Fonoteca Pontes - utilizare, continut, sugestii, comentarii

Orice nu poate fi incadrat la celelalte categorii

Moderator: Manu

CarmenT
Maior
Mesaje: 970
Membru din: 10 Ian 2007, 00:44
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de CarmenT »

Daca tot putem beneficia de serviciile unui fonotecar, as vrea sa te rog si eu ceva. Finuta mea, de 6 ani, tocmai a ajuns in Spania unde va locui pentru o perioada. Ai putea sa-mi recomanzipentru ea ceva piese prin intermediul carora sa se familiarizeze putin cu istoria Spaniei? Desigur, ceva mai usurel, asa ca pentru un prescolar! :)
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Alte comentarii

Mesaj de CostiC »

Nu cred ca s-a dramatizat nuvela Carmen, mai mult, cred ca la un concurs de cultura generala, multi ar fi tentati sa raspunda ca si nuvela Carmen a fost scrisa de Bizet. Cat priveste cealalta piesa, Caleasca, aceasta exista, intr-adevar, dar, din pacate, la o calitate foarte slaba. Oricum, incep sa cred ca se va mai relua, din moment ce au aparut si altele pe care nu le mai auzisem de ani si ani de zile. Folderul cu piese mai slabe a ajuns, in urma reluarilor si eliminarilor, la 10 giga, de la peste 20 cat avea pana de curand.
Am si o veste buna, am facut si backup-ul fonotecii, asa ca totul este in siguranta de acum.
Inchei cu o recomandare,si anume, sa ascultati Priveste inger spre casa de Ketty Frings, o imprimare din 1984, cu Dan Condurache, Mitica Popescu, Constantin Dinulescu, vasile Nitulescu si, intr-un rol excelent jucat, carmen stanescu. Actiunea piesei se desfasoara in preajma primului razboi mondial, in Anglia; Drama familiei gant se desfasoara pe trei planuri: primul plan este cel al relatiilor dintre o mama autoritara si avida de bani si cei trei copii ai ei, al doilea este cel al relatiilor dintre tata (artist si alcoolic) si restul familiei, iar al treilea este cel al singularitatii fiecarui personaj. Autoarea contureaza personajele feminine puternice, rezistentedin punct de vedere psihic, lasand sentimentalismele si slabiciunile in seama personajelor masculine. In 1958 Ketty Frings a castigat premiul Pulitzer cu aceasta piesa.
Cele bune si auditie placuta,
Costi
Mira
Sublocotenent
Mesaje: 257
Membru din: 30 Ian 2007, 18:02
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Mira »

De foarte mult timp imi propun sa scriu in acest topic, dar tot am amanat din diverse motive.
Sunt foarte bucuroasa ca in sfarsit exista si un topic dedicat fonotecii, era chiar necesar.
:)
Acum sa mentionez si eu cateva piese, cele mai dragi mie:
Anonimul Venenetian de Giuseppe Berto, Doi intr-o barca de Jules Chon Botea, Steaua fara nume de Mihail Sebastian, A cui e viata asta in definitiv de Brian Clark, Fantoma din Canterville de Oscar Wilde si Minunile sfantului Sisoe de George Toparceanu.
Sper sa le ascultati cu placere si sa va fie pe plac. :)
Mira
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Ultimele noutati

Mesaj de CostiC »

