Ochelari cu senzori pentru nevazatori

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

MihaiNemes
Sergent
Mesaje: 40
Membru din: 01 Noi 2010, 16:30
Localitate: Cluj-Napoca

Ochelari cu senzori pentru nevazatori

Mesaj de MihaiNemes »

Inspirat de situaţia unui prieten nevăzător al bunicului său, un adolescent din Deva, Cristian Dragomir, a creat, împreună cu un prieten, ochelarii cu senzori care îi avertizează, prin vibraţii, pe purtători dacă au obstacole în drum. Invenţia a fost premiată la un concurs organizat de Microsoft.

Mie mi s-a parut interesant acest articol, de aceea m-am gandit sa il postez aici.

Pentru cei interesati klick pe link-ul de mai jos:

http://www.mediafax.ro/social/reportaj- ... o-13062778
Mihai
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Eu am incercat acum un an o pereche de astfel de ochelari, dar mi s-a parut cam obositor sa tot simt vibratiile.
Intr-adevar iti poti da seama unde este un culoar liber, eram la un hotel si practic gaseam directia pe care sa o iau miscand capul de la stanga la dreapta.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
MihaiNemes
Sergent
Mesaje: 40
Membru din: 01 Noi 2010, 16:30
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de MihaiNemes »

Totusi eu ma gandesc ca o pereche de ochelari cu senzori in unele cazuri ar fi chiar destul de benefici. Mai ales in cladiri sau in spatii unde nu sunt prea multe puncte de reper.

Am vazut si eu o discutie pe grup despre astfel de ochelari. Poate acesti baieti au facut ceva diferit.

Cum aratau acei ochelari? Se observa ca au ceva special? Pareau mai ciudati? Sau nu aveau nimic deosebit? Intreb asta, deoarece aspectul conteaza intr-o oarecare masura. Nu cred ca poti sa mergi pe strada cu o pereche de ochelari imensi si grosi de exemplu.
Mihai
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Erau ca niste ochelari de soare cu rame putin mai groase, poate si ei per ansamblu putin mai mari. In rest nu pot sa spun ca era ceva exagerat, cilindri sau asa ceva.
Parca putin imi cam strangeau capul.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

Mesaj de Cornel »

inca de prin anii 80 citeam in revista Viata noua cum se numea pe atunci Litera noastra tot felul de articole despre ochelari sau bastoane cu senzori desigur proiectantii erau exclusiv din Uniunea Sovietica. Asadar e un drum foarte batucit si, se pare, cu rezultate destul de firave, fie pentru ca produsul finit va fi foarte scump, fie gradul de perfectibilitate al acestor produse lasa de dorit. Tot respectul insa pentru cei care incearca sa faca astfel de aparate... problema e ca in general, si aici vorbesc si din ceva experienta personala, artizanii pornesc la drum si avanseaza destul de mult lipsindu-se de o permanenta consultare cu beneficiarii, adica nevazatorii.
Pana una alta tot bastonul clasic ramane detectorul cel mai bun al obstacolelor Insa asta la nivelul solului pentru ca sunt si obstacole mai smechere pe care nu le detecteaza - o creanga putin mai joasa, sau un panou publicitar ori vreun gard cu retea rara de bare metalice pe sub care se strecoara lasand capul sau pieptul sa interactioneze cu ele; in concluzie, un astfel de detector electronic sau indiferent pe ce principiu ar functiona e binevenit cu mentiunea ca acolo va trebui sa se porneasca de la observarea si analizarea cat mai detaliata a felului in care se orienteaza un nevazator.
Din punctul meu de vedere, ar fi mai bun un fel de display de marimea unei palme pe care sa apara in baza coordonatelor gps sub forma tactila toate obiectele de pe o raza de cca 10 metri; dar asta ar presupune o actualizare continua cumva in asa fel ca un obiect in miscare sa apara exact ca pe un ecran tot in miscare ca intr-un fel de film in timp real. Asta da inventie... Sa fie ca si cum ai pipai la scala redusa o harta tactila reala a locului in care te afli.
Cornel
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Adica iti taie calea pisica, GPS-ul o detecteaza instant si o afiseaza pe acel ecran cu toate detaliile, marime, culoare, ca sa ai grija sa nu te impiedici de ea, daca e neagra avertizeaza si sonor ca sa poti face pasii regulamentari inapoi sau sa scuipi peste umar, in functie de obiceiul locului...
Nu ar fi rau sa inventeze cineva asa ceva. Poate chiar sa detecteze mai bine formele intalnite, si daca una dintre formele intalnite arata bine sa sti sa o intrebi cat e ceasul...

