Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe
Moderator: Manu
-
- Locotenent - colonel
Se poate aproape orice doar sa fi dispus sa inveti un nou mod de operare si cand zic asta ma gandesc la o alta filozofie despre calculator.
De scanat se poate da nu direct in abby. Faci poze pe care le incarci ulterior.
Editorul de text nu cred ca e asa de complex ca word, da se pot face multe lucruri, adica scris, tabele, multimedia, hipperlinkuri etc. Nu cred ca se pot face formulare complexe sau alte chestii foarte specializate.
Eu am testat doar un editor audio care merge perfect.
Un lucru e sigur ca pe mac poate merg mai incet lucrurile deoarece se bazeaza pe interactiunea cu obiectul, da in privinta sigurantei e mult mai sigur, adica daca intri intr-un tabel sau interactionezi cu un camp de editare merge perfect in multe locuri. Deasemenea lucrurile sunt clare de la inceput, ceea ce merge de la inceput merge, ceea ce nu merge de la inceput nu merge si nu mai are rost sa incerci.
De scanat se poate da nu direct in abby. Faci poze pe care le incarci ulterior.
Editorul de text nu cred ca e asa de complex ca word, da se pot face multe lucruri, adica scris, tabele, multimedia, hipperlinkuri etc. Nu cred ca se pot face formulare complexe sau alte chestii foarte specializate.
Eu am testat doar un editor audio care merge perfect.
Un lucru e sigur ca pe mac poate merg mai incet lucrurile deoarece se bazeaza pe interactiunea cu obiectul, da in privinta sigurantei e mult mai sigur, adica daca intri intr-un tabel sau interactionezi cu un camp de editare merge perfect in multe locuri. Deasemenea lucrurile sunt clare de la inceput, ceea ce merge de la inceput merge, ceea ce nu merge de la inceput nu merge si nu mai are rost sa incerci.
Gruia
alta filozofie
o.k. filozofia nu prea poate fi alta, ca doar tot pe sistemul binar fac si ei treaba; dar nu mi-ai raspuns: poti scana o carte si sa o citesti exclusiv folosind mac os?
si inca o intrebare: politica e si pe mac tot asa de restrictiva daca vrei sa te joci cu niste chestii de programare?
si inca o intrebare: politica e si pe mac tot asa de restrictiva daca vrei sa te joci cu niste chestii de programare?
Cornel
-
- Locotenent - colonel
Poti scana o carte fara nici o problema si sao citesti. Cu programarea nu stiu ca eu nu am incercat nimic. Am auzit ca ar ficeva script general care ar face el in sine o gramada de chestii, da mai mult nu stiu. Si cu filozofia nu e doar o vorba dupa ce ai fost pe windows, lucrurile ti se vor parea cel putin ciudate.
Gruia
- Manu
- General de divizie
Poate ca uneori mai poate aparea problema lipsei driverelor pentru anumite scanere, dar in rest sigur poti scana si pe Mac, faci practic pozele si le incarci intr-un Abby Fine Reader, exista o varianta a programului si pentru Mac.
Probabil Cornel intreba de restrictiile care sunt la sistemele pentru telefoanele mobile.
La Mac, fiind un SO de PC poti totusi face programe cam ca pentru Windows, doar ca cu alte unelte, unele IDE-uri fiind chiar pentru ambele sisteme de operare.
De exemplu Visual Studio exista si pentru Mac, l-au facut cei de la Microsoft ca sa nu piarda de tot contactul cu programatorii care au ca mediu principal Mac-ul. Am si vazut pe pagina principala a Windows Store un indemn pentru programatorii pe Mac sa programeze si pentru Windows ca e foarte usor, chiar fara sa isi schimbe sistemul de operare.
Nu exista totusi atatea unelte ca pentru Windows, e normal din moment ce Windows a detinut suprematia atata vreme sa se fi dezvoltat tot felul de scripting-uri pentru acesta.
Am citit si eu despre Apple Script, este un scripting language asa-zis natural language, cred ca am pus ceva exemple pe undeva mai sus in acest topic.
Exista pentru Mac distributie de Java, de Python, probabil si Perl.
Nu exista insa AutoIt care e un limbaj general purpose, doar ca e strict pentru Windows.
A, si sa nu uit, fac o gluma, nu exista nici BGT. )
Probabil Cornel intreba de restrictiile care sunt la sistemele pentru telefoanele mobile.
La Mac, fiind un SO de PC poti totusi face programe cam ca pentru Windows, doar ca cu alte unelte, unele IDE-uri fiind chiar pentru ambele sisteme de operare.