Dragilor si dragelor,
Am postat ultimele noutati (deocamdata cele de saptamana trecuta) si voi mai pune in fonoteca si ultimele piese de saptamana aceasta pana in 1 octombrie. Voi trimite si lista noilor intrari de luna aceasta, cred ca cel mai curand pe luni. Veti avea parte la inceputul acestei luni de piese imprimate din 2000 incoace care nu exista in fonoteca si din care sper sa pot sa va recommand ceva care chiar merita sa fie ascultat. Pana atunci, va recomand Piesa In pana de Friedrich Durrenmatt, imprimare din 1963, cu Florin Scarlatescu, Ion Manu, Stefan Ciubotarasu, Fori Etterle; piesa este o farsa, un joc de-a tribunalul si acuzatul, gazduit intamplator sau nu de un fost judecator. Nu va spun mai multe, tocmai pentru ca e interesant sa vedeti care sunt limitele acestui joc si unde poate duce el.
O alta piesa, de data aceasta o drama, este Priveste, inger spre casa de Ketty Frings. Recomand aceasta piesa nu doar pentru ca a primit premiul Pulitzer in 1953, ci mai ales pentru faptul ca autoarea contureaza personaje feminine puternice, ambitioase, mai degraba cu trasaturi masculine, spre deosebire de personajele masculine, care sunt ancorate in idealism si sentimentalism. Imprimarea este din 1984, si o are in rolul principal pe Carmen Stanescu, excelenta actrita, iar rolul ii vine ca turnat.
Cele bune si auditie placuta,

Costi
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Noutati si comentarii

Mesaj de CostiC »

dragilor si dragelor,

Se pare ca daca nu scriu eu, nu scrieti nici voi, desi cred ca asta e, de fapt, scopul unui forum. In fine, sa ii raspund lui Carmen: cu regret dar nu am piese sau povestioare despre istoria Spaniei, cred ca sunt dar in limba spaniola.
Cat priveste stilul de piese preferat de Mira, as mai sugera si alte piese ca: Locomotiva, Viata este prea scurta de Andre Roussin, Secretul familiei Posket, Gustul mierii, Banii nu fac nici doua parale, Pe aripile Vantului, La rascruce de vanturi si gata, restul altadata...
Despre noutati, ele sunt in curs de editare si postare si am si o veste buna va aparea si Straniul interludiu de Eugen o'Neill, o piesa care merita ascultata atunci cand o veti vedea postata.
Din piesele existente pe site, v-as recomanda sa nu ocoliti Profesorul de Jean Pierre Dopagne, un monolog excelent interpretat de Dan Tudor si Din jale se intrupeaza Electra de Eugen O'neill, asta ca sa va obisnuiti cu stilul dramatic, foarte asemanator in datele sale esentiale cu Straniul interludiu.
Mai spun in incheiere ca sunt foarte bucuros sa vad ca se asculta seria Zeii din Olimp. Ascultati cat mai mult aceste povesti cu si despre zei, pentru ca prin dbine chiar in ascultarea unor parodii sau pastise despre aceste personaje mitologice.
Cele bune si auditie placuta,

Costi
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Noutati si comentarii

Mesaj de CostiC »

In mesajul anterior, anuntam o noutate, si anume straniul interludiu de Eugene O'neill. Intre timp am si postat-o si merita, merita ascultata. Cred ca alaturi de Dincolo de zare, Vine ghetarul sau Din jale se intrupeaza Electra, straniul interludiu este una dintre cele mai izbutite piese de teatru, atat la nivelul scriiturii, cat si la cel al montarii radiofonice. In rolul principal, veti intalni o actrita mai rar distribuita la teatrul radiofonic, este vorba de Violeta Andrei, care interpreteaza personajul cu o rar intalnita forta dramatica. Piesa atrage atentia asupra multiplelor forme de dragoste, de la dragostea parinteasca surprinsa in cele mai mici amanunte ale complexitatii ei, pana la dragostea conjugala si cea adultera sau cea naiva. Este la o'Neill, ca si la Arthur Miller sau tennessee Williams o constiinta a vinovatiei proiectata mereu asupra celor din jur, fapt care duce adesea la dezechilibre emotionale, care ajung pana la ura feroce, criminala.
Nu ocoliti, de asemenea, Mahabharata, epopeea indiana in care dragostea este cea care invinge raul pricinuit de lasitatea unor zei care nu pot sa accepte competitia cu pamantenii, desi damaianti, cea care face alegerea stapanului trupului si sufletului ei este ea insasi tot pamanteana. Imprimarea este din 1976, iar in rolurile principale o veti intalni pe Gilda Marinescu (O prezenta de asemenea rara in peisajul teatrului radiofonic) si pe Alexandru Repan.
Recomand, pentru aceia care prefera comediile spumoase, Peripetiile soldatului Svejk de Jaroslav Hasek si Schweik in al doilea razboi mondial de Bertolt Brecht.
Cele bune si auditie placuta!
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

