Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

Pe Mac OS X nu e asa limitata programarea ca pe iPhone, in sens ca poti rula aplicatii programate de tine pe Mac fara sa platesti nimic.
Cea mai buna varianta de limbaj e clar Objective C, limbaj specializat Apple, foarte diferit de alte limbaje, dar functional si rapid pentru ca e cod compilat. Se pare ca XCode, ide-ul Objective C, e destul de accesibil. S-au facut si podcast-uri pe tema asta, cum ar fi:
http://maccessibility.net/2013/01/17/th ... voiceover/
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Oricum revin poate cu ce am mai scris pe aici si anume ca aceasta companie lacoma este singura din cate stiu care ofera accesibilitate cu adevarat pentru produsele lor. Cum cred ca am mai spus, il iei acasa si merge chiar si pentru orbi si alti handicapati.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Apropo de tastatura, daca se doreste si suport multimedia, adica ce ofera si castile tastatura ar fi bine sa aiba si tastele f.
Gruia
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Apropo de comparatia lui Cornel de mai sus, nu cred totusi ca se aplica in cazul programarii, ci mai mult in cazul stabilitatii unui sistem.
Probabil exista un tip al omului priceput la toate care este chemat sa puna Windows intr-un cartier intreg, stie sa puna tot felul de drivere pana la un punct, ba mai mult iti instaleaza nu stiu ce programe care iti dubleaza, zice-se, viteza de lucru a calculatorului cu Celeron si 512 rami.
In cazul Mac-ului intr-adevar nu ai cum sa ai asa ceva, decat ceva bun, te obliga din start sa iei minim un I5 cu 2 giga de ram.
Motivele pentru care apare tipul asa-zisului carpaci este de fapt instabilitatea hardware, calculatoare facute din bucati cu zgarcenie la unele componente care nu se enumera in general la prezentare. Cand ma intreaba cineva ce calculator am, spun ca un I5 cu 4 nuclee la 3300, dar uit sa spun si ce carcasa am, ce sursa... o tigaie, cum am vazut ca sunt numite acum, din aia la 100 de lei cu tot cu tabla si suruburi.
A inceput sa faca galagie ventilatorul sursei, as putea sa chem un asa-zis nene priceput la toate sa unga cate ceva pe acolo, dar se pare ca mai bine ar trebui sa investesc 200 si ceva de lei in una noua... Se pare ca o sursa sub 200 de lei nu are cum sa fie in regula.
Stabilitatea Mac-ului este datorata cred si faptului ca nu poti utiliza componente proaste, atunci nu are cum sa ajunga la noi reclama proasta.
Ia sa aiba si cu Windows toti calculatoare bune si nu atat de variate...
Windows le permite si celor saraci sa utilizeze ceva, deocamdata nu stiu daca si-ar permite prea multi configuratii tip Mac prin Europa de Est sau Asia, ce sa mai vorbim de africa.

Cat despre programare, cred ca totusi e mai bine sa existe posibilitati multe, nu suntem de fapt obligati sa utilizam chiar tot ce apare.
Avem programe accesibile si in Perl, vezi MaestroDex, avem programe accesibile si in Python, vezi NVDA sau BitTorrent Software, exemple sunt pentru oricare limbaj, conteaza cine si ce face, ce biblioteci utilizeaza etc.

Pana la urma comparatia nu prea are rost, atat Mac de la Apple cat si Windows de la Microsoft au distributii pentru acele limbaje enumerate, comparatia fiind de fapt intre iOS pe de o parte si Mac / Windows pe de alta.
Daca stam sa ne gandim, pe Windows sunt multe programe neaccesibile, dar sunt totusi proportional de mult eaccesibile.
Probabil ca se nimereste acum un Player sa nu mearga, dar e foarte probabil sa gasesc altele 5 care merg daca am rabdare sa caut.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

configuratie buna

Mesaj de Cornel »