De exemplu Visual Studio exista si pentru Mac, l-au facut cei de la Microsoft ca sa nu piarda de tot contactul cu programatorii care au ca mediu principal Mac-ul. Am si vazut pe pagina principala a Windows Store un indemn pentru programatorii pe Mac sa programeze si pentru Windows ca e foarte usor, chiar fara sa isi schimbe sistemul de operare.
Nu exista totusi atatea unelte ca pentru Windows, e normal din moment ce Windows a detinut suprematia atata vreme sa se fi dezvoltat tot felul de scripting-uri pentru acesta.
Am citit si eu despre Apple Script, este un scripting language asa-zis natural language, cred ca am pus ceva exemple pe undeva mai sus in acest topic.
Exista pentru Mac distributie de Java, de Python, probabil si Perl.
Nu exista insa AutoIt care e un limbaj general purpose, doar ca e strict pentru Windows.
A, si sa nu uit, fac o gluma, nu exista nici BGT. )
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
-
- Locotenent - colonel
In ceea ce priveste limitarea de programare pentru iphone ea nu exista. Daca ai facut jailbreak la iphone, adica ai renuntat la securitatea oferita, sunt o gramada de aplicatii care nu sunt postate in appstore. Deasemenea se pot gasi foarte multe rezolvate cum zicem noi. Personal nu stiu pe cineva care a facut jailbreak.
Gruia
- Manu
- General de divizie
Limitarea din acest punct de vedere, necesitatea ca o aplicatie sa fie semnata, sa fie luata dintr-un magazin online etc, este la toate sistemele de mobil.
Justificarea ar fi: instalezi un virus care te lasa fara telefon, totusi aplicatia telefon e pana la urma pretextul device-ului.
In ceea ce priveste programarea... iPhone e totusi limitat, nu exista Java, Python si altele care exista pentru Symbian, Android.
Acest lucru poate fi pentru un consumator obisnuit si avantaj, e mai probabil ca aplicatiile sa ruleze mai rapid dat fiind faptul ca C Objective sigur e mai rapid per ansamblu decat vreun limbaj interpretat; de asemenea nevazatorii vor da mai greu peste interfete inacesibile pentru ca aceia care creaza programe nu pre au de ales si vor folosi biblioteci standard pentru GUI.
Justificarea ar fi: instalezi un virus care te lasa fara telefon, totusi aplicatia telefon e pana la urma pretextul device-ului.
In ceea ce priveste programarea... iPhone e totusi limitat, nu exista Java, Python si altele care exista pentru Symbian, Android.
Acest lucru poate fi pentru un consumator obisnuit si avantaj, e mai probabil ca aplicatiile sa ruleze mai rapid dat fiind faptul ca C Objective sigur e mai rapid per ansamblu decat vreun limbaj interpretat; de asemenea nevazatorii vor da mai greu peste interfete inacesibile pentru ca aceia care creaza programe nu pre au de ales si vor folosi biblioteci standard pentru GUI.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
iPhone are cu siguranta limitari, si una dintre ele care este chiar enervanta este faptul ca nu permite sa incarci o simpla melodie in format mp3 si sa o setezi ca sonerie.
Asta nu tine nici de siguranta, nici de viteza telefonului, ci doar de lacomia celor de la Apple.
Pe Android se pot folosi mai multe limbaje, insa in practica asta e doar teoretic, si nu doar din cauza vitezei, ci fiindca se pare ca este destul de complicat pentru moment sa creezi programe in alte limbaje decat Java.
Iar Java... e Java. Nu stiu daca exista vre-un limbaj de programare care sa creeze programe care consuma mai multe resurse, iar daca atunci cand rulezi un site web resursele nu prea conteaza, fiindca poti adauga oricate si nu sunt nici scumpe, cand este vorba despre un telefon mobil... resursele conteaza cel mai mult, fiindca nu poti adauga usor nici procesoare si nici memorie ram.
Nu am testat, dar am vazut un proiect care spune ca permite crearea de programe si pentru Android si pentru iOS cu Python:
http://kivy.org/
Dar probabil ca nici pe iPhone nu ar rula cu mult mai bine decat pe un telefon cu Android...
Oricum, pe noi orbii ne intereseaza in primul rand accesibilitatea. Mie imi place mai mult sistemul Google/Android care este ceva mai liber, dar este mai liber la fel cum si Linux este mai liber decat Windows, insa fiindca nici Linux si nici Android nu ofera cea mai buna accesibilitate, optiunea mi-a fost destul de clara.
