Noua interfata a bibliotecii Pontes

Sugestii, informatii de adaugat pe site si propuneri de categorii pentru forum

Moderator: Manu

Campus
Comandantul unitatii
Mesaje: 446
Membru din: 09 Mai 2007, 12:15
Localitate: Cluj Napoca

Noua interfata a bibliotecii Pontes

Mesaj de Campus »

Salutare tuturor!
Deoarece numarul cartilor din biblioteca Pontes a crescut vertiginos, si datorita harniciei bibliotecarului nostru, scriptul utilizat pana acum nu mai facea fata dorintei noastre de lectura :D
Dupa mai multe saptamani de programat in sfarsit am deschis o noua interfata pentru aceasta sectiune atat de cautata a site-ului.
O sa gasiti acolo mai multe lucruri noi si interesante precum sortarea cartilor dupa genuri si calitatea scanarii, liste cu cartile adaugate, cartile descarcate, etc, o cautare mai buna ce va da si sugestii pentru cuvintele cautate precum si o serie de alte statistici.
De asemenea, de acum inainte, puteti sa va recuperati sau sa va schimbati singuri parola. In acest sens, la prima accesare a bibliotecii va apare formularul in care va trebui sa va completati adresa de e-mail pentru aceste operatiuni.
Cateva facilitati ale interfetei precum cautarea avansata si oferirea unei carti la intamplare vor fi adaugate ulterior
Daca doriti si alte facilitati va rog sa le sugerati in acest topic. De asemenea va rugam sa semnalati aici orice problema intalnita in accesarea bibliotecii
Nu ezitati sa vizitati biblioteca!
Toate cee bune ... si lectura placuta!
Canpus
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Da, se cheama acum ca Pontes are o biblioteca online pentru persoanele cu deficiente de vedere din Romania, cum nu este in multe tari.
Sistemul implica o multime de facilitati care fac ca indexarea, cautarea, statistica si tot ce ar putea fi util intr-un astfel de spatiu virtual sa functioneze in mod unitar, sa anuleze riscul de eroare la denumire, etichetare etc.
Automat apar ultimele carti adaugate, ultimele readaugate/modificate. ultimele descarcate, cele mai citite etc.. Exista statistici amanuntite precum: numarul de vizite personale sau in general, numarul de cautari, de carti descarcate.
Navigarea este foarte simpla, primele sectiuni fiind cautarea si adaugarea unei carti, apoi statisticile, apoi rasfoirea bibliotecii, informatii despre ultimele adaugari, modificari, descarcari, in final, structural vorbind, in termeni de design audio redat de screen-reader, este lista tipurilor de carti.

Cautarea este una foarte facila, se foloseste sistemul intalnit la Google de sugerare in edit-box a posibilitatilor, aici a titlurilor/autorilor posibili in urma introducerii unui cuvant. De exemplu, scriind "Kant", cu sageata in jos va aparea sugestia pentru cautare, Kant, Immanuel.

Bibliotecarul are un sistem foarte complex de plasare carte pe raftul potrivit, de indexare etc.

Toata programarea care sta la baza realizarii acestei interfete este practic o munca de cateva saptamani in care il tot auzeam pe Campus cum trebuiau gasite solutii pentru o indexare cat mai ok, problema mare fiind manevrarea numelor fisierelor, prevederea tuturor posibilitatilor de nume, ce anume sa fie considerata informatia din paranteze care aparea in numele fisierelor si multe altele.
Era necesara de asemenea o securizare cat mai buna, crearea unor loguri cat mai cuprinzatoare si a interogarilor pe diferite criterii etc.