M-am bucurat mult de aparitia inca a unei pieise de Eugene O'Neill, este, alaturi de ceilalti doi americani mentionati mai sus, preferatul meu. Vine ghetarul a fost si ramane piesa mea favorita, pe care o ascult si acum destul de des, dar am ascultat si Straniul interludiu si mi s-a parut chiar buna, atat ca interpretare, cat si ca scriitura.
Sa speram ca vor mai aparea piese din acestea... probabil inca Fonoteca Radio nu a fost epuizata si mai sunt prin ea piese importante nedifuzate.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Recomandari su ultimele noutati

Mesaj de CostiC »

Am postat si noutatile pe care le anuntam acum o saptamana si ceva, noutati propuse de eteatru. A-propos de eteatru, se pare ca ajunge, ca orice lucru frumos, dar, mai nou, prost organizat, sa semene cu un ghiveci spontan cu repetitii pana la saturatie ale unor piese difuzate si rasdifuzate si omisiuni ale altora afisate in program. Mai mult, daca veti auzi piese care suna mai prost decat cele cu care v-ati obisnuit deja, atunci sa stiti ca aceasta este difuzarea oficiala si profesionala a numai putin profesionistilor care lucreaza actualmente in radio si, evident, la gestionarea acestui site. Va pot asigura insa de un lucru, si anume de faptul ca daca se vor relua in conditii mai fericite, acestea vor fi inlocuite. Inca un amanunt tehnic, piesele nu contin mentiunea "DR" (adica de refacut), intrucat, imprimarea este oficiala si, pana la proba contrarie, nu exista chiar in institutia care a executat respectivele imprimari variante la o calitate mai buna a acestora.
Dintre aparitiile noi pe care le-as recomanda spre ascultare ar fi Alegerea lui Alexandru Sutto de Dumitru Crudu, Bibliotecarul de Radu Macrinici, Pentru iubitorii pieselor romantice, Poveste despre Felixandra de Dan Mihu, dar si crize sau Inca o poveste de dragoste de Mihai Ignat. O piesa de asemenea interesanta este Balada la genova de Constantin venerus Popa, care prezinta intalnirea lui Verdi cu Ciprian Porumbescu; un amanunt interesant este ca executia baladei lui Ciprian Porumbescu din coloana sonora a acestei piese este realizata de Alexandru Tomescu pe deja celebra vioara Stradivarius.
Inchei cu o completare la cele scrise de Manu, si anume faptul ca Intr-adevar in fonoteca radioului mai exista o piesa foarte buna de O'Neill, Patima de sub ulmi, pe care o astept si eu cu nerabdare.
cele bune si auditie placuta!
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Am dat o raita si eu prin noutatile din fonoteca si am descoperit piesa Eu cand vreau sa fluier, fluier de Andreea Valean.
E interesanta si foarte actuala prin tipul studentei de la Asistenta Sociala, Psihologie sau asa ceva care merge la penitenciar pentru niste chestionare si ceea ce iese dupa, ceea ce e in mintile celor de acolo etc., etc..

Pun si aici un link catre ascultarea ei, asa cate o piesa nu cred sa fie o problema ca apare in afara Fonotecii.
Asculta
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Comentarii si recomandari

Mesaj de CostiC »