Pe bune vorbind, toate aceste inventii de genul ochelarilor cu unde sunt bune fiindca chiar daca nu sunt prea utile la un moment dat, pot fi idei pentru alte si alte produse care ar putea fi foarte utile.

Din pacate lucrurile cu adevarat utile nu sunt spectaculoase, nu implica intotdeauna cine stie ce descoperiri stiintifice, asa ca nu sunt prea interesante pentru cei pasionati de cercetare, iar din punctul de vedere al comerciantilor nu reprezinta ceva interesant datorita faptului ca piata de desfacere este una mica si destul de saraca, fapt care face ca pretul de desfacere a acelor produse sa fie foarte mare si drept urmare nu le cumpara oricum prea multa lume chiar daca ar avea o utilitate practica.

Pentru orbi ar fi de exemplu utile laptopuri fara monitor, inchise doar cu un capac foarte subtire care sa protejeze tastatura, iar ecranul sa fie detasabil eventual chiar sub forma de tableta, dar care sa poata fi utilizat doar atunci cand este absoluta nevoie. Consumul ar fi mai mic, laptopul ar fi mai usor etc. Si evident, tastatura ar trebui sa fie una de calitate excelenta. Dar nu cred ca vom vedea ceva similar fiindca nu ar fi ceva rentabil.
Sau ar fi utile ceasuri din alea care se regleaza singure de genul Funkwecker, ca am avut unul si a fost excelent, dar care sa vorbeasca, si multe altele.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

O harta tactila pentru o arie de cativa metri actualizata continuu ar fi ceva interesant, dar deocamdata cred ca nu prea s-ar putea tehnic realiza, ar trebui ca GPS-ul sa aiba o eroare de cativa centimetri maxim.
Probabil daca ar fi cumva pe alte principii, o scanare a obstacolelor, obiectelor din jur, cumva ca si cum ar fi o filmare dintr-un elicopter aflat la cativa metri fix deasupra utilizatorului...

Obietele acestea cu vibratii nu cred sa aiba cine stie ce eficienta, am inteles ca si bocanci au existat, nu doar ochelari si baston. Probabil ca bastonul e pana acum cel mai bun, cel putin este un baston normal, dar care are ceva in plus. Poti merge de exemplu constant pe langa un perete, la aceeasi distanta fara sa il atingi; intorci pentru asta putin bastonul ca sa detecteze peretele ca si cum ar fi un obstacol aflat la inaltime si cumva il pipai de la o anumita distanta, asa iti dai si seama dupa intensitatea vibratiilor cam unde este un intrand, gang etc. Probabil ca dupa o intrebuintare de cateva zile am putea spune mai exact ce si cum.
Totusi, ochelari din aia nu as purta, asta pentru ca nici ochelari simpli de soare nu prea am vrut sa port vreodata, nici chiar cand mai vedeam...
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Eu am purtat ochelari de soare mai demult insa doar cand era vara si soare, asa ca acei ochelari nu sunt o solutie pentru alte perioade. Imi pare ciudat sa porti ochelari de soare iarna sau cand este inorat.
Si dupa cum imi imaginez, mai ales ca ai confirmat si tu, cred ca ar fi cam ciudat sa iti tot vibreze la nivelul capului cand intalneste un obstacol.