Eu sunt foarte bucuros ca avem o Biblioteca cu o interfata dedicata, foarte bine realizata printr-o programare robusta, cu interogari realizate cat mai sintetic pentru a nu ingreuna incarcarea paginilor.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Mira
Sublocotenent
Mesaje: 257
Membru din: 30 Ian 2007, 18:02
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Mira »

as vrea sa se adauge in biblioteca posibilitatea de descarcare direct in format doc sau rtf. Ar fi mai usor apoi sa convertesc cartile cu Quick reading pentru telefon. :)
Se poate adauga oare aceasta optiune?
Mira
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Daca are chef Campus sigur poate adauga, ieri am vorbit si eu cu el despre aceasta optiune.
Spunea ca ar fi un impediment, Internet Explorer implicit afiseaza documentele MS Office direct in browser, nu le descarca.
Am studiat problema in aceasta seara si am gasit la Microsoft pe site un Microsoft Fix It care rezolva ca implicit atunci cand se da enter pe un link HTML care duce la un document MS Office sa apara notificarea sau caseta de descarcare.
Daca cineva are o astfel de problema, nu neaparat pentru convertire cu Quick Reading, sa descarce fisierul care o rezolva de pe pagina de la link-ul urmator.
Este una rticol cu explicatii amanuntite, se poate merge cu H pana la headingul numit "Remediere automata[", unde este si un link care descarca fisierul executabil:
http://support.microsoft.com/kb/162059/ro

In acelasi articol se ofera ca alternativa si pasii pentru rezolvarea problemei modificand manual valori in registri, pentru cei putin mai avansati.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Mira
Sublocotenent
Mesaje: 257
Membru din: 30 Ian 2007, 18:02
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Mira »

foarte vesel
Campuş,mulţumesc pentru modificările pe care le-ai făcut în bibliotecă! Eşti un scum ca întodeauna!
Mi-ai făcut o adevărată bucurie ieri, când am aflat că deja se pot descărca cărţile în format doc.
Zâmbet
Datorită acestor modificări,acum, Quick reading-ul mi se pare foarte eficient pentru cei care citesc pe telefon.
:)
Mira
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Da, totul e foarte rapid, practic da cineva enter pe un fisier si dupa descarcare, daca alege optiunea Open Folder ajunge fix pe fisierul descarcat, iar aici apasa tasta application si alege "Convertire...".
Aceasta optiune mi-ar fi fost de fapt utila si in alte situatii, cand ii invatam pe unii incepatori sa ia carti din Biblioteca, era o mica problema ca intervenea si faza ZIP, trebuiau niste explicatii in plus, ce e ZIP-ul, cum sa il extraga etc.
Asa macar poate fi luata cartea si deschisa direct.

Daca vor fi probleme la cei care utilizeaza Quick Reading cu obtinerea fisierelor DOC, probabil nu ar fi rau sa fac un Check Box la installer care sa modifice valori in registri, astfel incat un fisier MS Office sa fie descarcat, nu deschis in browser. Celor care nu au trecut inca la Office 2007 sau mai nou, implicit nu li se deschid in browser fisierele.

Pentru cei care nu au observat, mentionez ca pentru cele trei tipuri de obtinere carte din biblioteca, Campus a setat combinatii de taste (access keys):
  • Alt + R pentru link-ul care activeaza formularul de trimitere carte la Robo Braille,
  • Alt + 1 pentru descarcarea cartii in format ZIP,
  • Alt + 2 pentru descarcarea cartii in format DOC sau RTF, deci fisier dezarhivat.
Combinatiile de taste de mai sus sunt valabile in Internet Explorer si Google Chrome, cu diferenta ca in IE cursorul este doar plasat pe linkul aferent scurtaturii, in Chrome se da si click.
In Mozilla Firefox combinatia necesita si un Shift, asadar pentru descarcarea unei carti ZIP e nevoie de apasarea Alt + Shift + 1, astfel dandu-se si click pe link.
In concluzie, fiecare browser se comporta altfel la access key, eu folosesc Internet Explorer, mi se pare si comportamentul cel mai bun, nu exista riscul sa intru undeva fara sa vreau.
De exemplu la Biblioteca Alt + R este o scurtatura si pentru Carti in Romaneste, astfel cu Alt + R se poate ajunge doar cu IE la al doilea link cu aceasta scurtatura, Trimitere la Robo Braille. In Chrome si Mozilla se va intra tot timpul la Carti in Romaneste.
Solutia va fi ca Alt + R pentru carti in Romaneste sa fie eliminata, pana la urma e la inceputul meniului principal, meniu la care se poate ajunge cu L, acesta fiind sub forma de lista.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Torfis
Sergent
Mesaje: 27
Membru din: 25 Mar 2012, 18:26
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Torfis »

