Newsletter Proiect INSERT /POSDRU/96/6.2/S/55474

Formare profesionala si locuri de munca

Moderator: Manu

Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Masuratoarea, cel putin unde lucrez eu, se face in zile-om. Si daca depasesti numarul de zile-om alocate proiectului, e bai... Incepi sa iesi din buget si nu e bine.
In privinta mersului la lucru "cum iti vine inspiratia", eventual cand si daca-ti vine, depinde de politica fiecarei companii. Unde lucrez eu suntem in jur de 1000 de oameni si nu tine faza cu "vii cand te paleste inspiratia". Ai un anumit palier orar in care trebuie sa ajungi la lucru. Nu ora de intrare fixa ca nu e fabrica, dar un interval totusi definit.
Intr-o firma mare, a lucra complet remote, eventual cu fiecare lucrand de acasa sau de prin hoteluri si la ore diferite e destul de greu, lucru constatat pe propria piele in timpul delegatiilor. Ai nevoie de un anumit om fix acum si ia-l de unde nu-i...
Oricum ai lua-o, e mai eficient sa coordonezi o echipa de, sa zicem, 50 de oameni aflati in acelasi moment in aceeasi cladire decat 50 de oameni aflati in 50 de locuri diferite, din care eventual jumate dorm ca inspiratia vine dupa ora 22.
Si da, lucrez cu echipe din strainatate. Dar si acolo exista un coordonator care transmite taskurile primite de la mine echipei proprii, nu adun eu oamenii lui de pe acasa.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

> Eu cred ca discutia e chiar in zadar. Majoritatea nevazatorilor
> nici nu vor sa nunceasca cu adevarat.
> Desi pare paradoxal, majoritatea oamenilor se multumesc cu
> mai putin decat sa munceasca mai mult.
> Vezi pensionarile la varste foarte tinere nu intotdeauna
> silite de angajator. Oricum pentru multi sunt suficienti
> banii dati de stat. Altii chiar muncesc pt sume similare de bani.

Este greu de stabilit care este situatia pentru nevazatori in general. Asta poate si din cauza acelor alocatii primite de la stat.
Exista nevazatori orbi cu adevarat, nevazatori ambliopi dar care au probleme reale de vedere, nevazatori care au o mica problema, poate ceva mai mare decat a vazatorilor care au cateva dioptrii la ochelari, nevazatori vazatori, nevazatori tineri care au anumite abilitati si dorinta sa aiba o situatie mai buna si ambitii, nevazatori de varsta medie care si-au pierdut sperantele vazand ca si vazatorii de varsta lor sunt din ce in ce mai greu acceptati pe piata fortei de munca, nevazatori batrani care si-au pierdut vederea de obicei partial si care este evident ca nu mai pot fi interesati de munca etc.

Daca ne gandim doar la faptul ca majoritatea nevazatorilor sunt batrani si ca sunt cei care si-au pierdut vederea odata cu inaintarea in varsta si care se multumesc sa nu faca zarva ca sa nu se supere statul si sa nu le mai dea alocatia care este un supliment de venit pe langa pensiile lor, dar ca pe de alta parte in Romania exista un numar extrem de mic de orbi, adica nevazatori care nu pot vedea, care sunt si suficient de tineri, care au si studii oficiale sau neoficiale si care indiferent daca au sau nu ceva experienta au dorinta si ambitia sa traiasca mai bine, ne dam seama de ce situatia este cea din prezent.

Unii nevazatori nu muncesc oficial, asa ca aparent nu au serviciu, dar "se descurca" neoficial, iar acest lucru se intampla in unele cazuri si din cauza instabilitatii legislative, fiindca statul de multe ori a avut intentia sa descurajeze activ angajarea orbilor, spunand ceva de genul: "Daca indraznesti sa obtii un loc de munca, gata, nu iti mai dam alocatia", dar pana acum se pare ca onorabilii nostri guvernanti au fost convinsi ca totusi este o idee cat de proasta acea descurajare, iar macar pentru acest lucru ANR merita laude, fiindca in cazul in care nu s-ar fi opus nimeni, ar fi taiat ei fara probleme tot ce s-ar fi putut taia.

Cica in Romania ar fi 70000 de orbi, sau 80000 sau..., dar oare cati dintre acestia sunt orbi cu adevarat, cu varsta intre 20 - 40 de ani, cu studii superioare sau cu un intelect care le-ar putea permite sa invete si sa lucreze intr-un domeniu intelectual, si care sa aiba si cat de cat posibilitatea, adica mai exact sa locuiasca intr-un oras si nu din acela de marimea unei comune, adica pentru a exista macar teoretic posibilitatea sa gaseasca ceva de lucru, nu din alte motive.
Eu cred ca un procent extrem de mic, iar ca numar absolut un numar mult prea mic pentru a putea initia crearea unei asociatii care sa lupte pentru drepturile lor si care sa reuseasca sa impuna respectarea legislatiei care teoretic ii protejeaza pe orbi. Nu reusesc sa faca asa ceva in alte domenii nici forte mult mai puternice.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

> f) posibilitatea de a lucra mai putin de 8 ore pe zi, in conditiile legii,
> in cazul in care beneficiaza de recomandarea comisiei de evaluare in acest sens;

Cred ca pe acest forum avem si un membru care studiaza dreptul care ne-ar putea da niste lamuriri.
1. In primul rand sa retinem cuvantul "posibilitatea". Asadar posibilitatea si nu obligativitatea.
Cu alte cuvinte, daca acea comisie face recomandarea, *este posibil" si nu *obligatoriu*.

2. Apoi, in toate legile trebuie sa retinem expresia "in conditiile legii". Exista vre-o lege care sa oblige firmele sa plateasca o zi de lucru intreaga pentru cineva care munceste doar 6 ore? Ma indoiesc. De fapt cred ca legea chiar asta specifica, ca firma poate angaja o persoana cu carte de munca cu program redus, dar nu mai putin de 2 ore pe zi, cu plata salariului proportional corespunzator timpului lucrat.
Insa dupa cum am spus, poate ca ne-ar putea lamuri mai bine cineva care se pricepe in acest domeniu.

3. Sa retinem cuvantul "recomandarea".
Asadar acea comisie nu emite o nota obligatorie care sa ii permita orbului sa lucreze doar 6 ore pe zi sau o nota obligatorie care sa impuna firmelor sa il angajeze pentru o perioada mai scurta, ci doar face o recomandare, adica un fel de... "Daca lucrezi mai mult, s-ar putea sa ti se dezlipeasca retina si mai mult si sa fie mai rau, asa ca ai grija".
Iar o recomandare nu poate sa il oblige nici pe orb sa lucreze mai putin de 8 ore si nici pe firma sa il angajeze doar cu 6 ore si nici sa il angajeze cu 6 ore dar sa il plateasca cu 8.

Dar eu iti inteleg temerile, fiindca la cat de profesionisti sunt angajatii din institutiile de stat si la cata bunavointa au, este evident ca te temi sa nu ai din nou discutii cu ei, fiindca chiar daca ai dreptate conform legii, ei te pot "ajuta" sa iti pierzi timpul, iar pentru cine este productiv, timpul inseamna bani.

Nu cred insa ca dintre putinii orbi care pot lucra in domeniul IT in Romania se vor gasi unii care sa iti aduca o astfel de recomandare ca ei vor sa lucreze doar 6 ore pe zi.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

> Oricum ai lua-o, e mai eficient sa coordonezi o echipa
> de, sa zicem, 50 de oameni aflati in acelasi moment in aceeasi
> cladire decat 50 de oameni aflati in 50 de locuri
> diferite, din care eventual jumate dorm ca inspiratia vine dupa ora 22.

Depinde de tipul de programe la care trebuie sa lucreze acei programatori. Daca trebuie sa lucreze toti 50 la un singur program mare, fiecare lucrand la modulul sau care trebuie sa se interconecteze cu modulele facute de ceilalti, este intr-adevar mai eficient sa fie toti la un loc, fiindca informatia poate circula mai rapid si trebuie sa se piarda mai putin timp cu partea birocratica de inregistrare a tuturor modificarilor de API sau cu statusul fiecarui modul in parte si cu inregistrarea timpului de munca petrecut de fiecare etc.

Daca insa fiecare lucreaza la propriul program, si trebuie sa se stranga laolalta pe Skype doar o singura data pe zi la o anumita ora pentru o sedinta in care sa dea raportul cu ce au muncit in ziua respectiva, cu stadiul programului la care lucreaza, cu estimarea momentului in care il vor termina, iar inregistrarea timpului de lucru, a stadiului in care se afla programele, dezvoltarea programului, testarea, incarcarea pe serverul firmei, eventual rularea, adaugarea documentatiei si alte chestiuni de genul configurarilor de tot felul, pot fi facute de fiecare programator cand doreste.
Bineinteles, este nevoie de un program pentru un astfel de project management cu care toate aceste inregistrari de timp si stadiu si documentatii etc, sa se faca cat mai rapid posibil, insa cred ca exista destule pe web chiar gratis.
In acest mod pot lucra foarte bine colegi din toate colturile lumii, indiferent de zona geografica, din China pana in Europa de Est (pentru firme din SUA, bineinteles:).
Dar dupa cum am spus, un astfel de model functioneaza bine pentru anumite tipuri de programe, cum ar fi de exemplu web scrapers, dar si pentru programe foarte mari pentru care se dezvolta module care nu au prea multe legaturi unul cu altul.

In Romania insa nu prea este la moda telecommuting-ul si este evident de ce.
Cum principalul atribut al romanilor, sau hai sa zicem al doilea dupa cel de poet, :-), este ca sunt cam... hoti.
Din acest motiv angajatorii nu au incredere sa ii lase pe angajatii lor sa lucreze cand vor si cum vor si sa evalueze strict rezultatul muncii, fiindca daca angajatul este super productiv si poate sa isi faca treaba de 8 ore in doar 5 ore, angajatorul vrea ca el sa munceasca totusi si celelalte 3 ore, nu sa le zica pa si sa se duca sa se plimbe prin parc.
Exista insa si o mare probabilitate ca angajatul sa isi cam bata joc de munca daca i se permite o prea mare lejeritate, fiindca orice ar fi, romanii nu sunt chiar greci, dar nici japonezi.

Apoi mai depinde si de tehnologia folosita, fiindca uneori angajatii trebuie sa acceseze permanent serverele companiei la care lucreaza, o multime de baze de date care ar fi cam dificil sau chiar nepermis sa fie instalate si la el acasa pe computer, si alte si alte chestii de genul unor servicii web etc, si atunci ar trebui ca fiecare sa isi instaleze un client de VPN si sa lucreze de acasa ca si cum ar fi in reteaua firmei, dar atunci ar putea avea prea multi dreptul sa acceseze informatiile din retea din diverse locuri... si una peste alta, in multe cazuri este mai dificil de lucrat de la distanta.

Dar de putut se poate si inca foarte bine si profitabil.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

> Nu mi-am imaginat niciodata un programator stand fix 6 sau 8 ore si lucrand la un program.

Cand te referi la un numar de ore lucrate nu inseamna ca fara pauza nici cat sa mananci sau sa mergi la WC. :-)
Dar altfel, incluzand astfel de activitati, eu am lucrat si 16 ore pe zi.

> Oare chiar se poate masura: in astea 6 ore pot scrie atatea randuri de cod?

Am auzit si eu de unii care masoara volumul de munca depus in numarul de linii de cod, insa acestia sunt de obicei cei care chiar nu se pricep deloc la administrarea unui proiect in domeniul IT.

> Aici cred ca lucrul poate fi masurat per proiect,
> habar nu am cum se face in general, dar cred ca nu e o munca care poate
> fi normata, cuantificata in numar de randuri sau in blocuri de cod...

In general cand se estimeaza volumul de munca (si costurile) unui anumit proiect IT, aceasta estimare se face in zile/om munca. Bineinteles, aceasta estimare nu se face asa cum se cantaresc porcii "din ochi" la piata, ci in urma estimarii duratei de dezvoltare a fiecarei parti a proiectului, plus o marja de rezerva, plus alte elemente in functie de tipul proiectului.
De aici, depinde de cerintele beneficiarului si de posibilitatile firmei de software. Adica vrea ca programul sa fie gata cat mai repede, chiar cu unele costuri suplimentare, sau nu reprezinta ceva foarte urgent, are firma suficienti programatori sau mai trebuie sa angajeze?

In urma acestei estimari se poate analiza in ce grad se poate paraleliza munca, adica la cate chestii pot lucra in acelasi moment mai multe persoane, asta daca se doreste ca programul sa fie gata cat mai repede.
Apoi se imparte numarul de zile estimat la numarul de programatori si rezulta durata estimativa de realizare, care nu poate fi redusa fiindca chiar daca firma ar aloca mai multi programatori, ei oricum nu ar avea ce sa lucreze, fiindca ar trebui sa programeze ei o bucata din acelasi program la care lucreaza cineva, iar de multe ori acel program nu mai poate fi impartit in sub-programe.
Daca insa nu este foarte urgenta realizarea programului, caci exista de facut altele mai urgente, atunci sunt alocati mai putini programatori, si in mod evident, durata estimativa de realizare se prelungeste.

In cazurile in care firma are de realizat multe programe de dimensiuni mai mici, pot exista sisteme de lucru in care fiecare program primeste un numar de ordine, de prioritate, numar care se poate modifica oricand, asa ca programatorul trebuie sa inceteze sa lucreze la un program si sa inceapa sa lucreze la un altul care trebuie finalizat mai rapid.

Pentru o buna estimare a timpului in care va fi finalizat un program si pentru o buna evaluare a timpului in care munceste un programator este nevoie de experienta, adica trebuie sa fie o persoana care are o lunga experienta in programarea de tipul respectiv.
Altfel, va fi doar un sef tampit care isi va bate la cap angajatii sa termine cat mai repede si sa munceasca cat mai mult, fara sa il intereseze ce probleme au aparut pe care nici el si nici programatorul nu aveau cum sa le prevada, punand timpul suplimentar necesar de munca in carca programatorului.
Dar asta se intampla... dupa noroc, fiindca exista diverse tipuri de firme de software.


> Am auzit de programatori care ba mergeau seara pe la lucru, ba
> noaptea, dupa cum le cam venea inspiratia.
> Vorbesc desigur fara sa cunosc cum stau lucrurile, ci doar
> dupa cum mi se pare mie.

In general in firmele de software, fiindca nu au o relatie directa cu clientii, adica nu vin clientii sa bata la usa ca sa cumpere ceva in tot timpul zilei, exista un program mai lejer decat in alte firme in care lucrezi cu un program mult mai strict.
Totusi, in general ele impun tuturor angajatilor sa fie la serviciu intr-un anumit interval orar, pentru a se putea intalni cu totii si pentru ca fiecare sa ii poata contacta pe toti colegii in acel interval.
In unele firme exista o nevoie mai mare de colaborare fizica intre colegi, (verticala:), adica sa discute fata in fata, asa ca se respecta mai mult aceste conditii impuse, dar in altele chiar daca exista, aceste conditii nu se respecta chiar atat de strict daca in munca pe care o fac colegii nu trebuie sa colaboreze atat de strans si se descurca singuri fara probleme.
Oricum, cum este un domeniu care te cam stoarce din punct de vedere psihic, majoritatea celor care lucreaza ca programatori sunt destul de tineri, adica nu prea vezi multi programatori de peste 50 de ani, pe de o parte fiindca aceasta munca necesita sa inveti... nu chiar in fiecare zi, poate ca uneori nici chiar in fiecare saptamana, dar in fiecare luna cu siguranta trebuie sa studiezi documentatii, modificari de biblioteci, noi programe aparute etc, asa ca pentru cei mai in varsta este mai dificil, iar pe de alta parte in acest domeniu se castiga binisor, asa ca cei mai in varsta ori ajung pe pozitii superioare, de coordonare, sau de coordonare a afacerii in sine, sau isi deschid propriile afaceri, sau considera ca au castigat suficient si programeaza doar de placere...
Iar pentru cei tineri nu este chiar o problema ca trebuie sa lucreze pana noaptea tarziu, sau ca se trezesc la amiaza, fiindca de obicei inca nu plang copiii, nu trebuie sa ii duca la scoala, etc.
Ovidiu_T
Plutonier
Mesaje: 170
Membru din: 23 Sep 2007, 13:14
Localitate: Suceava

Mesaj de Ovidiu_T »

m-am hotarat si eu sa punctez in acest topic citeva idei.
1.voi incerca sa fiu cat mai scurt
2.As fi dorit sa citez unele dintre afirmatiile lansate de dvs, urmand ca punctual sa imi expun opinia, dar pentru ca a cita din tot topicul solicita o munca un pic dificila, incerc sa imi amintesc unele si sa le explic asa cum le consider.
Incepem cu afirmatia lui Ion Pop, cea referitoare la cenzura modului dea ne expune frustrarile, pentru ca totusi aici suntem pe un forum public, iar modalitatea noastra de a exprima necazurile ar putea sa fie chiar o contrareclama.
Andreea, tot rationamentul tau cu orele de munca reduse, eu nu consider ca ramane valabil din urmatoarele motive:
In primul rand orice contract individual de munca, totusi ramane un acord de vointe, deci existenta consimtamantului partilor sta sub semnul negocierii, iar apropo de articolul 82 din legea 448 lit. F, acolo scrie ca are posibilitatea sa obtina norma redusa in cazul in care se prezinta cu aviz de la o anumita comisie.
Deducem ca a avea posibilitatea sa invoci ceva, nu inseamna si obligatia angajatorului sa semneze contractul de munca, ori un nevazator care chiar isi doreste un loc de munca, cu siguranta nu va abuza de acest drept pentru a-si ingreuna sansele de angajare.

Apropo de programare, asa cum a precizat si Manu, nu prea se cauta lucratori cu program de 8 ore pe zi, ci exista trendul cu munca la proiect/lucru cu dead-line-uri.
Mai mult nu doar in programare, in multe alte domenii, si Uite asa ne apropiem si de ce imi propuneam sa mentionez si eu inainte sa incep editarea mesajului.
S-a povestit mult in acesst topic despre angajabilitate in general si in mod deosebit despre angajabilitatea persoanelor cu handicap.
Despre angajabilitate in general, accesul este ingreunat de multi factori asa cum cineva mai sus mentiona, de la intreg procesul educational pana la multe alte elemente nefericite.
Despre angajabilitatea persoanelor cu handicap,
pentru dinamica discutiei, propun sa nu ne mai referim doar la tipul clasic de muncitor cu contract individual de munca. Trendul este reprezentat si de multe alte tipuri de contracte, cesiune de drepturi de autor, prestari servicii, contracte de colaborare, etc...
Am facut aceasta mentiune pentru ca noile orientari in materia contractelor de munca, incurajeaza mult munca la domiciliu, respectiv plata la proiect, achizitionarea de servicii externe etc... Consider ca pentru noi, toate acestea pot reprezenta un avantaj, urmand ca mai departe sa explic de ce.

A afirmat cineva mai sus de cazul din Germania unde exista un anume monopol asupra unor meserii, pe care le practica in deosebi persoanele cu handicap.

nu doar in Germania ci si in multe alte state vestice.
Aceasta masura in opinia mea nu ajuta decit doar statisticile cu procentajul de angajare si nu accesul pe piata muncii a persoanelor cu handicap ca o componenta a procesului de integrare sociala.
Se stimuleaza astfel un alt fenomen mult mai grav segregarea fortata a persoanelor cu handicap.
Pot sa argumentez daca e necesar ca inclusiv la italieni in centralele telefonice sau la spanioli in loterii, nevazatorii lucreaza pentru ca autoritatile publice au facut pe bunul sanmaritean si nu au dotat cu tehnologie mai moderna aceste servicii.
Lucreaza 10 nevazatori in centrale telefonice, cand poate o platforma online de gestiune bussines mai moderna ar rezolva problema fara prea multa factura umana in plus.
Ce se intampla in aceste tari?
Sunt angajati deoarece pe undeva prin principiile comunitatilor europene se prevede si angajarea in munca a persoanelor cu handicap, asa ca decidem sa ii punem sa faca ceva ca sa fim in legalitate, fara a ne mai interesa daca acest mod de integrare ii ajuta pe cei cu handicap sa arate ca si ei pot fi o componenta a unui sistem competitiv de performante la locul de munca.
Cum vor fi perceputi nevazatorii din aceste tari?
Nu iti depune dosarul de candidatura pe un post de operator telefonic pentru ca acelea sunt posturile nevazatorilor si trebui e si ei sa faca ceva.
Si uite asa se ajunge la faptul ca nevazatorii trebuie sa faca ceva ca sa se simta si ei utili, fara a mai conta ce efecte apar dupa, fara fi parte intr-un sistem cu posibilitati egale.
Pe vremuri, in unele capitale europene, nevazatorii primeau locuinte in acelasi cartier, pe viitor, eu cred ca asa se va ajunge si cu meseriile daca laudam sistemul de integrare a germanilor, italienilor, spaniolilor, etc...

In Romania, angajarea in munca a persoanelor cu handicap, sau mai clar economia sociala, cred eu ca a capatat cel mai corect contur, cel putin la nivel legislativ exista cele mai moderne parghii de integrare pe piata muncii. Mai departe ramane doar capacitatea noastra de a implementa un sistem al carui cadru ne este suficient de favorabil.

De ce?
Legea 448 despre care s-a discutat foarte mult, din pacate doar din perspectiva obligativitatii angajatorului de a angaja persoane cu handicap, are in articolul 78 alin 3, lit b poate cea mai corecta alternativa de integrare.
Posibilitatea companiilor de a achizitiona servicii de la o unitate protejata.
De ce cred eu ca aceasta este una dintre cele mai viabile variante de acces pe piata muncii pentru pers cu handicap?
Suntem intr-o era in care tot mediul corporatist si nu numai, isi, externalizeaza servicii in procent chiar mare, adica marile companii cumpara servicii de la firme mai mici care lucreaza doar pentru pregatirea unui anumit produs.
Asadar, in ipoteza in care angajatorul are mari reticente sa angajeze in propria firma o persoana cu handicap, poate sa evite sa coexiste sub acelasi acoperis cu aceasta, recurgand la cealalta alternativa care in plus ofera si posibilitatea achizitionarii unor servicii chiar mai ieftin, aceasta datorita beneficiilor fiscale pe care o unitate protejata le are.
Sunt deacord ca un angajator va fi reticent sa angajeze o persoana cu handicap, s-a discutat foarte mult pe aceasta tema deja, dar ce ne opreste sa construim propriile noastre unitati protejata si sa vindem servicii?
Avem sau nu clienti, asta tine doar de noi cei care le oferim, eu nu cred ca o corporatie va refuza un produs pus pe piata de o unitate protejata pentru motivul ca e creat sau prestat de persoane cu handicap, din contra sunt convins ca atunci cand vindem produse sau servicii calitativ ridicate si la un cost un pic mai scazut gratie beneficiilor fiscale pe care le putem obtine cu certificatul de handicap, orice companie va cumpara produsul mai ieftin daca acesta corespunde cerintelor.
De aici mai departe, orice piedici care vor aparea, ori sunt comune si celor fara handicap, ori tin de propria noastra capacitate de mobilizare.
Si uite asa, se poate discuta de economie sociala ca o componenta a procesului de integrare sociala.
Ma opresc aaici.
Imi cer scuze daca e prea lung!
Ovidiu Tuduruta
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Ovidiu are perfecta dreptate, cu unitatile protejate e cea mai buna solutie. Cunosc o firma care ofera masaj, de exemplu o companie de programare le-a cumparat angajatilor acest serviciu beneficind astfel de prevederile legii.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

> Apropo de programare, asa cum a precizat si Manu, nu prea
> se cauta lucratori cu program de 8 ore pe zi, ci exista trendul cu
> munca la proiect/lucru cu dead-line-uri.

Ba dimpotriva. Cred ca aproape toate firmele de software angajeaza programatori cu program full iar alocarea resurselor umane pentru diverse proiecte este un mod de organizare interna a fiecarui proiect in parte. Cert este insa ca exista multe firme de software care dau in disperare anunturi gramada ca angajeaza programatori foarte buni, cu salarii pe masura, doar ca nu gasesc persoanele cautate.
Acele firme insa nu isi pun problema sa angajeze orbi. Asa ceva nu se cade...


> Despre angajabilitate in general, accesul este ingreunat de
> multi factori asa cum cineva mai sus mentiona, de la intreg
> procesul educational pana la multe alte elemente nefericite.
> Despre angajabilitatea persoanelor cu handicap,

Da, asa este, doar ca principalul element nefericit este discriminarea pe criterii de sanatate a potentialilor angajati, fapt pentru care persoanele cu handicap nu sunt acceptate pe piata fortei de munca, ceea ce nu este deloc ceva normal si acceptabil.
Este un cerc vicios, mai ales ca in Romania exista o cultura ca toata lumea trebuie sa fie la fel. Daca deja ar exista angajati cateva zeci de mii de orbi prin toate colturile tarii si in firme private si in institutii de stat, si de asemenea persoane cu alte handicapuri, atunci firmele ar considera acest lucru ceva normal si nu s-ar teme ca pot da peste cine stie ce probleme la care nu s-au gandit, in caz ca vor angaja handicapati.


> pentru dinamica discutiei, propun sa nu ne mai referim doar la
> tipul clasic de muncitor cu contract individual de munca. Trendul
> este reprezentat si de multe alte tipuri de contracte, cesiune
> de drepturi de autor, prestari servicii,
> contracte de colaborare, etc...

Firmele de software angajeaza in foarte multe cazuri pentru un salariu minim pe economie, sau in diverse alte modalitati moderne in care trebuie sa se plateasca un impozit mai redus, iar restul pana la marimea salariului negociat este platit in baza unui contract de colaborare cu o persoana fizica autorizata.
Asadar se practica astfel de metode alternative, care in cazul unei munci in domeniul IT este foarte OK fiindca salariile sunt mari, dar nu este o metoda prea buna pentru alte domenii in care se practica salarii mai reduse, fiindca persoanele care sunt angajate astfel nu vor beneficia de o pensie prea mare cand vor imbatrani.

