Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe

Despre computere, telefoane, tehnologie

Moderator: Manu

Scrie răspuns
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Sistemele de operare iOS si Mac - accesibilitate, programe

Mesaj de GruiaVelicu »

As avea si eu o intrebare. Are vreun nevazator IPhone sau telefon cu Android? Ma intereseaza daca este accesibil, daca e vreo voce care citeste.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: I PHONE SAU TELEFOANE CU ANDROID

Mesaj de IonPop »

iPhone este accesibil. Are un cititor de ecran inclus si o voce sintetica destul de buna.
Interfata este insa touch screen asa ca se acceseaza intr-un mod mai ciudat insa exista un mod de utilizare pentru orbi, in care de exemplu se poate selecta ceva pe touch screen fara ca acel element sa fie activat, activarea facandu-se printr-un click cu un alt deget in alta parte a ecranului, sau un alt mod este plimbarea degetului pe ecran pana se selecteaza elementul dorit, iar la ridicare acel element este activat, insa asta doar din ce am citit despre el, fiindca nu am utilizat unul pentru a putea spune cat de accesibil este intr-adevar.
Vortex
Sublocotenent
Mesaje: 298
Membru din: 19 Noi 2009, 17:12
Contact:

Mesaj de Vortex »

Atat Android, cat si iPhone sunt accesibile intr-un anumit grad.
Android are un screen reader gratuit inclus care citeste in majoritatea aplicatiilor de baza. Marea lui problema e ca nu merge bine pe internet.... Au facut unii un browser accesibil, dar nu e la fel de puternic ca un browser standard.... De exemplu, nu exista taste de navigare rapida. Ar mai exista si un pachet de la codefactory care include un browser mai bun, dar ala e pe bani...
Voci... Au de la svox, care are italiana, dar nu stiu cum suna. Mai au eSpeak.
Cealalta mare problema cu android, chiar mai mare decat prima, e ca nu poate fi folosit touch-screen-ul in afara unor aplicatii specializate pentru orbi. Adica, in majoritatea cazurilor, desi ai touch screen si ar trebui sa poti apasa in orice zona a ecranului, tot sageti trebuie sa folosesti. Asta daca telefonul are sageti.... Daca n-are, nici nu-l poti folosi.
IN concluzie, telefoanele Android pot fi folosite cu functiile lor de baza, dar nu isi arata adevarata valoare ca smartphone-uri pentru orbi. Cel putin asta e parerea pe care mi-am format-o eu citind, m-as bucura sa fiu corectat sau sa mai fi evoluat lucrurile pe parcurs.

Cu iPhone... E cu totul alta treaba. Am avut ocazia sa ma joc suficient cu el cat sa ma impresioneze.
E foarte accesibil si eficient.
Touchscreen-ul e total utilizabil, treci cu degetul pe ecran si el iti zice pe ce aplicatie esti. Cand o gasesti pe cea dorita, dai dublu click. Poti si sa simulezi navigarea cu sageti facand anumite gesturi pe ecran.
Acelasi mod de navigare este folosit pentru a ajunge la toate controalele: butoane, liste, textbox-uri etc.
Ce sa va mai zic... VoiceOver face o treaba foarte buna, fiind scris tot de Apple. Webbrowserul e cel mai tare web browser mobil pe care l-am vazut, din punct de vedere al accesibilitatii.
Cel putin la iPhone 4, incarca super repede si ofera cai inovative de a naviga intre heading-uri, link-uri si asa mai departe.
Problema majora din punctul meu de vedere, ca na, trebuia sa fie si o problema majora, deja zicea lumea ca-s mega-fan Apple, e cu scrisul. E o tastatura virtuala pe ecran si trebuie sa ajungi cu degetul pe litera pe care o vrei si sa o confirmi cu dublu click.
Asta e incet rau... Toti orbii care au iPhone zic ca viteza asta creste mult in timp, dar eu cred ca tot mica ramane, in comparatie cu viteza cuiva antrenat sa scrie pe tastatura de telefon clasica si mai ales qwerty.
Tot la probleme, fireste ca sunt si aplicatii inaccesibile. Alea de baza cam merg, dar cele cumparate nu neaparat.
Revenind pe plus, yahoo messenger merge, skype merge. SI sunt integrate in telefon.
Vocea pentru limba romana este Simona de la Nuance, care cam stiti cum suna. E la un bitrate mai mic, asa ca pentru mobil, dar cam tot aia e.
IN concluzie... Daca poti trece peste faza cu scrisul sau sa-ti iei o tastatura pe bluetooth sau daca scoate Apple iPhone cu tastatura, iPhone e o foarte buna alegere.
Vortex Website
Maximum de confort, cu minimum de efort.
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