In principiu, nu e nici o problema sa se faca trimiteri la piese de teatru din fonoteca, dar este cel putin ciudat sa se puna un link unei piese care, dupa parerea mea, are o idee buna la baza, dar este montata si jucata execrabil, in defavoarea altora care sunt mult mai bune si carora nu li s-a pus link. Mai de folos ar fi sa se explice (daca e posibil) modul in care pot sa ajunga la acea piesa sau sa se faca trimitere la intreaga sectiune a pieselor adaugate recent. Altfel, din comoditate, piesa (repet proasta in viziunea mea) va avea multe accesari numai pentru ca e mai usor sa o asculti direct de pe forum decat sa intri in alta sectiune. Or aici, pe forum, mi se pare ca e inutil sa se mai puna si link, de vreme ce fonoteca este pe acelasi site. Iar daca tot ar fi ceva de recomandat la acest subiect, atunci recomand cu caldura filmul Eu cand vreau sa fluier, fluier, care are in distributie chiar puscariasi; de asemenea, filmul surprinde mult mai bine realitatile unei inchisori, trairile, problemele, sperantele penitentilor.
Am spus despre piesa ca este slaba si am sa ma explic:
In primul rand, piesa surprinde o secventa rupta total de contextul si atmosfera inchisorii; am avut senzatia, atunci cand am ascultat-o, ca actiunea s-ar petrece mai degraba intr-un ospiciu decat intr-o inchisoare.
In al doilea rand, actorii care interpreteaza piesa o fac artificial, facand din personaje, cel mult niste pusti de liceu, care fac misto de o profesoara si pun la cale o sotie.
Inchei anuntandu-va ca pe 31 octombrie vor fi 24 de ore de teatru radiofonic pe Romania cultural; de asemenea saptamana aceasta voi posta si alte piese de teatru, despre care va voi vorbi la momentul potrivit.
Cele bune si auditie placuta
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Da, jocul este mizerabil, tipa aceea chiar nu se poate incadra in rol, iar Ursul nici atat.
Am pus link chiar cand am inceput-o ca mi s-a parut foarte interesanta ideea, iar tipa la inceput parea sa faca bine pe studenta venita la dat teste.
Asa cu cate un link mai asculta unii si le vine cheful de intrat si in Fonoteca.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

Noutati si recomandari

Mesaj de CostiC »

Nu am mai scris cam de multisor pe forum si s-au adunat destul de multe lucruri interesante.
In primul rand, s-a intamplat sa inlocuiesc in ultima saptamana numai putin de 18 piese de teatru care aveau probleme tehnice mai mici sau mai mari; printre acestea majoritatea pieselor pe care le-am semnalat intr-un mesaj anterior.
Tot intr-un mesaj anterior, anuntam postarea a vreo 70 de povesti pentrucei mici, lucru care se va intampla chiar de astazi cu o prima serie.
Din statisticile fonotecii, am observat ca ati fost destul de interesati sa ascultati piesa Nascendo de Alina Nelega. Poate n-ar fi rau sa ascultati, spre comparatie, si Frumoasa poveste a tirului portocaliu cu verde de Cornel Udrea. Fac aceasta recomandare pentru a vedea asemanarea dintre cele doua viziuni asupra conditiei si psihologiei feminine, cu atat mai mult cu cat una dintre piese este scrisa de o femeie. Ca o mica paranteza, eu suspectez chiar ca Alina Nelega ar putea fi un pseudonim al unui barbat, judecand si dupa o alta piesa, Decalogul dupa Hess, pe care o recomand din nou, de data aceasta cu inima impacata din punct de vedere al calitatii tehnice.
Va mai recomand Piesele scrise de Max Frisch, Biografia, un joc si Biedermann si incendiatorii, care il au in distributie pe Victor Rebengiuc cu doua roluri foarte bine interpretate. Piesele sunt apropiate ca ani de aparitie 1988, respectiv 1990. M-as bucura sa mai stiu si ce v-a atras si voua atentia si chiar sa precizati si ce varianta a piesei v-a placut mai mult, daca a avut si alte imprimari de-a lungul timpului.
cele bune si auditie placuta!
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: Noutati si recomandari

Mesaj de IonPop »

CostiC
Sergent
Mesaje: 25
Membru din: 15 Sep 2010, 13:44
Localitate: Timisoara

La multi ani organizatiei Pontes!

