Abrevieri braille

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

Madalin Gradinaru
Soldat

Abrevieri braille

Mesaj de Madalin Gradinaru »

salutare.
Are cineva idee de unde pot face rost de abrevierile alfabetului Braille pentru limba romana?
Mi-am cumparat acum ceva ani o masina de scris braille, si am dat si peste manual. Tot citind, si recitind, m-am prins cum se folosesc sa zicem... 40% din semne.
Banuiesc ca pentru limba engleza abrevierile sunt altele fata de cele pentru limba romana.
Multumesc mult.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Sunt diferite abrevierile de la o limba la alta, pentru engleza este un standard utilizat sub numele de Braille 2 si este implementat chiar si in softurile pentru imprimantele braille. Pentru English Braille 2 s-ar putea incerca un programel Simulator de picht pe care l-am facut candva, poate fi gasit la www.games.pontes.ro

Abrevierile pentru limba romana sunt foarte complexe si nu cred sa mai fie multi care sa le cunoasca in totalitate. Am avut in clasa a VI-a un asa-zis curs intreg, era un manual destul de gros. Era un standard pus la punct de mai multi profesori nevazatori si ANR.
Era atat de complex, incat nu a ajuns sa il foloseasca nimeni, acelasi semn abreviind ceva in interiorul cuvantului, altceva la inceput si altceva la sfarsit; desigur nu chiar in toate situatiile, dar erau si astfel de cazuri.

Poate sunt unii care mai stiu din semne, dar cred ca cel mai bine ar fi ca pentru ceea ce se scrie personal, notite si ce stiu mai ce, sa isi puna fiecare la punct un sistem personalizat.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Stefan_Ilioaica
Capitan

Mesaj de Stefan_Ilioaica »

Si eu as fi interesat de sistemul acesta, in special cel pentru limba romana.
La joculetul acela sunt si explicate semnele, cum se face fiecare in parte?
Stefan
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nu, dar as putea pune codul care returneaza dintr-un string ASCII Braille rezultate braille 2. Eu nu cunosc sistemul de abreviere englez, codul care face treaba a fost facut de un englez si eu doar l-am utilizat in Pontes Braille Typewriter.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Pe vremuri am citit o carte de la biblioteca ANR. Cartea se intitula "Leul" si era abreviata. Din pacate nu imi amintesc autorul, dar pot spune ca era usor de citit, caci cu fiecare pagina se introduceau doua-trei semne noi, asa ca puteai sa le inveti pe masura ce avansai cu cititul. Cred ca daca o mai poate gasi cineva, ar fi utila pentru a afla semnele de abreviere.
Scrie răspuns