tot eu revin cu o rugaminte. cine imi poate face si mie un cont la Appstore pentru iPhone? marturisesc ca eu nu m-am priceput. pun mai jos adresa de e-mail:
gruiavelicu (a rond) gmail.com
asta se cere si la crearea contlui respectiv si pentru a-mi furniza si mie datele necesare.
va multumesc, fara contul asta nu pot instala nici o aplicatie sa scriu si pe aici despre iPhone.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Acuma pot sa confirm de pe iphone ca merge, o sa scriu mai mult de pe calc
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

acuma revin cu un mesaj de pe computer. tinand cont de cele scrise aici, m-am incumetat si mi-am cumparat un iPhone. este intr-adevar un calculator in mimiatura, adica face cam tot ce poti sa vrei. messul si skype, din fericire sau nu, merg mai bine ca pe computer. abia ieri am reusit sa imi fac un cont pe appstore, deci prea multe nu am incercat.
as mai vrea sa laud playerul pe care il are, iPod se numeste, care e complet accesibil. la navigare merge la fel de bine ca unul cu taste, dar la scris e intr-adevar mai greu. oricum si ca telefon e foarte bun, nu se aude nimic bazaind cand vorbesti si nici probleme cand apropii de alte electronice. si nu in ultimul rand, as vrea sa imi reafirm parerea ca Simona e cea mai buna voce romaneasca pe care o avem. lucrez de trei zile cu ea pe telefon si mi se pare ca se misca si suna excelent.
revenind la telefon, daca putem sa ii zicem asa, fara internet permanent nu prea are nici un rost. mai ramane sa vedem cum citim carti pe el, avand in vedere ca doar cu aplicatia lui poti copia fisiere pe el, iar carti nu am vazut, probabil ca doar prin email.
urmeaza sa mai studiez zilele urmatoare. daca mai stiti ceva despre folosirea acestui telefon sau daca cititi pe undeva va rog sa imi scrieti si mie. asa fara sa iti arate nimeni e destula bataie de cap.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Sti cumva daca poti copia fisiere mp3 pe iPhone?
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Din cate am vazut la Gruia, probabil va spune el ce si cum mai amanuntit, nu prea se pot pune lucruri direct pe iPhone sub vreo forma clasica. Totul trece prin iTunes, sunt restrictivi astia de la Apple. E ca si la iPod, totul se copiaza prin programul lor.
Cred ca merg pe principiul: "Ba, vii la noi, apoi noi avem grija de tine in toate... Nu iti mai bate capul, nu e nevoie de MP3 direct copiat si tot felul, cand in Appstore exista orice, uneori chiar si gratuit.".
E fain ca merge totul prin Voice Over cu Simona, dar... sunt anumite impedimente care te fac sa te mai gandesti.
Mi-ar placea un iPhone pe langa ce am, e tare ca putem naviga cu touch screen, nu ne imaginam ca se va accesibiliza asa ceva pentru nevazatori.

Apropo de iTunes, cei de la Freedom Scientific au facut doua episoade in podcast-ul lor despre iTunes cu JAWS 12.
Este vorba de episoadele 49 si 50, pe decembrie 2010, respectiv ianuarie 2011.
Pagina lor de podcast este aici.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