Pana la urma bastonul este pentru moment singura solutie fiindca dupa cate stiu eu nu exista alte mijloace de detectare a gropilor pline sau nu cu apa de ploaie sau a canalelor fara capac.
Asta pentru cine se descurca singur cu bastonul, ca eu... practic nu am folosit niciodata asa ceva. :-)
In anumite momente insa, cum ar fi la cumparaturi intr-un magazin cu autoservire, cred ca nici bastonul nu prea este o solutie.
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

Mesaj de Cornel »

De fapt daca ma gandesc mai bine ... nici nu ar fi nevoie de gps. - excelent Manu! - Ar fi suficient ca acel aparat sa aiba o camera video, iar focalizarea sa fie pe o suprafata de cativa metri in fata si lateral; imaginea insa ar trebui sa fie tactila, fara cine stie ce detalii, ar fi suficient de exemplu ca o masina parcata sa apara acolo ca un dreptunghi, un stalp ca o dunga etc. Daca o imagine video presupune tot felul de detalii - culoare, conntraste... aici doar tactilizarea s-ar cere; parca nici nu e asa de greu - ha ha- zic eu stand la o tigara si cugetand la asta.
Laptopuri fara capac practic exista in gama celor de la Baum, ma refer la Pronto, care ruleaza windows doar ca toate comenzile se bazeaza pe scurtaturi de taste in sistemul braille cu zece puncte; cele patru puncte suplimentare asigura posibilitatea a zeci de scurtaturi: copiere, inserare, salvare etc' daca vorbim de un editor de text; am vazut ca editiile mai noi au deja wireless, iar aplicatiile sunt foarte variate. Ma gandesc ca au ajuns sa faca asa ceva pornind exact de la ideea ca unui nevazator nu-i trebuie monitor, iar de taste separate pentru litere iarasi nu are nevoie cata vreme din combinatii de sase se pot scrie o multime de semne; rezultatul e un device care incape intr-un buzunar.
Am vorbit de laptopul asta doar ca sa arat ca uneori lucrurile pe care le consideram ca idealuri sunt chiar inventate si aplicate de cativa ani.
Sarind de la una la alta, ma intorc la tactilizarea imaginilor: am auzit ca este deja pe piata un tip de imprimanta braille care e capabila sa printeze, de fapt sa emboseze imagini, cu puncte mai pronuntate sau mai estompate in functie de culori - foarte buna pentru harti de exemplu.
Cornel
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Pai cam toate telefoanele mobile au o camera de luat vederi si unele au si softuri care permit o autofocalizare pentru a putea fotografia mai usor o persoana etc. Doar ca pentru a fotografia cu telefonul el trebuie tinut in pozitie fixa si trebuie sa i se dea timp ca sa faca autofocalizarea, pe cand acel dispozitiv de care spui ar trebui sa fie de mii de ori mai performant incat sa poata "vedea" cu camera foto tot ce apare in fata, sa faca si o focalizare a obiectelor in timp ce este intr-o continua miscare, sa stie ce trebuie sa focalizeze , stalpisorul care se afla in fata la un metru sau masina care se afla la 3 metri etc. Daca nu s-ar face o auto-focalizare, telefonul nu ar avea cum sa stie ca stalpisorul este stalpisor, si la ce distanta de dispozitiv, ci ar putea crede ca este ceva desenat pe masina aflata in spatele lui. Oricum, acea camera de vederi ar putea vedea doar ce ii apare in fata, nu ar avea o privire de ansamblu ca si cum s-ar face o fotografie de deasupra. O problema cred ca ar fi si bateria, care s-ar consuma foarte repede. Cred ca tehnologia trebuie sa mai avanseze mult pana sa poata avea orbii un dispozitiv cu adevarat revolutionar in domeniul orientarii. Daca nu, ramane totul la nivelul de vis. :-)