Asta nu tine nici de siguranta, nici de viteza telefonului, ci doar de lacomia celor de la Apple.
Pe Android se pot folosi mai multe limbaje, insa in practica asta e doar teoretic, si nu doar din cauza vitezei, ci fiindca se pare ca este destul de complicat pentru moment sa creezi programe in alte limbaje decat Java.
Iar Java... e Java. Nu stiu daca exista vre-un limbaj de programare care sa creeze programe care consuma mai multe resurse, iar daca atunci cand rulezi un site web resursele nu prea conteaza, fiindca poti adauga oricate si nu sunt nici scumpe, cand este vorba despre un telefon mobil... resursele conteaza cel mai mult, fiindca nu poti adauga usor nici procesoare si nici memorie ram.
Nu am testat, dar am vazut un proiect care spune ca permite crearea de programe si pentru Android si pentru iOS cu Python:
http://kivy.org/
Dar probabil ca nici pe iPhone nu ar rula cu mult mai bine decat pe un telefon cu Android...
Oricum, pe noi orbii ne intereseaza in primul rand accesibilitatea. Mie imi place mai mult sistemul Google/Android care este ceva mai liber, dar este mai liber la fel cum si Linux este mai liber decat Windows, insa fiindca nici Linux si nici Android nu ofera cea mai buna accesibilitate, optiunea mi-a fost destul de clara.
-
- Locotenent - colonel
Nu prea cred. Daca eu am cumparat o melodie, indiferent de la cine, am dreptul sa o ascult si pe telefon, insa nu pot sa o incarc ca sonerie.
Si in plus, nu in toate tarile este valabila aceeasi legislatie. Dar asta e... nu prea avem ce face. Daca Google ar fi o firma care chiar ar tine la accesibilitate, ar fi altceva...
Si in plus, nu in toate tarile este valabila aceeasi legislatie. Dar asta e... nu prea avem ce face. Daca Google ar fi o firma care chiar ar tine la accesibilitate, ar fi altceva...
Salut Gruia, acum am vazut raspunsul cu privire la tastatura. Mersi pentru el.
"Aplicatii nu se pot inchide si tasta enter nu are decat functionalitate de return, adica schimba urmatorul rand."
Asta e o veste si buna si proasta.
Dupa cum mi-a trecut prin minte abia mai tarziu dupa ce ajunsesem acasa, se pare ca daca folosim o tastatura cu iPhone, este aproximativ cum am folosi un Mac, nu un PC.
Asta este o veste proasta fiindca interfata de Mac nu doar ca ne este mai putin cunoscuta majoritatii, dar este evident ca este o interfata mai putin intuitiva.
Vestea buna este ca probabil acea tastatura functioneaza bine, asa ca s-ar putea sa o cumpar totusi.
"Ca sa deschizi o aplicatie, ori apesi ctrl alt si spatiu sau sageata sus jos deodata."
Asta este foarte util de stiut. Exista pe undeva o lista cu aceste combinatii de taste ciudate?
"Limitari nu exista, doar ca nu scrie nici unde ca functioneaza total cu tastatura."
Pai nu, insa pe acea tastatura era un buton "Mail" care probabil ar fi trebuit sa deschida aplicatia Mail, insa nu o deschidea, iar telefonul imi spunea ca trebuie sa apas de doua ori rapid.
Acel buton "Mail" ar fi trebuit sa faca altceva decat sa deschida aplicatia mail oare?
"Ei zic ca tastatura e doar pentru scris. In schimb e foarte utila pe net unde functioneaza multe scurtaturi. Deasemenea e bine de stiut ca cu sageata stanga dreapta deodata se comuta intre modul de navigare si modul de editare."
Si asta este o informatie utila.
"Apropo ce pret aveau cele doua tastaturi?"
Nu am intrebat de pretul celei mai mici fiindca am gasit-o cam inaccesibila, ci doar de pretul celei mari.
Cea mare costa doua sute si ceva de lei, dar nu am retinut exact cat.
"Aplicatii nu se pot inchide si tasta enter nu are decat functionalitate de return, adica schimba urmatorul rand."
Asta e o veste si buna si proasta.
Dupa cum mi-a trecut prin minte abia mai tarziu dupa ce ajunsesem acasa, se pare ca daca folosim o tastatura cu iPhone, este aproximativ cum am folosi un Mac, nu un PC.
Asta este o veste proasta fiindca interfata de Mac nu doar ca ne este mai putin cunoscuta majoritatii, dar este evident ca este o interfata mai putin intuitiva.