sigur, Manu are dreptate, dar daca e sa vorbim de configuratie buna, pai cati nu sunt care isi cumpara un laptop de trei patru mii de roni cu windows preinstalat si, cu toata configuratia buna la nivel de hardware, dau jos ca sa ma exprim mai brut sistemul de operare, pun tot windows si, gratie unor activatoare de provenienta dubioasa merg inainte; eeh si aici scoate mesterul carpaci din nou ladoiul virtual cu scule.
Cornel
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Culmea e ca in discutia de mai sus toata lumea are dreptatte. Personal am ales sa renunt la solutia windows si sa trec la cei cu marul si cred ca am facut o alegere buna. Doar pentru faptul ca pot asculta muzica in liniste, adica fara galagia sursei si tot ma bucur. Singurul lucru care imi lipseste mie in acest moment este jocul de table, in rest sunt foarte multumit mai ales dupa ce am invatat bine sa folosesc un mac.
Gruia
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Pana la urma la nevoie ai si Windows.
Au destul de multi americani nevazatori Mac, toti tin si Windows-ul ca sistem in masina virtuala si se descurca astfel cu ambele.
Mai rau e de noi care nu avem hardware pentru Mac, nu putem avea si Mac, ci doar Windows, daca ar merge in masina virtuala Mac cum trebuie, daca ar fi permis, am putea incerca si noi mai multe in ambele sisteme.
Asa, pentru ascultat muzica in liniste, o sursa la vreo 300 de lei ar fi in regula. Sunt unele mai scumpe care nu au nici ventilator din cate am auzit.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Cornel
Locotenent
Mesaje: 376
Membru din: 02 Iun 2008, 23:17
Localitate: Targu Frumos

muzica in liniste

Mesaj de Cornel »

Un maistru carpaci ar putea sa iti indice, Manu, cum sa mergi in bios, prin periferal si cooler, sa reduci niste parametri pe acolo si gata cu zgomotul sursei chit ca s-ar putea sa ai o aeroterma peste iarna.
Revenind la comparatii, nu e neaparat relevant si pentru mac, dar i se aplica intrucatva, din cate am vazut in linux/vinux legat de accesibilitatea nevazatorilor pe sistemele altele decat windows, fiind redusa sfera utilizatorilor, implicit si presiunea care sa impuna constant calitate e redusa. Rezulta doar la prima vedere calitate, insa la o analiza mai obiectiva,, iese la iveala si promiscuitate: daca doar ascultarea muzicii in liniste si datu' pe net sunt fara probleme, m-as cam lipsi atunci: nu cred ca pe mac va fi disponibila in curand varietatea de jocuri care e acum pe windows, nici convertoarele si editoarele de text si audio-video accesibile ce sa mai vorbim de editoarele braille, programele pentru desene tactile, alternativa unui alt screen reader care poate are acces pe unde celalalt nu are etc. Cumva ceva tot va fi, dar satisfacand partial; windows e dictator si, pare-se ca el da ora exacta la momentul actual: dotarile prin scoli sunt cu windows, la fel manualele de informatica il au ca reper, examenele de competente tic tot pe acest sistem de operare se axeaza.
Cornel
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Problema cu soneria e una de principiu, sau chiar e a?a de dramatică nevoia de a pune ?tiu eu ce cântec pe post de sonerie? Întreb fiindcă într-un birou cu vreo sută de oameni cu diferite modele de telefoane care sună des nu aud nimic personalizat, ci doar chestii alese din pachetul standard de tonuri de apel, ?i nimeni nu pare nefericit."

Nici eu nu sunt nefericit fiindca nu pot sa pun ca sonerie maneaua preferata, insa sunt doar nemultumit.
Si oricare si oricate ar fi soneriile predefinite, eu oricum nu as fi multumit sa folosesc aceeasi melodie pe care sigur ca o folosesc alte milioane de persoane.
Si e legat intr-adevar de principiu. Libertatea este intotdeauna cel mai important atribut, in orice facem, si merita sa ne fie restransa doar atunci cand acea restrangere ne protejeaza, dar in acest caz nu prea vad unde este protectia...
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Mai e cred si drepturile pentru a folosi formatul mp3. Poate ca sa poti reda anumite formate trebuie sa platesti ceva taxe."