Dispozitivele Pronto nu sunt laptopuri, ci organizere care ofera foarte putine facilitati. Eu vorbeam de un laptop ca lumea la fel ca oricare alt laptop cu taste normale care sa nu aiba ecran, fiindca ecranul nici nu este de obicei util si mai consuma si mult din baterie.
Asa ceva ar fi foarte simplu de facut, insa dupa cum spuneam, nu este deloc rentabil, fiindca grupul tinta al potentialilor cumparatori este foarte mic. Sa nu uitam ca chiar si din numarul celor cu deficiente de vedere orbii reprezinta o minoritate, cei mai multi fiind slab vazatori care s-ar putea sa vrea totusi sa aiba si un ecran.

Pentru orbi s-ar putea face multe lucruri utile cum ar fi acele laptopuri, sau bancomate vorbitoare de care exista de multa vreme in unele tari, sau ecrane tactile vorbitoare pentru ascensoare, sau diverse info chioscuri in diverse institutii, iar ele ar putea comunica prin casti wireless cu care sa se initializeze legatura prin RFID, toate acestea fiind foarte posibile cu tehnologia disponibila in prezent, doar ca dupa cum spuneam, pentru cercetatori nu ar fi ceva interesant tocmai fiindca folosesc o tehnologie cunoscuta deja, iar pentru comercianti nu sunt interesante fiindca nu sunt rentabile, iar in unele tari, nu dam nume care, statul nu subventioneaza absolut deloc costul unor dispozitive de care au nevoie orbii pentru a isi face viata putin mai accesibila.
Cu mai multa vreme in urma vorbeam pe forum despre o modalitate de informare a orbilor despre circulatia autobuzelor si troleibuzelor. Si in acest domeniu se folosesc in unele orase, chiar din Romania, tehnologii existente care pot fi deja puse in aplicare, sau s-ar putea imbunatati ceva mai usor tehnologia folosita in diverse moduri, dar totusi nu prea se pune in aplicare pe scara larga aceasta tehnologie.
La noi nu se pune in aplicare nici macar o tehnologie mai putin moderna dar care poate fi foarte utila, cum este utilizarea marcajelor tactile pe strazi, sau simplele semafoare sonorizate, asta chiar daca exista o lege in acest sens, lege incalcata de ani de zile de autoritati, autoritati care nici macar nu sunt atentionate de asociatia care teoretic ar trebui sa reprezinte interesele orbilor.
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

Mesaj de Cornel »

Nu e chiar nevoie de o mie de ori plus performanta: sotia mea si-a cumparat o camera, nici nu stiu ce marca, oricum a dat vreo noua sute pe ea; te asigur ca la o miscare lenta asa cum e mersul obisnuit nu are nici o problema sa faca focalizarea si stabilizarea. Practic are optiunea de fotografiere continua. Are un zoom cu care poate fotografia un obiect aflat la 25 de metri ca si cum e in imediata apropiere; si in mod cert sunt astfel de device-uri mult mai performante pe piata; al ei e din categoria celor banale sau oricum pe aproape.
Daca s-ar investi sau nu in asa ceva nu avem de unde sti, dar categoria nevazatorilor nnu e chiar asa de neglijabila din partea multora, fie ca vorbim de firme care ofera servicii sau diferite produse. Nevazatorul din SUA si Europa Occidentala este in general destul de bine subventionat cand e vorba sa-si achizitioneze produse specifice. Or daca o firma ar detine exclusivitatea cu un produs de genul asta sau infine de alta categorie, ar avea o piata destul de vasta, fara sa se jeneze sa stabileasca preturi piperate; ti-as putea enumera destule astfel de firme care chiar neavand exclusivitate, totusi prospera fara probleme.. poate ai ramane uimit sa afli ca sunt zeci de producatori de imprimante braille sau alte produse specifice care nu dau faliment dapoi unul care ar veni cu o inovatie cu adevarat aplicabila in orientare.
Cornel
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Ar fi excelent sa fie cum spui tu, insa eu ma cam indoiesc. De performanta mare este nevoie pentru procesarea informatiei, nu doar pentru a face poze. Altfel, pozele ar fi doar multimi imense imense de pixeli de diverse culori. Pentru a procesa imaginile chiar si pe un computer este necesara o mare putere de calcul.
In cazul nostru insa ar fi vorba despre procesare video, adica de procesarea mai multor imagini pe secunda.
De un computer superputernic nu avem nevoie ca sa scriem mesaje, sa accesam pagini obisnuite web, nici sa folosim programe de genul MS Word sau Excel. Pentru a juca insa jocuri grafice avem nevoie de computere foarte performante, fiindca altfel imaginile sunt procesate foarte lent si miscarea apare sacadata pe ecran.

