Borland Pascal, programele si aplicatii

Diverse limbaje, programare, scripting, coduri, unelte specifice etc.
Allx Cucu
Sergent

Borland Pascal, programele si aplicatii

Mesaj de Allx Cucu »

Pentru ca s-au deschis mai multe topicuri despre diferite limbaje de programare, si pentru ca fac la scoala, chiar daca C++ este mult mai bun, m-am gandit sa deschid acest topic despre Pascal.

PASCAL — definit în anul 1971 de catre Niklaus Wirth, a fost îmbunatatit în noi variante: Turbo Pascal, Borland Pascal, Delphi varianta vizuala. Versiunea actuala permite si programarea orientata spre obiecte

Eu o-sa vorbesc despre "Borland Pascal".

Incep cu un mic programel care calculeaza cel mai mare numar dintrun sir format din n numere introduse de la tastatura.

Cod: Selectaţi tot

Program Maxim;
{Identificatorul de inceput, cu "program" incepe ori ce program pascal.}
uses wincrt;
{Declaram bliblioteca de functi wincrt.}
Var a,n,i,macs:integer;
{Am declarat variabilele a,i,n,macs cu tipul integer.}
begin {Inceput program.}
write('cate numere vor fi introduse'); 
{Aceasta este o instructiune de afisare si cand programul va fi rulat prima data se va cere"cate numere vor fi introduse?".}
readln(n);
{Se citeste o valoare pentru n.}
write('primul numar este: ');
readln(a);
macs:=a;
{macs ia valoarea lui a.}
for i:=1 to n do
{i ia valori de la 1 pana la n.}
begin {Aici este continutul structuri for.}
write('Introdu urmatorul numar');
readln(a);
{Se introduce urmatorul numar din sir.}
if a>macs then macs:=a;
{Se conpara a cu macs, daca a este mai mare atunci macs ia valoarea lui a. Noi asta trebue sa aflam, care este cel mai mare numar din sir.}
end; {Sfarsitul structuri repetitive.}
write(' cel mai mare numar este: ',macs);
{Din nou o instructiune de afisare.}
end. {Sfarsit program.}
Compilatorul pe care il folosesc eu se poate descarca de aici, iar programul exemplu, versiune compilata se poate descarca de aici.

Un bun manual de pascal se poate gasi aici.

Astept intrebari, pareri si sugesti.

PS: sper ca m-am facut destul de inteles.
IonPop
Colonel

Re: Borland Pascal, programele si aplicatii

Mesaj de IonPop »

Nici un limbaj nu este mai bun decat altul asa in general, fara a specifica pentru ce este folosit.

Pascal este de exemplu mult mai bun decat C sau alte limbaje cand este folosit in procesul de invatare de catre incepatori, pentru a usura intelegerea elementelor de baza utile in programare.

C este foarte bun pentru driveri, sau daca viteza de rulare este un factor deosebit de important, sau pentru chestii low-level in general, dar altfel... este un limbaj de nivel scazut, deci foarte neproductiv si trebuie sa scri o gramada de cod cu multe posibilitati de a gresi pentru a crea un program cat de cat util.

Daca cineva poate sari direct la un limbaj care sa ii fie util efectiv si nu are nevoie sa studieze Pascal, este foarte bine, fiindca in afara de scoli, nu prea se creaza programe cu adevarat utile in acest limbaj.
Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Eu totusi folosesc Paskalul, din intamplare ce-i drept, la executabilele pe care le fac cu Inno Setup.
Codul care verifica ce versiuni de JAWS sunt instalate si permite alegerea unuia dintre ele pentru care sa puna scripturile este scris in Paskal si l-am extras si eu de pe undeva.
In general, Inno Setup se foloseste cu Paskal pentru tot felul de probleme legate de pachetele de instalare, citire in registri si astfel de lucruri.
Am mentionat asta ca o curiozitate, faptul ca si Paskal se mai foloseste uneori la ceva practic, nu este doar pentru a invata.

Seamana putin cu limbajul M cu care am mai lucrat pentru programare pentru Symbian, cel putin prin acel "end" de la sfarsitul secventelor...

Aici este obligatoriu semnul ";" (punct si virgula) si dupa "end"?
Am vazut ca la ultimul "end"" este chiar "." (punct), asa e necesar la sfarsit de tot?
Intreb doar din simpla curiozitate.

Paskal e bun pentru invatat programare de catre oricine, dar la nevazatori cam pe aceasi pozitie, doar ca mult mai util ar fi JAWS Scripting.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Allx Cucu
Sergent

Mesaj de Allx Cucu »

Semnul ";"(punct si virgula) se pune dupa
toate instructiunile
si end-urile care se afla la sfarsit de structura(alternativa if,sau repetitiva for, while sau repeat).
Si la end-urile de la sfarsitul procedurilor.
Semnul "."(punct) se pune doar dupa end-ul de la sfarsitul programului.
IonPop
Colonel

Mesaj de IonPop »

Aa, bineinteles. In Pascal/Delphi se pot crea si programe foarte utile si exista multe programe in Delphi iar interfata lor este destul de accesibila pentru orbi. Nu stiu insa cat de accesibil este mediul de programare Delphi fiindca nu l-am testat.
Scrie răspuns