Mesaj de CostiC »

La multi ani organizatiei Pontes (mai are un an si va avea un cincinal), la cat mai multi membri activi si la multe actiuni si proiecte incununate cu succes.!
Am tot stat si m-am gandit daca mai are rost sa scriu aici, la aceasta sectiune, mai ales dupa ce am vazut aruncat asa, fara rost un link (Mai mult ca sigur pentru informarea sau corectarea adnotarilor mele). Asadar, stimate domnule Ion Pop (nota bene, un pseudonim), paranteza la care ma refeream in mesajul anterior era una critica, adica, mai pe intelesul dumneavoastra, o simpla speculatie. Singurul lucru pe care l-ati scos in evidenta cu aceasta ocazie, este faptul ca stiti sa dati copy/paste unui link. Desi gestul dumneavoastra a fost inutil si cam fortat, am sa explic, totusi, la ce ma refeream in mesajul anterior; logic vorbind, nimeni nu si-ar putea inchipui (cu atat mai putin eu) ca un pseudonim seamana cu orice nume, fie el feminin sau masculin. Orice om care isi alege un pseudonim o face cu scopul de a-l reprezenta intr-un fel si chiar de a se identifica uneori, deci nu era cazul numelui autoarei in discutie.In fine, nu ati adaugat nici un comentariu din care sa reiasa cel putin intentia dumneavoastra, ceea ce ma face sa presupun ca ati citit mesajul si ati procedat conform metodei "L-am prins, ia sa-i trimit un link". Si pentru ca tot vorbeam de pseudonime, atunci n-ar fi rau sa stiti ca acesta (adica pseudonimul dumneavoastra) este numele unui renumit poet, traducator, eseist, critic literar si profesor la Facultatea de Litere din Cluj.
Revenind la recomandarile pecare le fac de obice, va semnalez faptul ca fonoteca s-a imbogatit cu un nou folder numit "Teatru rin Republica Moldova". El contine deja sapte autori, iar piesele de teatru sunt dramatizari facute la Radiodifuziunea din Republica moldova. Calitatea imprimarilor nu este grozava, dar ineditul acestor inregistrari consta tocmai in faptul de a putea asculta si altfel de montari, cu alte conceptii si din alte zone. Ii multumesc lui Cristi Simion pentru amabilitatea si consecventa cu care le pune pe FTP-ul de unde le-am descarcat. De altfel, Cristi Simion merita multumiri si pentru faptul ca, deocamdata, este primul si singurul colaborator activ al acestei fonoteci, in sensul ca strange piese si ofera posibilitatea downloadarii lor. Mai adaug ca vor mai intrasi alte piese de teatru in aceasta categorie, dar veti avea parte de piese noi si in cadrul celorlalte sectiuni.
Cele bune si auditie placuta!
IonPop
Colonel
Mesaje: 2166
Membru din: 02 Oct 2010, 17:55

Re: La multi ani organizatiei Pontes!

Mesaj de IonPop »

As putea sa spun si eu ca am trimis acel link tot din spirit critic referitor la mesajul dumneavoastra, insa de fapt era o simpla informare, caci singurul motiv pentru care am cautat date despre acea autoare este faptul ca ati spus ca ar putea fi barbat, ceea ce m-a facut curios, nimic mai mult. Iar daca am gasit o pagina cu descrierea autoarei m-am gandit ca le-ar fi util si altora sa o vada fiindca cu siguranta nu stiau mai multe, fiindca daca ar fi stiut, ar fi raspuns altcineva cu detalii. Trebuia neaparat sa mai pun si un comentariu alaturi de acel link?
Imi pare rau daca nu va place sa fiti corectat nici macar cand de fapt nu ati gresit, ci doar v-a informat altcineva ca supozitiile sau speculatiile dumneavoastra au fost incorecte.

Iar mesajul dumneavoastra este unul jignitor cand spuneti ca singurul lucru pe care l-am scos in evidenta este ca stiu sa "dau" copy/paste unui link, fiindca nu am pus acel link ca sa arat cate stiu eu despre autoare, de care nici eu nu aveam mai multe informatii decat dumneavoastra si am facut-o doar pentru a va informa si pe dumneavoastra si pe ceilalti membrii ai forumului daca tot am gasit acele informatii.

Va multumesc insa pentru informatiile privind piesele de teatru dar si pentru efortul depus pentru binele asociatiei Pontes si deci si a comunitatii nevazatorilor in general.
Scrie răspuns