Si in cazul de care vorbeam am avea nevoie de aceeasi viteza de procesare fiindca daca se intarzie doar cu o jumatate de secunda procesarea imaginii, sau chiar cu mai putin, atunci cand am misca telefonul am descoperi ca in fata - stanga avem un stalp, cand de fapt s-ar putea sa il avem in fata - dreapta, si incercand sa il ocolim am intra de fapt chiar in el.

Daca cauti de exemplu laptopuri, vei vedea ca cele mai performante sunt cele destinate celor care joaca jocuri, nu cele din categoria "pro".

Eu cred de fapt ca acel dispozitiv ar avea nevoie de o putere si mai mare de calcul, fiindca pe computer datele sunt deja in format digital, adica numere clare, iar imaginile trebuie doar desenate in functie de acele numere. In cazul de care vorbim insa, imaginile trebuie recunoscute, cam cum procedeaza si un program de recunoastere optica a caracterelor.
Probabil ai vazut ca chiar si o simpla scanare a unei suprafete mici de hartie A4 dureaza ceva timp chiar daca nu se face o recunoastere optica, ci doar se scaneaza imaginea. Ei bine, acel dispozitiv ar trebui sa scaneze o suprafata mult mult mai mare si inca intr-o fractiune de secunda, apoi sa scaneze o alta suprafata si apoi alta in functie de cum miscam dispozitivul.
Pentru fiecare imagine recunoscuta acel dispozitiv ar trebui sa poata face apoi o recunoastere optica, nu atat de detaliata ca in cazul ocerizarii, caci ar trebui delimitate doar niste suprafete, dar ar trebui sa faca ceva munca in plus pentru a detecta care elemente din imagine sunt mai apropiate sau mai indepartate, iar pentru asta ar putea sa trebuiasca sa fotografieze aceeasi imagine de mai multe ori pentru a putea focaliza si obiectele mai apropiate si sa ne informeze ca ele sunt mai apropiate, si pe cele ceva mai indepartate.

In prezent in general laptopurile obisnuite, (deci nu din ala care costa o gramada de mii de euro si care are mai mult de 5 kilograme bucata si care are 12 procesoare Xeon) au in general doar 2 procesoare, dar nici acelea nu cele mai puternice, cele mai multe nefiind potrivite pentru jucatorii de jocuri.
Iar apoi daca e sa ne gandim la baterie, procesoarele mai puternice si consuma mai mult curent. La laptopul ala de 5 kile cica bateria tine doar o ora, or banuiesc ca un dispozitiv de care am avea noi nevoie nu ar trebui sa fie de ordinul kilogramelor.
Dar dupa cum ziceam... as fi foarte bucuros daca ai avea dreptate. :-)
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