Nestiind ce sa mai citesc, am intrat in biblioteca la carti aleatorii. Problema este ca din acel Combo Box poti alege doar carti in romaneste sau in engleza. In momentul in care aleg sectiunea carti in romaneste nu stiu cum dar se intampla adesea ca cele 50 de carti aleatorii sa fie din religie, cursuri, numai ceea ce as vrea eu, nu. S-ar putea oare face cumva ca din acel ComboBox sa se poata alege oricare dintre genuri?

Adela
CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Inca n-am intrat sa vad biblioteca, dar intru imediat. Voiam sa intreb daca nu se poate adauga si optiunea de a descarca cartile direct transformate cu quick reader? :D
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Nu se poate, stiu ca incercase Campus sa converteasca direct cu PHP pe server, astfel nu ar mai fi fost nevoie de Quick Reading, dar nu prea ar fi posibilitati viabile pentru extragerea textului din documentele Word.
Daca am fi avut un server pe Windows ar fi fost altceva...
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Trebuie sa existe o solutie pentru ca PHP sa poata prelua textul dintr-un fisier Word. Cum pentru Perl exista module cu care se poate face asa ceva, banuiesc ca ar trebui sa existe si pentru PHP.
Sau se poate rula programul abiword care este gratuit si ruleaza si sub Linux pentru a salva documentul ca text, iar apoi cu acel text se poate face orice...
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Trebuie si drepturi depline de a instala programe pe shared host...
Nu avem server dedicat, nici server administrat de noi direct, adica fizic pe aici pe undeva.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

O, am si uitat ca exista servere care ofera shared hosting. E intr-adevar o solutie care te leaga de maini si de picioare. Si iti mai astupa si urechile. :-)
Daca shared hosting-ul e gratuit, atunci e intotdeauna rezonabil ce ofera, dar daca nu, ...depinde cat costa.
Uite, de exemplu digitalocean.com ofera un VPS pe care il poti administra singur cu drepturi de root si pe care poti instala orice doresti, cu doar 5 dolari pe luna.
Interfata de administrare este minimalista si accesibila si pentru orbi si accepta plata si cu card si prin PayPal.
Nu e de calitatea linode.com, dar si costa de cateva ori mai putin.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Noua ne trebuie spatiu de vreo 150 giga, la $10 nu cred ca ofera nimeni VPS peste 100 sau chiar 50 GB, din pacate... :)
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Aha, abia acum am observat ca si fonoteca e tot pe pontes.ro. Nu stiu de ce tineam eu minte ca era postata pe serverul liceului de orbi. Dar cred ca altceva era acolo...
Daca nu ar exista probleme legate de drepturile de autor s-ar fi putut gasi o solutie simpla de stocare a fisierelor mari pe un server ieftin si a programelor pe un server mai capabil, dar asa... si server ieftin, si spatiu mult, si programe cu care sa poti face de toate e intr-adevar mai greu de gasit. :-)
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Pana la urma tot aia era si daca era pe ldv.ro, si de ala ne ocupam tot noi, e tot shared host.
Cu serverul fizic situat in scoala e mai complicat, se mai ia curentul, mai pica netul etc, parca e prea multa bataie de cap.

Solutia ar fi ca pe langa sa luam cel mai ieftin VPS cu spatiu putin doar pentru a lucra cu el, pentru a procesa sau rezolva anumite lucruri mai delicate.
Asa ar fi o combinatie intre spatiu mult si posibilitati mai multe.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns