Ce mai muncesc nevazatorii?

Formare profesionala si locuri de munca

Moderator: Manu

Scrie răspuns
CarmenT
Maior

Ce mai muncesc nevazatorii?

Mesaj de CarmenT »

Ma gandeam ca ar fi interesant sa deschid acest topic pentru ca persoanele cu dizabilitati de vedere sa povesteasca aici ce muhncesc sau ce cred ca ar putea munci. Pentru ca acest subiect ma intereseaza in mod deosebit, am facut cateva cautari pe google si am citit chestii extrem de interesante. De pilda in Franta, care pare sa fie tara cea mai avansata in ce priveste incadrarea nevazatorilor in munca, exista un nevazator care e fermier. Am cunoscut si eu o frantuzoaica nevazatoare care lucra ca ghid la un muzeu din Paris si se descurca excelent.
Dar as vrea sa aud si povestile nevazatorilor din Romania, caci presupun ca au trecut vremurile cand ne minunam cate se pot face in occident.
Cred ca ar trebui sa incep eu sa povestesc. Muncesc precum majoritatea nevazatorilor de la noi din tara la masaj. Lucrez intr-un salon de masaj de aproape un an. Inainte am mai lucrat intr-o statiune balneara. pot sa spun ca lucrurile au evoluat chiar si in acest domeniu in care nevazatorii au muncit inca din vremuri stravechi. Acum vreo 4-5 ani cautam de lucru si eram refuzata peste tot pe la saloanele particulare. Acum se pare ca datorita legislatiei si imi place sa cred ca si datorita evolutiei mentalitatii de pe la noi, se pare ca patronii saloanelor de masaj doresc cu tot dinadinsul sa angajeze nevazatori.
Problema e insa ca se apropie finalul facultatii pe care o urmez si avand in vedere ca noua mea profesie va fi aceea de diplomat sau ca sa nu tintesc asa departe, de functionar public, ma ntreb cu emotie daca nu cumva am facut facultatea degeaba.
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Da, Carmen, eu cred ca tie ti s-ar potrivi cel mai mult cariera de diplomat, aceea pentru care te-ai si pregatit, de altfel. Si avand in vedere onestitatea, integritatea ta si talentul tau de vorbitor de limbi straine, chiar nu vad ce te-ar putea impiedica sa faci asta. Poate doar obisnuinta de a vedea aceste locuri ocupate de burtosi corupti pana in maduva oaselor, avizi de putere si de bani si preocupati doar de binele propriu, nicidecum al comunitatilor pe care le reprezinta...Oricum, eu iti doresc succes in cariera pe care vrei sa o urmezi, pentru care te-ai pregatit si care ti se potriveste cel mai bine! Cristina
CarmenT
Maior

Mesaj de CarmenT »

Multumesc, Cristina. Din pacate talentul meu de vorbitor de limbi straine e destul de indoielnic. Dar daca tot ai intervenit, m-as bucura mult sa ne povestesti si tu despre experienta ta in munca. Stiu ca e una deosebit de interesanta, chiar daca cu mari greutati si sacrificii, dar poate din experienta ta ar putea nvata ceva altii care viseaza sa predea intr-o scoala de mase. Daca tot se discuta despre integrarea elevilor nevazatori in scolile de mase, de ce nu am vorbi si despre integrarea nevazatorilor in aceste scoli, de data aceasta in calitate de dascali? Stiu ca in Bucuresti s-a incercat o astfel de experienta si a iesit frumos. E drept ca acest lucru nu s-a incercat si cu profesori de matematica, ci doar cu ceva mai mult bazat pe teorie, dar cine stie... Astept asadar o poveste interesanta si captivanta de la tine si de la altii care vor sa ne impartaseasca experientele si realizarile lor.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Asteptand povestea Cristinei, propun un articol foarte fainut legat de predarea matematicii intr-o scoala de masa, mai precis intr-o universitate. Una din afara, ce-i drept, dar asta nu schimba lucrurile cu nimic. E vorba de o prezentare a lui Abraham Nemeth, tipul care a introdus ceea ce se numeste "Nemeth Braille" pentru matematica. Mie mi-a placut mult modul lui Nemeth de a aborda problemele de care s-a lovit. Articolul poate fi citit aici.
Andy
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Va salut!
Povestea mea? E una destul de trista si n-as vrea sa va stric acum cu ea bucuria sarbatorilor...Poate altadata...Ce pot sa va spun e ca m-am tarat prin multe scoli, schimband aproape in fiecare an scoala, neavand nici o sansa de a prinde radacini nicaieri si deci nici de a vedea vreun rezultat al muncii depuse. Apoi, in momentul cand altii ajungeau la apogeul carierei lor, la scurt timp dupa obtinerea gradului doi in invatamant, cariera mea ajunsese la apus. Si la propriu si la figurat...Lumina pentru mine devenise crepusculara...In fine, am luptat pana in ultimul moment, cand boala m-a ingenuncheat si am fost silita sa renunt. Cu ce am luptat? Cu boala in sine si cu dorinta disperata de a nu se afla boala mea si de a fi aruncata afara inainte de a-mi putea asigura o pensie...
Gata, ma opresc aici...
Va doresc sarbatori fericite si numai bine tuturor!
Cu prietenie, Cristina
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Nu conteaza ce a fost, conteaza ce va fi. Adaptarea e cel mai important lucru, mai ales daca schimbarea situatiei se intampla de-a lungul timpului.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Andreea
Soldat

Mesaj de Andreea »

Beneficiez de o pensie de handicap de gradul 2 si in momentul in care as infiinta un AF as dori sa stiu daca mi se poate lua pensia ,de ce scutiri de impozit si ce alte facilitati mai pot obtine.Multumesc anticipat
eu
Decebal
Plutonier major

Mesaj de Decebal »

af -ul care are un membbru nevazator are statut de unitate protejata.in concluzie bibliografie; legea 449/2006 republicata in 2008 si legea 300/2004 aceea privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale.Le poti gasi pe drepa-online.ro sau cam asa ceva.Ar mai fi si ordinulpres.anph 60/2007 privind aprobarea procedurii de autorizare a unitatilor protejate dar decat corelativ.In esenta vei depune o cerere la primaria de care apartii pentru autorizare.In cazul tau,ca si al meu,suntem scutiti de taxa de autorizare ca si de cea anuala de reautorizare(viza).Felicitari pentru initiativa,bafta si regret ca nu am observat mai devreme mesajul.sunt mai nou p-aici.salut.
Scrie răspuns