Mesaj de Cornel »

noi vorbim in baza unor cunostinte mult prea teoretice, ce stim despre proectele din laboratoare... prin 2004 a avea un pc cu 512 m ram era considerat ca ceva foarte performant; acuma un telefon de duzina are 2 giga. Din exterior, suntem tentati sa zicem ca nu se poate, da' vorba aia nici pana mai acu 120 de ani oameni cu state vechi prin academii nu acreditau ca ar fi posibil ca un aparat mai greu decat aerul sa se desprinda de pamant... Chiar se scosesera tratate voluminoase cu demonstratii matematice foarte riguroase ca e imposibil asa ceva; si totusi...
sunt sigur ca stii cam cat ocupa ca spatiu un calculator prin anii 40; la nici 30 de ani distanta, un aparat cat o sapuniera facea treaba respectiva... Nu sunt eu un apologet al tehnologiilor insa e evident ca dezvoltarea lor survine in baza unor zvacnete sau salturi care nu erau estimate, mai degraba induse decat prognozate.
Cornel
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Sigur, tehnologia se tot dezvolta, insa in anumite domenii, mai exact tocmai in domeniul vitezei de calcul a procesoarelor, a ajuns la o limita pe care tehnologia actuala o mai poate imbunatati destul de greu si destul de putin.

Uita-te doar ce viteza de calcul aveau procesoarele in urma cu 5 ani si ce viteza de calcul au in prezent si vei vedea ca diferenta este destul de mica.
Daca in trecut la fiecare lansare a unei noi game de procesoare viteza crestea semnificativ, intre penultima gama de procesoare Intel (Ivy Bridge) si ultima (Haswell) exista diferente foarte mici de viteza, aproape zero, incat din punctul de vedere al vitezei nici nu merita un upgrade. Merita doar pentru dispozitivele mobile fiindca noile procesoare consuma mai putin curent.
Cei de la Intel au ajuns la niste performante atat de mari incat dimensiunile circuitelor dintr-un procesor se masoara in cativa atomi. Cativa atomi componenta activa, cativa atomi partea care o izoleaza de componenta alaturata, incat este foarte greu sa mai reduca dimensiunile si sa mai stoarca putina viteza.
Asa ca datorita faptului ca viteza nu mai poate creste prea mult, au introdus idea de a crea procesoare care contin mai multe nuclee, adica mai multe procesoare intr-unul singur. Doar ca acest lucru este util numai pentru programele care sunt special create sa lucreze cu mai multe procesoare. Prea putine sunt insa acele programe, fiindca sunt mai dificil de creat. Si sunt tocmai programele care au nevoie de o mare putere de calcul cum este procesarea video, jocurile...
Doar ca dupa cum putem vedea, cu toate ca procesoare cu 6 sau 8 nuclee exista deja de ani buni, nici macar laptopurile nu prea au asa ceva, asa ca nu prea imi vine sa cred ca dintr-o data vor aduce o imbunatatire atat de rapida si le vor putea si minituariza ca sa le introduca intr-un dispozitiv mai mic, ca vor si imbunatati dintr-o data tehnologia de fabricare a bateriilor ca sa aiba acele procesoare si o autonomie cat de cat, incat sa putem si noi spera ca va crea cineva dispozitive si pentru orientarea orbilor.

Singura speranta este nanotehnologia, care s-a aplicat pana acum in cateva domenii, insa deocamdata in domeniul computerelor nu prea a date rezultate pentru moment. Daca va avea succes, atunci da, putem spune ca se vor deschide noi orizonturi si se vor putea face lucruri pe care in prezent nu si le pot imagina nici cei care lucreaza pentru dezvoltarea ei. Pana atunci putem spera, insa... cam cum speram ca am putea castiga la loto. :-)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Salutare, am citit cu interes cele scrise in acest topic. Un asemenea dispozitiv ar fi ceva similar cu recunoasterea scrisului de mana de catre calculator, lucru care nu s-a intamplat. O problema mai mare o reprezinta chiar nevazatorii care oricum nu prea merg singuri. Cei care isi pun foarte mari sperante in asemenea dispozitive sunt cei care spera ca va face dispozitivul tot in locul lor, ca le va spune dispozitivul exact cum le spune mama sau sotia, ori lucru asta nu prea cred sa se faca curand.
Gruia
Scrie răspuns