in mod direct nu se poate copia nimic pe telefon, ci doar printr-un program instalat pe calculator. seamana intr-o oarecare masura cu Nokia pc suite. totusi am reusit sa copiez si fisiere mp3 prin dropbox, dar pe alea nu le reda cu aplicatia iPod, ci cu ceva aplicatie media care nu are atatea facilitati ca iPod. la fel am inteles ca e si cu video. in ceea ce priveste formatul iPhone cred ca e aac. oricum orice mp3 merge copiat prin program.
ce e sigur, ca se poate orice face in vreun fel, doar trebuie descoperit.
si daca tot veni vorba de ascultat muzica, in sfarsit am intalnit si eu niste casti la iPhone care iti permit tot felul de comenzi. au tot trei butoane dar in functie de apasare fac diferite lucruri. de exemplu odata apasat butonul din mijloc porneste muzica ori unde te-ai afla in la un moment dat. inca odata apasat pune pauza. de doua ori apasat scurt trece la melodia urmatoare. de doua ori scurt si tinut apasat deruleaza inainte, de trei ori apasat si tinut apasat deruleaza inapoi. tinut lung apasat sunt comenziile vocale. in apell are si functia de a putea respinge apasandt de doa ori rapid. tot referitor la muzica ii putem comanda in engleza ce sa cante si se descurca destul de bine. ei zic ca ar trebui sa mearga si next song sau previous song dar eu nu am reusit. ce e nasol ca pentru limba romana nu merg comenzile vocale pentru a apela.
Gruia
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Mesaj de IonPop »

Aha, hai ca m-am mai linistit. Nu am de gand sa imi cumpar un iPhone in perioada imediat urmatoare, insa daca se pot descarca orice fisiere de pe web banuiesc ca se pot descarca si fisiere mp3.
Problema este ca este nevoie de conexiune wireless la internet, or asta poate fi intr-adevar o mare problema.

Mie nu imi place stilul Apple, adica e OK sa puna restrictii anti-piraterie, dar imi pare inacceptabil sa te oblige sa cumperi doar de la ei.
Din pacate nu cred ca se va schimba aceasta situatie fiindca aproximativ la fel procedeaza si cu componentele hardware pentru computerele facute de ei.
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

E ciudat totusi ca nu functioneaza cu routerele wireless din casa, cel putin cu DLink sau Linksis... nu se conecteaza...
A incercat Gruia sa descarce o aplicatie de 170 de mega si a aparut ca nu se permite prin reteaua mobhila mai mult de 20 de mega... deci sunt putin diferite lucrurile, in America stau altfel standardele, au un fel de retea wireless ca telefonia mobila, am vazut ca si prima optiune de cumparare a unui iPhone la ei este prin AT&T.
Se pot copia fisiere MP3, dar, dupa cum s-a spus, nu sunt redate prin playerul accesibil numit iPod, ci printr-o aplicatie multimedia in care vocea nu citeste detalii.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

cu wirelessul s-a rezolvat partial in sensul ca foarte aproape de router merge bine, iar in dimineata asta cand nu mergea nici un computer a mers chiar peste tot. in fine nu prea inteleg cum sta treaba asta cu wirelessul.
as vrea sa mai subliniez totusi niste aspecte bune ale iphone. de exemplu sincronizarea cu diferite aplicatii cum ar fi agendele google si yahoo. cu alte cuvinte putem copia fara probleme contactele din yahoo in contactele telefonului. acuma imi dau abia seama cat de important e sa avem contacte editate corect. la fel e si cu mp3 sau alte fisiere cum ar fi cartile daca ar fi scrise toate tagurile ar fi mai usor pe telefon. ma refer la autor, gen numar de melodii, anul aparitiei etc. in legatura cu restrictiile, e cam neplacut dar macar iti garanteaza ca merg lucrurile cum trebuie. adica eu ce am luat pana acuma e total acesibil. si asta e mare lucru pentru noi.
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

acuma am mai rezolvat o problema cu ajutorul lui campus. exista un program care transforma documentele word in pdf, deci foarte usor de citit pe iphone. si de transformat e foarte usor, se tipareste in word catre o imprimanta virtuala care se face un doccument pdf
Gruia
GruiaVelicu
Locotenent - colonel
Mesaje: 1063
Membru din: 15 Mar 2008, 15:50
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de GruiaVelicu »

Tocmai am incercat daca merge Fonoteca Pontes si merge perfect de pe iPhone.
Gruia
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Daca merge in pagina de logare e bine, acolo era problema cu browserul de pe Nokia, pagina aceea nu are un format HTML standard, iar astfel Talks nu isi da seama care e treaba cu ea. Ar trebui candva sa ii punem tagurile de schelet HTML, head-ul, body-ul etc.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Scrie răspuns