Pentru a reda formatul MP3 nu trebuie sa platesti taxe, ci eventual doar pentru a crea fisiere in format mp3, si de fapt nici nu e neaparat nevoie de formatul mp3, fiindca as fi multumit cu formatul ogg sau alt format liber.
Si nu vad nici de ce au pus acea limitare de 30 de secunde.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Oricum sonerii se gasesc multe pe internet".

Daca se gasesc pe internet in format special de sonerie, inseamna ca multi altii le folosesc. Si atunci care ar mai fi farmecul sa le folosesti in locul celor instalate implicit?
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Oricum cred ca si melodiile nu ajung mp3 pe telefon, adica nu se stie exact ce format da extensia fisierelor oricum nu apare.
"

Asta nu este o problema. Dar daca am o melodie pe care vreau sa o pun ca sonerie... pot sa o fac?
Hai sa zicem ca sunt de acord cu acea limitare de 30 de secunde care este chiar stupida. Pot gasi vre-un program open source cu care sa creez un fisier special pentru sonerie?
Zic open source fiindca in acest domeniu este periculos sa instalez cine stie ce program dubios care are spyware de care nu mai pot scapa apoi decat reinstaland sistemul de operare.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Oricat de nemultumiti ar fi unii pentru ca Apple e inchis, restrictiv etc', le dau dreptate din punctul de vedere al firmei care se adreseaza unei piete care cere fiabilitate si stabilitate."

Crezi ca iPhone este fiabil si stabil fiindca nu poti incarca ca sonerie orice fisie mp3 sau ca soneria nu poate avea mai mult de 30 de secunde?

"Oricum revin poate cu ce am mai scris pe aici si anume ca aceasta companie lacoma este singura din cate stiu care ofera accesibilitate cu adevarat pentru produsele lor. Cum cred ca am mai spus, il iei acasa si merge chiar si pentru orbi si alti handicapati."

Evident. Pai de asta am spus si eu ca il prefer. Dar daca il prefer nu inseamna ca nu mai poate fi criticat pentru dezavantajele lui.
Si pe mine ma lauda unii (rar:) dar sigur ca ma si injura fiindca sunt carcotas.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Apropo de tastatura, daca se doreste si suport multimedia, adica ce ofera si castile tastatura ar fi bine sa aiba si tastele f."

Adica exista unele tastaturi la care se pot atasa si casti (eventual incluse in pachet)?
Prin tastele f te referi la tastele functionale F1 .. F12?
Despre acea tastatura nu mi-a spus ca ar fi avut si casti...
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: muzica in liniste

Mesaj de IonPop »

"Cat despre programare, cred ca totusi e mai bine sa existe posibilitati multe, nu suntem de fapt obligati sa utilizam chiar tot ce apare."

Exact Manu. S-ar putea ca un program intr-un anumit limbaj sa ruleze mai lent decat unul creat intr-un alt limbaj, dar este posibil ca acel program sa aiba alte avantaje, cum ar fi faptul ca nu mai exista altul asemanator mai rapid, sau faptul ca este mai accesibil, si atunci pentru anumite categorii de persoane ar fi mai util decat un alt program.
Doar ca din punctul asta de vedere si Apple si Google si Microsoft si oricare alt mare rechin isi vede in primul rand de interesul propriu, si nu de interesul utilizatorilor. Iar asta este ceva foarte normal, dupa cum este foarte normal si din partea noastra a utilizatorilor sa criticam dezavantajele produselor, mai ales cele datorate strict intereselor financiare si nu al imposibilitatilor din punct de vedere tehnic.
Scrie răspuns