Vestea buna este ca probabil acea tastatura functioneaza bine, asa ca s-ar putea sa o cumpar totusi.
"Ca sa deschizi o aplicatie, ori apesi ctrl alt si spatiu sau sageata sus jos deodata."
Asta este foarte util de stiut. Exista pe undeva o lista cu aceste combinatii de taste ciudate?
"Limitari nu exista, doar ca nu scrie nici unde ca functioneaza total cu tastatura."
Pai nu, insa pe acea tastatura era un buton "Mail" care probabil ar fi trebuit sa deschida aplicatia Mail, insa nu o deschidea, iar telefonul imi spunea ca trebuie sa apas de doua ori rapid.
Acel buton "Mail" ar fi trebuit sa faca altceva decat sa deschida aplicatia mail oare?
"Ei zic ca tastatura e doar pentru scris. In schimb e foarte utila pe net unde functioneaza multe scurtaturi. Deasemenea e bine de stiut ca cu sageata stanga dreapta deodata se comuta intre modul de navigare si modul de editare."
Si asta este o informatie utila.
"Apropo ce pret aveau cele doua tastaturi?"
Nu am intrebat de pretul celei mai mici fiindca am gasit-o cam inaccesibila, ci doar de pretul celei mari.
Cea mare costa doua sute si ceva de lei, dar nu am retinut exact cat.
-
- Colonel
Problema cu soneria e una de principiu, sau chiar e așa de dramatică nevoia de a pune știu eu ce cântec pe post de sonerie? Întreb fiindcă într-un birou cu vreo sută de oameni cu diferite modele de telefoane care sună des nu aud nimic personalizat, ci doar chestii alese din pachetul standard de tonuri de apel, și nimeni nu pare nefericit.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
-
- Locotenent - colonel
Mai e cred si drepturile pentru a folosi formatul mp3. Poate ca sa poti reda anumite formate trebuie sa platesti ceva taxe. Oricum sonerii se gasesc multe pe internet si sunt o gramada de programe care fac lucru asta. Eu asa de mult m-am obisnuit cu faptul ca suna doar 30 secunde mi se pare deja mult mai ok fiindca pot sa imi pun exact bucata care imi place. Eu am cercetat chiar toate aspectele astea deoarece chiar imi doream sa stiu si eu ca se poate chiar orice. Si ca sa inlaturam orice discutie se poate chiar orice, doar sa fi dispus sa incerci altceva. Scurtaturile de tastatura le gasesti in manual iphone sau chiar in acest topic unde am pus eu intregul capitol.
Gruia
-
- Locotenent - colonel
mesterul de odinioara
Oricat de nemultumiti ar fi unii pentru ca Apple e inchis, restrictiv etc', le dau dreptate din punctul de vedere al firmei care se adreseaza unei piete care cere fiabilitate si stabilitate. prin anii 70-80 era foarte prezent prototipul mesterului carpaci; e vorba de un om cam la 40 de ani care, inarmat cu un ciocan de lipit (cu cablu aproape sfartecat, dar cu o izolatie babana) si cu o surubelnita, se punea sa repare tot: panoul de curent, televizoru', radiou', fieru' de calcat si tot ce se putea baga la curent, basca ceasurile de orice fel. In jumatate din cazuri, i se putea aplica vorba cu "operatia a reusit pacientul a murit", dar acest mester carpaci era foarte respectat cale de trei blocuri. Virtualizandu-se tehnologia, mesterul carpaci ca prototip a ramas; el e bine intentionat, vrea si el sa contribuie cu ceva la sistemele de operare de orice fel, doar ca uite ce ghinion, sunt unii care-i trantesc looserului usa in nas: poc. Si acuma incepe sa planga el care stie si Java, si pithon, si c++ si cate altele: cum de indraznesc unii sa ii interzica "surubelnitei" sa intre prin circuitele alea?
Pe de alta parte, trecand si in tabara cealalta, s-ar pune intrebarea daca nu cu mva isi ingusteaza posibilitatea de selectie a competentei prin aceasta autoclaustrare? da' oricum, cert e ca au castigat la nivelul stabilitatii (cel putin asa aud din partea celor care au achizitionat produsele lor, cum ca merg brici).
Pe de alta parte, trecand si in tabara cealalta, s-ar pune intrebarea daca nu cu mva isi ingusteaza posibilitatea de selectie a competentei prin aceasta autoclaustrare? da' oricum, cert e ca au castigat la nivelul stabilitatii (cel putin asa aud din partea celor care au achizitionat produsele lor, cum ca merg brici).
Cornel