> Am facut aceasta mentiune pentru ca noile orientari in
> materia contractelor de munca, incurajeaza mult munca la domiciliu,
> respectiv plata la proiect,

Ar fi bine daca ar fi asa, insa din pacate in Romania majoritatea muncilor la domiciliu sunt doar niste tsepe si apar intr-adevar multe anunturi care ofera de lucru la domiciliu, insa pe de o parte pe niste salarii super mizerabile, chiar semnificativ mai mici decat salariul minim pe economie, iar pe de alta parte acele anunturi nici macar nu precizeaza ce anume trebuie sa faca persoana respectiva acasa, asa macar ca orbul sa isi dea seama daca respectiva munca ii este accesibila sau nu.
Si bineinteles, majoritatea fiind tsepe care ii pun pe doritori sa comande un pachet cu mai multe informatii pe care il vor primi acasa, prin posta, cu o mica plata in sistem ramburs, in care vor putea citi (pe hartie, daca pot) cum pot si ei castiga bani, si de multe ori acea modalitate este ca si ei sa isi creeze propriul sistem si sa trimita acele informatii altora, urmand sa castige bani de la viitorii fraieri.... si multe alte metode asemanatoare, caci imaginatia escrocilor nu are limite.
Exista insa si variante mai accesibile de fraierire, pe web, in care toata discutia are loc prin email, in care viitorii fraieri trebuie sa adauge si ei anunturi pe web ca cauta alti fraieri, etc.
Asa ca din noianul de anunturi de oferta de munca la domiciliu este cam dificil sa gasesti acele oferte care sunt si cinstite, si accesibile, si care si platesc un salariu cat de cat decent.
Altfel... munca la domiciliu ar fi o oportunitate extraordinara pentru orbi.

Am ascultat in revista Radar un articol in care se spunea ca la nivel mondial circa 20% dintre angajati lucreaza de acasa. Frumos, nu?
Doar ca evident, in principal prin alte zone ale lumii, pe care noi le consideram inapoiate, ca India, Indonezia, America Latina....


> achizitionarea de servicii externe etc... Consider ca pentru noi,
> toate acestea pot reprezenta un avantaj,
> urmand ca mai departe sa explic de ce.

Si mai departe voi explica si eu de ce unele dintre aceste modalitati reprezinta un mijloc de eludare a legii de catre firme, rezultatul fiind angajarea unui numar si mai mic de persoane cu handicap. :-)

> A afirmat cineva mai sus de cazul din Germania unde exista un
> anume monopol asupra unor meserii, pe care le practica in deosebi
> persoanele cu handicap.
> nu doar in Germania ci si in multe alte state vestice.
> Aceasta masura in opinia mea nu ajuta decit doar statisticile cu
> procentajul de angajare si nu accesul pe piata muncii a
> persoanelor cu handicap ca o componenta a procesului
> de integrare sociala.

Da, si eu cred ca este asa. Totusi, sa nu uitam ca persoanele cu handicap care vor sa munceasca nu o fac fiindca vor integrare sociala, ci fiindca vor sa aiba un nivel de trai ceva mai bun, sa castige si ei ceva mai bine, la fel ca cei care nu au un handicap.
Din acest motiv, pentru persoanele cu handicap nu conteaza prea mult ca muncesc acasa si nu se integreaza si ele intr-o comunitate de persoane fara handicap, sau ca muncesc intr-un atelier protejat impreuna cu alte persoane tot cu handicap, sau ca muncesc intr-o firma cu persoane valide, pentru care ei vor ramane oricum tot niste handicapati. Poate apreciati de unii, poate urati sau invidiati de altii, dar principala lor caracteristica nu va fi nici ca sunt absolventii ai nu stiu caror facultati, nici ca sunt specialisti in domeniul nu stiu care, ci faptul ca sunt handicapati.
Atat timp cat exista foarte putini "integrati" astfel in comunitatea persoanelor valide, ei raman oricum niste exceptii ciudate, de genul celor despre care este inca tentata presa sa scrie, or dupa umila mea parere, aceasta nu inseamna cu adevarat integrare sociala.

> Pot sa argumentez daca e necesar ca inclusiv la
> italieni in centralele telefonice sau la spanioli in
> loterii, nevazatorii lucreaza pentru ca autoritatile publice au
> facut pe bunul sanmaritean si nu au dotat cu tehnologie mai
> moderna aceste servicii.
> Lucreaza 10 nevazatori in centrale telefonice, cand poate o
> platforma online de gestiune bussines mai moderna
> ar rezolva problema fara prea multa factura umana in plus.

Si vi se pare mai utila pentru societate dotarea cu aparatura super moderna a loteriei publice, adica cam cum face Loteria Romana in aceste zile, platind zeci de milioane unei firme din Bucuresti, care din intamplare a fost singura participanta la licitatia organizata in acest sens?
Ca sa nu mai vorbesc despre alte zeci si zeci de milioane cheltuite de aceasta firma care are asigurat un monopol de catre stat, pentru dotarea si amenajarea numarului imens de agentii pe care le are in toate orasele tarii. Nu demult s-a anulat o licitatie organizata tot de amintita loterie care vroia sa isi construiasca un "centru de pregatire profesionala", de parca in acest domeniu pentru angajatii lor ar fi nevoie de nu stiu ce pregatire profesionala. Si evident, acel centru care ar fi trebuit sa coste o gramada de bani ar fi trebuit sa fie la Busteni. Adica nu i-au spus casa de vacanta, fiindca nu suna prea bine, ci centru de pregatire...
Mai stim noi si alte organizatii care dupa ce au vazut ca nu primesc sponsorizari pentru construirea unui nou sediu au denumit acel sediu "centru de reabilitare" sau cam asa ceva... :-)
Asa ca nu intotdeauna acea modernizare are scopuri prea morale...


> Ce se intampla in aceste tari?
> Sunt angajati deoarece pe undeva prin principiile comunitatilor europene
> se prevede si angajarea in munca a persoanelor cu
> handicap, asa ca decidem sa ii punem sa faca ceva ca sa fim in
> legalitate, fara a ne mai interesa daca acest mod de integrare
> ii ajuta pe cei cu handicap sa arate ca si ei pot fi o
> componenta a unui sistem competitiv de performante la locul de munca.

Eu ma cam indoiesc ca orbii care vor sa munceasca o fac pentru a arata ca si ei pot fi o componenta a nu stiu carui sistem. Cred insa ca vor sa munceasca pentru a castiga bani, pentru a isi putea cumpara si ei o locuinta, pentru a isi plati facturile...
Asa ca nu conteaza daca se angajeaza intr-o firma privata, sau intr-o institutie de stat unde nu se prea pune problema demonstrarii unor performante nici de catre cei valizi, sau intr-o firma protejata... si din acest motiv este mai bine pentru handicapati in tarile in care ei pot gasi de lucru.
Daca ati ascultat revista Unison cu siguranta ca ati ascultat si peripetiile lui George Bratu incercand sa gaseasca de lucru in Spania. De ce credeti ca un nevazator din Romania a fost nevoit sa faca greva foamei in Spania pentru a reusi sa obtina un astfel de loc de munca despre care spuneti ca nu ii ajuta pe cei cu handicap sa demonstreze...?
Probabil fiindca in Romania nu ar fi avut nici macar aceasta sansa, iar daca ar fi facut greva in fata sediului ANR, conducerea ANR nu l-ar fi putut ajuta nici daca ar fi avut toata bunavointa din lume.
Sa nu uitam ca ONCE are o alta influenta in Spania decat cea pe care o are ANR in Romania... (si o alta putere financiara).

> Cum vor fi perceputi nevazatorii din aceste tari?
> Nu iti depune dosarul de candidatura pe un post de operator
> telefonic pentru ca acelea sunt posturile nevazatorilor si
> trebui e si ei sa faca ceva.

Credeti ca orbilor romani nu le-ar placea ca si in Romania sa fie la fel? Sau masorilor nu le-ar placea ca si in Romania aceasta meserie sa fie una protejata?
Orbii sunt mult mai rau perceputi de catre societate in Romania decat in alte tari, tocmai fiindca ceilalti nu prea ii intalnesc, nu ii vad mergand pe strada, in mijloacele de transport in comun, nu aud discutii ale cunostintelor lor despre colegi orbi pe care ii au etc. Daca ar exista o legislatie care sa aiba efect, adica care sa duca la angajarea unui numar mai mare de orbi, atunci incet incet, adica in decursul catorva generatii, aceasta atitudine negativa s-ar schimba putin, fiindca oamenii ar incepe sa auda ca orbii chiar pot face lucruri foarte complexe in domeniile care le sunt accesibile, si nu si-ar mai spune ca in prezent ca... "fac si ei ce pot", cand de fapt persoanele valide habar nu au ce pot si ce nu pot face orbii.

> Si uite asa se ajunge la faptul ca nevazatorii trebuie sa faca ceva ca
> sa se simta si ei utili, fara a mai conta ce efecte apar dupa,
> fara fi parte intr-un sistem cu posibilitati egale.

In unele cazuri ar putea fi asa. Daca unii nevazatori au o situatie care sa le permita sa traiasca decent, se prea poate sa doreasca de asemenea sa se simta si ei utili, insa conform piramidei lui Maslow in primul rand ei vor sa isi satisfaca nevoile de baza, si abia apoi incep sa aiba nevoi de integrare si autodepasire, doar ca in Romania cred ca majoritatea orbilor care vor sa gaseasca un loc de munca o fac fiindca vor sa isi asigure o sursa de venit pentru hrana, locuinta si alte elemente materiale... adica nevoi primare.

> Pe vremuri, in unele capitale europene, nevazatorii primeau
> locuinte in acelasi cartier, pe viitor, eu cred ca
> asa se va ajunge si cu meseriile daca laudam sistemul de integrare a
> germanilor, italienilor, spaniolilor, etc...

Cu siguranta pot exista si sisteme mai bune. In acest domeniu nicaieri nu este perfect. Insa tot cu absoluta siguranta va pot spune ca in nici o tara sistemul de protectie a handicapatilor nu a sarit de la zero la ce este acum, asa ca nici Romania nu va putea sari de la un sistem care se aplica doar teoretic la unul mai bun decat al tarilor mai civilizate.
Mai intai ar fi bine daca handicapatii ar avea parte de mai putina discriminare, macar un pic, dar in realitate, nu doar pe hartie, si daca ar putea gasi locuri de munca in care sa castige fiecare dupa posibilitatile lui, insa intr-o societate cu carente mari de civilizatie ca Romania asa ceva nu se poate realiza in mod natural, fara sprijinul fortelor politice.

> In Romania, angajarea in munca a persoanelor cu handicap,
> sau mai clar economia sociala, cred eu ca a capatat cel mai
> corect contur, cel putin la nivel legislativ exista cele mai
> moderne parghii de integrare pe piata muncii.

Aceasta este cea mai falsa afirmatie pe care ati facut-o. Cum putem spune ca in Romania exista cele mai "moderne" parghii de integrare pe piata fortei de munca pentru handicapati daca acele parghii legislative nu sunt respectate de aproape nimeni, nici macar de institutiile statului? Cred ca stiti ca si institutiile statului, la fel ca firmele private, daca au peste 50 de angajati sunt obligate sa angajeze si persoane cu handicap. Cunoasteti multe astfel de institutii care angajeaza orbi? ...sau macar vre-una? Sau mai exact, macar vre-una in care orbii la fel ca si persoanele valide se pot angaja fara pile?
Cunoasteti multe firme care au angajati orbi? In Romania cica exista zeci de mii de orbi. Ar trebui sa exista sute de firme private in care sa lucreze orbi alaturi de persoane fara deficiente pentru a putea spune ca acele parghii chiar au avut un rol benefic.

> Mai departe ramane doar capacitatea noastra de a implementa un
> sistem al carui cadru ne este suficient de favorabil.

Aici nu am inteles. A noastra a cui? A orbilor?
Sau a noastra a orbilor care din intamplare avem sprijinul si din partea unor persoane vazatoare? Sau a noastra a orbilor care din intamplare avem si abilitati anteprenoriale si care ne putem administra propria afacere? Sau a noastra a orbilor care avem disponibilitatea de a pleca in alte tari pentru a gasi acolo de lucru, eventual facand chiar greva foamei pentru asta?
Intreb fiindca nu trebuie sa uitam ca daca vrem sa ne comparam si cica sa ne integram in societate, ar trebui sa tinem cont si de faptul ca nici in societatea persoanelor valide nu exista un procent majoritar de persoane care au spirit antreprenorial, ci majoritatea au nevoie sa lucreze ca angajati si nu isi creaza propriile firme. Si mai trebuie sa tinem cont si de faptul ca pentru orbii care din intamplare nu au un sprijin vazator din partea familiei este mult mai dificil sa isi administreze propria afacere cu toate partile ei birocratice, fiindca pe orbi nu ii scuteste statul si nici nu ii ajuta in acest sens.

> Legea 448 despre care s-a discutat foarte mult, din
> pacate doar din perspectiva obligativitatii angajatorului de a
> angaja persoane cu handicap, are in articolul 78 alin 3,
> lit b poate cea mai corecta alternativa de integrare.
> Posibilitatea companiilor de a achizitiona servicii de la
> o unitate protejata.

De ce este cea mai "corecta"? Aveti din intamplare o firma protejata? Intreb asta ca sa imi dau seama despre obiectivitatea acestei opinii.

> De ce cred eu ca aceasta este una dintre cele mai viabile
> variante de acces pe piata muncii pentru pers cu handicap?
> Suntem intr-o era in care tot mediul corporatist si nu numai,
> isi, externalizeaza servicii in procent chiar mare,
> adica marile companii cumpara servicii de la firme mai mici
> care lucreaza doar pentru pregatirea unui anumit produs.
> Asadar, in ipoteza in care angajatorul are mari reticente sa
> angajeze in propria firma o persoana cu handicap, poate sa
> evite sa coexiste sub acelasi acoperis cu aceasta, recurgand la
> cealalta alternativa care in plus ofera si posibilitatea
> achizitionarii unor servicii chiar mai ieftin,
> aceasta datorita beneficiilor fiscale pe care o unitate protejata
> le are.

Aceasta opinie este din nou falsa si va voi explica de ce.
In primul rand externalizarea serviciilor se face in domenii secundare, nu in domeniul principal de activitate a unei firme. Sau se face o externalizarea de tip outsourcing in domeniul principal, dandu-le de lucru altor muncitori din alte tari unde salariul este mai mic, dar si in acele cazuri firmele de outsourcing nu realizeaza cele mai complexe operatiuni, ci pe cele mai simple.
Promovarea externalizarii si a angajarii temporare si a ideii false ca "toate marile firme" fac nu stiu cum este doar o abureala, o capcana in care de obicei romanii cad fiindca de fapt ei habar nu au ce se intampla prin alte parti ale lumii dar cred in advertorialele platite de firmele interesate. Apple, o firma cu un succes destul de marisor in ultima vreme daca ne gandim ca a ajuns cea mai mare firma din lume, a hotarat sa isi creeze propria centrala care sa ii furnizeze energie electrica, urmand ca reteaua nationala sa fie folosita doar in cazuri exceptionale. Adica nu doar ca nu au externalizat o activitate cat se poate de nepotrivita pentru o firma ca Apple, dar au hotarat sa o internalizeze.
Iar externalizarea o face doar in cazurile in care alte firme pot produce mai ieftin anumite subcomponente, de obicei catre firme amplasate in alte tari unde forta de munca este mai ieftina.

O firma protejata nu poate produce ceva mai ieftin pentru o alta firma decat ar putea sa isi produca chiar acea firma in regie proprie doar fiindca firma protejata beneficiaza de facilitati fiscale.
Fiind vorba despre aceleasi beneficii pentru acelasi numar de angajati orbi, fiindca in fond aceasta este tinta despre care discutam, ei oricum nu platesc impozit in niciuna dintre firme asa ca costurile de personal sunt identice pentru ambele firme cu angajarea respectivelor persoane.
Daca firma isi produce in regie proprie ce are de produs, are drept costuri doar costurile salariale, pe cand daca trebuie sa cumpere de la o firma protejata, mai trebuie sa plateasca ceva in plus, si anume profitul pe care il adauga respectiva firma protejata.
Acel profit nu este impozitat, dar chiar fara nici un impozit tot este o suma in plus pe care firma protejata o adauga pentru a ii fi rentabila activitatea.
Iar celelalte costuri de productie, cum ar fi amortizarea unui computer sau cheltuielile cu energia electrica sunt de asemenea la fel pentru ambele firme pentru acelasi numar de angajati.

Este rentabil ca o firma sa isi externalizeze anumite activitati doar atunci cand activeaza intr-un domeniu in care majoritatea angajatilor sai sunt specializati, dar acei angajati nu se pricep practic deloc la domeniile pe care vor sa le externalizeze. In acel caz ei nu s-ar pricepe sa administreze bine acele activitati secundare si daca ar face-o ar face-o prost si nerentabil, sau in cazul in care anumite activitati necesita mai putin efort decat poate depune un angajat intr-o luna, cum este cazul contabilitatii in firmele foarte mici, incat nu este rentabila angajarea unui contabil cu norma intreaga.
Sau mai este rentabila externalizarea cand se apeleaza la firme extrem de specializate in anumite domenii in care au rezultate extraordinare si o rentabilitate foarte mare a respectivelor activitati, sau care necesita anumite investitii majore in echipamente pe care unei alte firme nu ii renteaza sa le cumpere fiindca are nevoi mult mai mici... cum este cazul serviciilor de tip cloud, sau VPS sau shared hosting pentru siturile web.
Dar aceste lucruri nu au chiar nici o legatura cu persoanele cu handicap, fiindca sunt metode de optimizare ale afacerilor care s-au practicat dintotdeauna. Doar fiindca o firma este scutita de impozit o ajuta putin sa fie mai rentabila decat o alta firma similara, dar nu o ajuta sa produca mai rentabil decat firmele carora vrea sa le vanda produsele sau serviciile, fiindca acele firme ar putea produce si ele cu aceleasi costuri, si ar obtine in plus si profitul pe care il obtine firma protejata. Da, acel profit ar fi mai mic fiindca ar fi impozitat, dar tot ar fi ceva in plus.
Nu cred ca visul unei firme protejate este sa traiasca la limita, adica cu profit zero, doar asa cat sa aiba activitate, ca sa se poata spune ca in acel caz ar fi mai rentabila intr-un anumit domeniu decat o alta firma neprotejata care in aceleasi conditii ar iesi de fapt in pierdere. Nu cred ca orbii ar trebui sa spere ca vor fi angajati de firme care vor doar sa isi reduca costurile si sa plateasca cat mai prost, fiindca in caz contrar intreaga activitate le-ar fi nerentabila.
Spun asta fiindca am mai intalnit aceasta opinie si este una chiar nashpa. Adica de firme care sunt foarte bucuroase sa angajeze programatori orbi, dar daca le ceri un salariu normal pentru acest domeniu... nici nu iti mai raspund la telefon. In acest mod orbii nu prea pot spera sa ajunga sa se simta integrati, ci tot discriminati, chiar daca sunt angajati.


> Sunt deacord ca un angajator va fi reticent sa angajeze o
> persoana cu handicap, s-a discutat foarte mult pe aceasta
> tema deja, dar ce ne opreste sa construim propriile noastre
> unitati protejata si sa vindem servicii?

Depinde cine suntem acei "noi". Daca este vorba despre noi orbii, atunci ne opresc multe.
Nu vedem ce scrie pe hartie, nu putem avea incredere in onestitatea altor persoane, sau avem si apoi putem da de dracu, nu ne descurcam prea bine la cozile la finante si la oficiul de munca, ne descurcam destul de greu la banci, nu putem face tranzactii financiare online fara ajutorul unor persoane vazatoare, si dupa cum am mai spus, aceasta solutie ar fi in mod teoretic una buna pentru absolut toti somerii, doar ca este tot o solutie teoretica care se vede foarte clar ca nu se poate aplica usor de catre oricine, chiar daca vede.
Pe langa anumite disponibilitati materiale pentru a iti face o firma trebuie sa ai spirit intreprinzator, sa nu iti fie absolut deloc groaza ca trebuie sa te trezesti dimineata si sa incepi sa bati pe la cine stie ce usi de institutii, fiindca chiar daca iti angajezi contabil sa iti rezolve o parte din problemele birocratice, cu siguranta ca nu ti le va rezolva pe toate, doar ca pe langa toate acestea s-ar putea sa mai trebuiasca sa ai si putin ajutor vazator daca esti un nevazator orb.
Numai ca unii nu se pot baza pe asa ceva...


> Avem sau nu clienti, asta tine doar de noi cei care le oferim,
> eu nu cred ca o corporatie va refuza un produs pus
> pe piata de o unitate protejata pentru motivul ca e creat sau prestat de
> persoane cu handicap, din contra sunt convins ca atunci cand
> vindem produse sau servicii calitativ ridicate si la un cost un pic
> mai scazut gratie beneficiilor fiscale pe
> care le putem obtine cu certificatul de handicap,
> orice companie va cumpara produsul mai ieftin
> daca acesta corespunde cerintelor.

Am mai explicat de ce aceasta ipoteza este falsa.
Daca o firma produce in pierdere anumite produse sau servicii iar o alta le produce in profit, inseamna ca prima firma are o problema de management, si nu conteaza deloc daca ulterior profitul uneia este impozitat sau nu, fiindca deja a fost obtinut un profit. Ei bine, doar in acest caz este rentabila externalizarea.
Doar fiindca o firma dupa ce a obtinut profit este scutita de impozit iar alta nu, nu face rentabila externalizarea, fiindca profitul firmei protejate poate deveni profitul firmei cumparatoare daca acea firma si-ar produce singura produsele, atat ca va fi putin mai mic cu cota corespunzatoare impozitului, dar tot ar fi ceva in plus, nu in minus.
Activitatea unei firme protejate sau a oricarei alte firme poate fi mai rentabila doar daca respectiva firma este mai bine condusa, dar aceasta este o alta poveste.

Si la sfarsit sa va spun si de ce cred eu ca modificarea ulterioara a legii 448 introducandu-se posibilitatea eludarii legii, adica a neangajarii unor persoane cu handicap fara ca firmele sa mai fie penalizate este cea mai marsava modificare, poate chiar mai marsava si decat eliminarea din lege a articolului care prevedea ca 25% dintre locuintele construite din fonduri publice sunt destinate persoanelor cu handicap.

Prin acest mijloc, au aparut o gramada de firme protejate care teoretic au angajate mai mult de 30% dintre angajati persoane cu handicap, dar de fapt acelea sunt firme paravan, prin intermediul carora se vand produsele altor firme.
Am primit multe oferte de la tot felul de firme, in general care produc si vand papetarie si care in oferta lor isi fac reclama ca de acum gata, "firma dumneavoastra nu mai trebuie sa plateasca statului penalizari" si ca nici nu mai trebuie sa angajeze handicapati. Am vazut si agenti ai unor firme de papetarie renumite care se recomandau ca fiind agenti ai acelor firme, si care aveau carti de vizita cu numele acelor firme, persoane cat se poate de valide, evident, doar ca ulterior facturile se emiteau ca venind din partea unor societati protejate, care pe de o parte erau scutite de impozit, iar pe de alta parte ofereau clientilor marele avantaj ca nu mai trebuiau nici sa angajeze handicapati si nici sa plateasca statului nimic.

Stiti ca este o super mafie in domeniu, si ca si un anumit ministru are o firma protejata care face afaceri super babane cu Posta romana astfel incat aceasta sa nu fie obligata sa plateasca penalizari dar nici sa isi spurce sediile angajand handicapati?

La prima vedere un nestiutor ar spune ca na, asta e, macar angajatii handicapati din acele firme obtin si ei un castig. Dar de fapt stiti ca sunt firme care au cate 3 angajati dintre care unul handicapat si care probabil este angajat doar de forma cu vre-un salariu minim pe economie, pe care il primeste cu bucurie fiindca oricum nu trebuie sa faca nimic ci doar sa... taca?

Acesta este rezultatul acelei modificari legislative, iar in urma reclamatiilor care s-au facut, a mai avut loc o modificare care le-a impus firmelor anumite restrictii, pentru a nu fi doar firme intermediare, insa se pare ca acele modificari au fost doar de forma fiindca practic nu s-a schimbat nimic.

Idea in sine ca o firma sa poata ori angaja ori sa poata cumpara produse si servicii create de handicapati nu este una rea, fiindca atat timp cat handicapatii obtin un loc de munca, nu conteaza ca il obtin intr-o societate protejata sau intr-una obisnuita, doar ca practic nu se intampla asa, datorita legislatiei foarte proaste in domeniu si datorita faptului ca institutiile statului nici nu au interesul sa se respecte legea, fiind mai profitabil pentru bugetul statului ca firmele sa plateasca penalizari decat sa angajeze handicapati.
Cei de la oficiile de munca obisnuiesc sa anunte firmele ca au peste 50 de angajati, asa ca trebuie sa plateasca acea taxa pentru handicapati, dar nu anunta absolut niciodata firmele ca au peste 50 de angajati, si ca acolo la oficiile de munca exista inregistrati o gramada de handicapati care cauta un loc de munca, si sa ii intrebe daca nu sunt interesati sa angajeze.

Asa ca hai sa nu ne prefacem ca vrem binele lumii, cand de fapt vrem doar binele nostru personal. Ce ar fi cel mai bine ar fi ca in primul rand sa fie angajati cat mai multi orbi, nu doar cativa care pot fi numarati pe degete pe niste super salarii, dar optim ar fi bineinteles, sa fie angajati cat mai multi orbi, pe salarii cat mai mari. Oare nu asa ceva isi doresc potentialii angajati din orice societate, indiferent ca au vre-un handicap sau nu?
Actuala lege, desi a aparut de vre-o cativa ani, nu a reusit practic sa imbunatateasca *absolut nimic" in privinta angajarii persoanelor cu handicap, si asta fiindca chiar si articolele care apar in lege nu sunt respectate, dupa cum am mai spus, nici macar de institutiile statului, ca sa nu mai vorbesc despre modalitatile facile de eludare a acestei legi, fiindca pe langa modalitatea amintita mai exista si altele, cum ar fi prezentarea la targuri de forta de munca cu niste joburi absolut inaccesibile urmand ca apoi sa spuna ca ei au incercat, dar ca nu gasesc pur si simplu angajati handicapati potriviti, sau angajarea catorva handicapati pe perioade scurte apoi concedierea lor pe diverse motive sustinand ca persoanele cu handicap nu sunt potrivite pentru a fi angajate in acele firme etc.

Sau credeti ca marile firme ca BRD, Orange, Vodafone, Petrom, Posta romana, Romtelecom... au angajate persoane cu handicap? Sau ca achizitioneaza perii si maturi sau alte produse ori servicii de masaj de la firme protejate care au intr-adevar angajate persoane cu handicap care au produs acele servicii si produse? Sau ca platesc bine mersi fara sa cracneasca acele penalizari catre stat?

V-am intrebat daca detineti o firma protejata fiindca am observat ca doar cei care au astfel de firme gasesc foarte buna acea posibilitate de eludare a legii, in speranta ca pe langa toate marsaviile facute de firmele protejate fantoma, unele firme vor cumpara totusi unele servicii si de la ei, care chiar au angajate persoane cu handicap care muncesc. Dar de fapt acelasi interes il pot avea si cei cativa angajati din firmele protejate, nu doar proprietarii lor...
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

> Ovidiu are perfecta dreptate cu unitatile protejate
> e cea mai buna solutie.
> Cunosc o firma care ofera masaj de ex i o
> companie de programare le-a cumparat angajatilor acest serviciu
> beneficind astfel de prevederile legii.

Mda, probabil ca mai exista si alte asemenea exemple, dar credeti ca sunt multe?
Credeti ca astfel se angajeaza mai multe persoane cu handicap decat daca toate firmele care au peste 50 de angajati chiar ar fi obligate sa angajeze?

Si la cate tipuri de firme pot lucra orbii pentru a oferi astfel de servicii?
Masaj. Altele? Sau credeti ca mai exista firme care isi fac provizii de maturi si perii? Mai exista cartonajul, domeniu in care firmele protejate care il produc sunt pe cale de disparitie, si care oricum produc cu o eficienta mult mai slaba decat firmele in care ambalajele sunt produse automatizat.
Mai stiti si alte domenii in care exista firme protejate din care orbii angajati castiga bani oferindu-le serviciile si produsele altor firme care nu vor sa angajeze handicapati?

Eu cred ca o intreaga economie nationala, cu foarte multe firme in foarte multe domenii ar putea oferi *daca ar vrea* locuri de munca in mult mai multe domenii de activitate si unui numar mult mai mare de persoane cu handicap decat le pot oferi cele cateva firme protejate care activeaza in cateva domenii de activitate care pot fi numarate pe degetele de la o mana.

Daca firmele ar cumpara in masa servicii de masaj iar in Romania ar exista foarte multe firme protejate detinute de orbi care ar avea un numar foarte mare de angajati si acest domeniu ar fi un domeniu sigur de cariera pentru orbi, ar fi cu totul altceva. Problema este insa ca cele mai multe tranzactii se fac de catre firme foarte puternice care au cate o firma protejata fantoma, care face foarte simplu de evitat angajarea unui numar foarte mare de persoane cu handicap fiindca ele au relatii cu foarte multe firme la nivel national.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Am auzit din revista Impact ca ANR a castigat un proiect finantat din fonduri europene, impreuna cu Siveco, despre care se spune ca este cel mai important realizator de programe informatice educationale, (in loc sa se spuna ca este acea firma care a incheiat contracte de sute de milioane de euro cu statul roman, si nu obtinute toate prin licitatie....).
Nu am inteles insa ceva, si anume se spunea ca "In contextul imbunatatirii prevederilor de incadrare in munca odata cu modificarea legii 448, sansele cresc considerabil".
Stiti cumva daca s-au facut anumite modificari in legea 448 in ultima vreme?
Fiindca nu stiu sa fi crescut numarul firmelor care au angajat orbi in ultimii ani, deci nu prea este clar ce sanse cresc considerabil, caci dupa cum se vede... cele de angajare... nici vorba.

Cica "se preconizeaza incadrarea in munca", insa nu se spune mai nimic mai clar, adica daca finantarea proiectului se face cu obligatia ca in urma lui sa fie angajate un numar de x persoane pentru o durata de minim x ani, sau ca se preconizeaza ca cutare sic cutare firme sau institutii publice vor angaja orbi, sau altceva de genul acesta.

M-a distrat fraza "Tinta maximala a proiectului este sa incadreze in munca intre 200 - 250 de nevazatori". Adica este ca in reclamele produselor Procter&Gamble... face parul sa luceasca cu "pana la" 100% mai mult, sau in reclamele RDS care ofera o viteza de "pana la" 100 MBPS.
Cu alte cuvinte aceasta este tinta maximala, dar cea minimala? ...probabil ca este de zero persoane angajate. Iar proiectul se poate spune ca isi va indeplini cu siguranta aceasta "tinta maximala", fiindca este... maximala, nu minimala.
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

O sa-i intreb pe colegii care raspund de acest proiect care e tinta minimala si voi reveni cu un raspuns.
Am participat si eu la scrierea acestui proiect, pe partea tehnica (eu l-am si propus, insa partea de cifre nu imi apartine) si pot sa-ti spun ca e putin diferit de proiectele uzuale de cursuri IT pentru nevazatori. Va exista o etapa face-to-face pentru un numar de nevazatori care nu stiu deloc sa utilizeze calculatorul, si in care acestia vor invata elementele de baza de windows, word si internet. In afara de asta insa, va exista o etapa de curs online, pentru alti nevazatori care stiu deja destul de bine sa utilizeze computerul, care se va axa pe HTML, administrare de siteuri web cu diverse CMS-uri, si pe testare. Eu sper ca din aceasta a doua etapa sa rezulte cei angajabili.

Afirmatia ta, cu "in loc sa se spuna ca...." ma face sa-ti pun o intrebare: ai vazut vreodata biblioteca de obiecte AeL eContent? Dar laboratoarele virtuale de pe eScoala? Dar lecţiile pentru elevii cu dizabilitati intelectuale? Daca raspunsul e nu, te sfatuiesc sa rogi pe cineva sa ti le arate, si apoi mai vorbim. Asa, fara a fi testat produsele, e usor sa facem afirmatii.
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

In primul rand, nu exista "tinta minimala", ci conditie minimala, fiindca nu are nici o importanta ce isi propun organizatorii daca nu se respecta conditia agreata cu finantatorul.
M-am legat de acea fraza fiindca de fapt numarul minim de orbi care vor fi angajati reprezinta cel mai important punct al acestui proiect. Nu are avea o importanta prea mare cati orbi ar participa, cat de bine ar invata, daca in final ei oricum nu si-ar gasi de lucru. Insa exact acel numar minim de orbi angajati fara de care proiectul nu ar fi finantat lipseste din acel raport.
Am mai auzit insa de proiecte similare in care scopul nu era de fapt angajarea handicapatilor, ci doar pregatirea lor, adica apa de ploaie, si evident ca in acele proiecte nu s-a impus angajarea unui numar minim de persoane din fiecare categorie de handicapati.
Sper ca acest proiect sa nu fie la fel, insa din informatiile furnizate nu a reiesit ca ar fi altfel.

Din ce spui despre ce vor invata orbii, reiese ca sansele lor de a gasi un loc de munca pe piata libera, adica nu prin firme cu care s-a facut un aranjament ca sa iasa proiectul... sunt destul de mici.
Daca vor invata sa scrie cod HTML, acesta va fi singurul lucru pe care ei l-ar putea face dar un vazator care nu are cine stie ce cunostinte de utilizare a computerului nu l-ar sti. Doar ca l-ar putea face la un nivel mult prea scazut pentru a se putea califica ca web designeri.
Iar un vazator, fara nici un fel de cursuri si bani cheltuiti ar putea face mult mai multe cu un editor WYSIWYG performant, avant mult mai multe sanse de angajare.
De asta crezi ca orbii din Romania lucreaza intr-un procent atat de mic? Fiindca mediul economic i-ar dori, doar ca ei nu au cunostintele necesare?

Nu prea vad ce legatura are ce am spus eu cu produsele firmei Siveco. Cand primesti zeci si sute de milioane de euro cu dedicatie ar fi foarte normal sa poti face niste produse bune. Nu ma leg de faptul ca nu stiu care soft care valora zeci de milioane de euro a picat, fiindca se poate intampla, insa ma leg de sumele enorme primite din bugetul public, si nici macar nu au fost primite toate in urma unor licitatii, chiar daca si licitatiile stim bine ca pot fi manipulate.

Am citit in presa ca Siveco a obtinut contracte fara licitatii de peste o suta de milioane. Probabil ca nu doar din simpla bunavointa a lui Adrian Nastase. Asa ca chiar daca produsele firmei Siveco ar fi extraordinare, tot nu mi-ar placea firma, iar eu de descrierea acelei firme m-am legat, nu de cat de bune sunt programele ei. Sau ar trebui sa imi placa acea firma?
Si apropos de produse, eu nu le-am testat, insa unii profesori spun ca sunt complicat de folosit si cam stau degeaba nefolosite prin scoli, dar pe de alta parte exista solutii mai active dar gratuite. Daca o fi adevarat sau nu, nu stiu si nici nu ma intereseaza. Ma intereseaza insa cand aud ca cutare si cutare banci sau alte tipuri de firme investesc sume enorme de sute de mii de euro sau chiar milioane pentru programe complicate intr-adevar, si care culmea mai si functioneaza, dar statul face licitatii doar pentru milioane si zeci de milioane de euro pentru niste proiecte care rareori functioneaza, si culmea este ca acele contracte sunt castigate intotdeauna de aceleasi cateva firme, fara ca statul sa isi fi manifestat vre-odata cu adevarat nemultumirea ca au mai colaborat cu ele si nu cu rezultate extraordinare.

Oricum, cred ca ne pierdem timpul degeaba discutand. Eu nu voi fi convins de utilitatea acestui proiect pana cand nu ii voi vedea rezultatele, iar rezultatele trebuie sa fie angajarea orbilor, nu pregatirea lor profesionala, fiindca cred ca cei care vor cu adevarat sa munceasca s-au saturat de scoala si facultate si masterate si cursuri de computere si ECDL fara sa obtina insa vre-un rezultat.
De vre-un deceniu nu a existat nici un miracol in urma caruia sa fi auzit ca la nivel national in urma unui proiect s-au angajat (pe bune) 250 de orbi. Nu este cat se poate de normal sa am indoieli in ceea ce priveste acele estimari?
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Hmm, iata ce am gasit:

"Andreea Neagu, content developer în cadrul SIVECO Romania"

Acum inteleg obiectiile tale. Se pare ca mesajul tau nu era unul prea echidistant si obiectiv, din motive evidente, asa ca iti inteleg pozitia.

Sa sti ca in legatura cu *toate* proiectele finantate din fonduri europene, eu am aceeasi pozitie, indiferent despre organizatia care le sustine, si anume cred ca sunt pur si simplu bani furati, deturnati, daca castigurile obtinute sub forma de salarii de catre organizatori si profiturile obtinute de catre firmele furnizoare de echipamente sunt mai mari decat valoarea reala a beneficiilor obtinute de catre grupul lor tinta.
Sunt foarte curios daca chiar va fi diferit in cazul acestui proiect...
Andreea Neagu
Colonel
Mesaje: 1511
Membru din: 16 Ian 2007, 23:15
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesaj de Andreea Neagu »

Cred ca, daca stai sa cauti in forum, am spus de cateva ori unde lucrez, iar toti cei din Pontes cu care m-am intalnit vreodata fata in fata, o stiu.
Privitor la ce zic profesorii, confunzi platforma de elearning cu eContentul, softul educational propriu-zis. Platforme gratuite mai exista, Moodle de exemplu, nu discutam acum facilitatile fiecareia, continut interactiv care sa acopere cam toata programa scolara, dupa stiinta mea, nu. Iar articolul din Impact exact la continut se referea.
Privitor la de ce cred ca lucreaza atat de putini nevazatori in Romania: e un cerc vicios. Mediul economic e compus din oameni care, desigur, au prejudecati. Dar daca maine prejudecatile astea le trec ca prin minune, toti nevazatorii tarii asteia au pregatirea si randamentul necesar ca sa faca fata cerintelor mediului economic? Permite-mi sa cred, cel putin pentru moment, ca nu. Vina e de ambele parti.
Ca exista nevazatori foarte competenti, care pot face fata cu brio lucrului intr-o firma, stiu. Ca sunt multi care au potential, dar nu au o pregatire care sa-i faca dezirabili pe piata muncii, si asta stiu. Cum spuneam, vina de ambele parti si cerc vicios: voi nu va pregatiti in domenii cerute ca oricum ce rost are, nu va vrea nimeni, mediul de afaceri nu vrea de-al naibii, si daca ar vrea nu ar avea ce lua, astfel incat toti sa aveti un loc de munca. Da, ar lua poate crema, varfurile, dar restul?
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Eu nu stiam unde lucrezi, si nici nu am avut curiozitatea sa caut. Cred ca daca as fi stiut, m-as fi abtinut sa zic ceva de rau tocmai despre firma la care lucrezi, nu de alta, dar se poate interpreta ca as avea ceva cu tine...

Din moment ce exista nevazatori foarte bine pregatiti in anumite domenii in care exista cautare pe piata fortei de munca dar ei nu isi pot totusi gasi de lucru, si nici vorba sa isi poata gasi in conditii la fel de bune ca alte persoane fara deficiente care au chiar mai putine cunostinte si mai putina experienta, nu prea cred ca putem spune ca este vorba despre un cerc vicios. Ar fi vorba despre un cerc vicios daca nevazatorii nu ar vrea sa invete fiindca stiu ca nu isi gasesc oricum de lucru, iar firmele nu i-ar angaja fiindca ei nu au suficienta experienta. Doar ca nu am auzit nici o firma care sa isi exprime dorinta sa angajeze orbi, motivand ca ei nu au anumite cunostinte profesionale.

Iar in ceea ce priveste prejudecatile angajatorilor, ele nu dispar niciodata instantaneu, ca prin minune, fiindca tin de mentalitatea respectivelor persoane, care se schimba foarte greu, pe parcursul mai multor generatii.

Iar atunci din partea orbilor ramane doar efortul de a face scoli peste scoli, utile sau inutile, de a invata sa lucreze pe un computer mai bine decat vazatorii in anumite domenii, asteptand acel "daca" va dori o firma sa ii angajeze. Doar ca acea firma nu mai apare.

Am pus acea intrebare despre ce imbunatatire in legea 448 este vorba, fiindca mie mi se pare chiar jignitor ca cineva sa spuna ca legea este buna, si ca duce la cresterea sanselor de angajare a orbilor, cand legea a aparut de multi ani, si a trecut ceva timp si de la ultimele modificari, dar totusi nu s-a vazut deloc o imbunatatire in procentul de angajare a orbilor.
Sa spui ca legea 448 este buna, cand ea a adus anumite dezavantaje evidente persoanelor cu handicap, in timp ce avantajele pe care le-au obtinut le-au obtinut doar pe hartie, fara sa se vada in practica, inseamna sa proslavesti statul roman, iar tocmai institutiile statului roman nu respecta acea lege. Sau stie cineva institutii cu mai mult de 50 de angajati care sa fi angajat orbi, conform obligatiilor impuse de legea 448?
Pentru institutiile publice legea este astfel facuta incat ele sa nu aiba nimic de suferit, fiind deci o lege optionala, fiindca ele sunt institutii de stat, iar daca trebuie sa plateasca ceva fiindca nu au angajat handicapati, tot statul trebuie sa plateasca statului. Ar fi fost mult mai buna aceasta lege daca ar fi spus ca conducatorii institutiilor care nu au angajat handicapati trebuie sa demisioneze in termen de x luni de la intrarea in functie, doar ca si atunci si-ar fi sfaramat cu siguranta creierii ca sa gaseasca alte mijloace pentru a nu respecta aceasta lege.
Iar in aceste conditii orbii trebuie sa mai studieze ca sa aiba mai multe sanse de angajare....

Stiu ca oricum nu are importanta, fiindca cei care incearca sa atraga bani de la UE au in primul rand scopul de a obtine un castig, nu de a ii ajuta pe altii, indiferent despre ce domeniu ar fi vorba, insa pot sa te asigur 100% ca in urma acestui proiect nu vor fi angajati 250 de orbi, si nici 200 de orbi. Si ma refer la angajare in firme obisnuite, in zeci si zeci de firme, nu la cateva angajari demonstrative.
Eu stiu de pe acum rezultatul si de asta mi se pare revoltator, fiindca unii orbi poate chiar spera ceva, cand de fapt doar li se baga pe gat niste informatii pe care nu le vor putea folosi intr-un mod profitabil, la fel cum ies pe banda mii si mii de absolventi de studii superioare din toate universitatile tarii, urmand apoi sa lucreze in domenii in care nu au nevoie nici macar de cunostintele obtinute in liceu.

Si ce mai este de asemenea revoltator, este faptul ca handicapatii vor avea o imagine a unui grup de o calitate atat de proasta, in care s-a investit enorm, milioane de euro din atatea proiecte europene destinate scolirii lor, dar totusi unii vor da vina tot pe ei considerand ca probabil nu sunt in stare sa invete.

Tare m-as bucura sa nu fie asa, insa ma tem ca nu prea voi avea motive de bucurie.
Scrie răspuns