Accesibilitate YouTube

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Accesibilitate YouTube

Mesaj de IonPop »

Am vazut ca putem utiliza media playerul HTML 5 pe site-ul YouTube, si ne ofera cateva elemente de accesibilitate in plus.

Trebuie sa accesam pagina:

http://youtube.com/html5

iar acolo sa apasam butonul "Solicita playerul HTML 5".
Daca apare un buton "Foloseste playerul prestabilit", inseamna ca deja folosim playerul HTML 5.

Daca folosim Internet Explorer aceasta setare nu este salvata si trebuie sa o facem de fiecare data cand deschidem browserul. Setarea se pastreaza doar in fereastra curenta sau in ferestrele deschise din fereastra curenta in care am ales sa folosim playerul HTML 5.
Exista o metoda de a salva permanent aceasta setare, insa este mai complicat si are si anumite dezavantaje, adica nu se vor mai putea rula animatii Flash, de aceea nu prea este bine sa utilizam acea metoda.

Cand folosim media playerul HTML 5 YouTube ne ofera urmatoarele combinatii de taste:

Primele 3 taste puteau fi utilizate si in media playerul Flash:
J - deruleaza inapoi 10 secunde
L - deruleaza inainte 10 secunde
k - face pauza sau reporneste de unde a fost pus pe pauza

Urmatoarele 3 taste se pot utiliza doar in media playerul HTML 5 (cred ca si tasta "m"), indiferent unde ar fi focusul in pagina:
< (adica shift + virgula) - micsoreaza viteza de redare (se poate apasa de cateva ori)
> (adica shift+ punct) - creste viteza de redare (se poate apasa de mai multe ori)
m - opreste sonorul (mute) sau il reporneste

Urmatoarele taste functioneaza doar daca cursorul este in partea de sus a paginii in care se afla controalele media playerului:
sageata stanga - deruleaza inapoi cu 5 secunde
sageata dreapta - deruleaza inainte cu 5 secunde
sageata in jos - descreste volumul
sageata in sus - creste volumul
home - deruleaza la inceputul clipului
end - deruleaza la sfarsitul clipului
0 - 9 (pe linia cu numere, nu pe blocul numeric) - sare la 0%, 10%, 20% ... 90% din clip.

Ca si in cazul folosirii media playerului Flash, trebuie sa fie dezactivat cursorul virtual. Putem face asta in 3 moduri:
1. Inainte de oricare dintre tastele sau combinatiile de taste de mai sus trebuie sa apasam Insert+3, pentru ca urmatoarea tasta sa nu fie interceptata de JAWS. Nu este o metoda prea buna.
2. Trebuie sa apasam Insert+Z ca sa dezactivam cursorul virtual si apoi putem folosi tastele si combinatiile de taste de mai sus, insa cu cursorul virtual dezactivat am putea gasi mai greu zona cu controalele media playerului ca sa putem avea acces si la ultimele combinatii de taste oferite.
3. Trebuie sa lasam cursorul virtual activat, dar sa activam forms mode in zona cu controalele media playerului. In acest mod vom putea utiliza toate combinatiile de taste de mai sus si vom putea reveni la cursorul virtual in mod obisnuit cu escape sau tasta plus de pe blocul numeric.
Ca sa activam forms mode putem sa cautam butonul "Reda", sa apasam shift+tab ca sa selectam cursorul de cautare care este un "left-right slider" si apoi sa apasam enter sau spatiu. Apoi trebuie sa apasam inca o data tab ca sa se mute focusul pe butonul "Reda", fiindca altfel, daca este selectat left-right sliderul cursorului, nu vom putea da volumul mai tare sau mai incet, fiindca si tastele sageata in sus si jos vor fi considerate ca taste care sa miste acel cursor.
Nu putem activa forms mode apasand direct enter pe butonul "Reda" fiindca butonul s-ar apasa fara sa se activeze forms mode, de aceea trebuie apasat intai enter pe left-right slider si apoi cândsuntem in forms mode on, sa selectam butonul "Reda".

Cu aceste combinatii YouTube ne ofera deja un media player care are chiar cateva facilitati in plus fata de Winamp. Nu este pe ansamblu chiar atat de accesibil ca Winamp si nici nu are la fel de multe functii, dar deja este printre cele mai accesibile media playere pentru orbi.
Claus
Capitan
Mesaje: 532
Membru din: 17 Ian 2007, 21:13
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Claus »

fain, am testat si merge.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Pentru că este vorba de Youtube și poate e mai greu de găsit prin pagina 40 şi ceva a unui alt topic, dau aici paste la informaţiile despre citirea subtitrărilor cu un screen reader.

Se pare că citirea subtitrărilor pe Youtube şi altor informaţii în cadrul serviciilor Google, depinde de activarea accesibilităţii.
Pentru a activa acest lucru, trebuie mers în contul Google la:
https://myaccount.google.com/

Ultimul heading de pe aceasta pagină, după autentificare este: Preferințe privind contul
Cam al treile alink de sub acest heading este|: Accesibilitate.
Acolo trebuie bifat un checkbox, va trebui să apară în urma setării ceva de genul:
Cititor de ecran: Activată
Culori cu contrast mare: Dezactivată
Asta pentru cine nu are nevoie şi de contrast. La mine este deja activat şi de aceea nu ştiu cum s-o fi numind check-box-ul de activare a accesibilităţii..

În Youtube trebuie găsit un film cu subtitrare, de obicei se poate apela la o căutare cu mai multe filtre, printre acestea fiind şi existenţa unei subtitrări.
Când filmul rulează sau este pe pauză, trebuie găsit butonul Setări, cu JAWS este pe la al otpulea B, nu am numărat exact.
Apare apoi meniul de Setări, unde există şi subtitrare, se anunţă ceva de genul: "subtitrări 4"; asta înseamnă că sunt disponibile subtitrări în 4 limbi. Se dă enter acolo şi se alege una. JAWS va începe să citească de zor.

Cu NVDA nu am reuşit, nu ştiu de ce nu citeşte, poate nu mă descurc eu prea bine cu el.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns