Corespondenţă din Canada

Literatura, idei, ganduri

Moderator: Manu

Scrie răspuns
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Multumesc de mesaj.
Pe aici nimic nou deocamdata. Preturile la instrumente muzicale, le-am transmis pentru comparatie. Pe cele din tara nu le stiu. Ieri am fost cu Dan la un magazin de aparatura electronica si electrocasnica numit FUTURE SHOP, un magazin mare cat o hala, situat in marele centru comercial METROTOWN din orasul BURNABY. - GREATER VANCOUVER. Se gasesc TV de toate marimile dar numai extraplate, TVtridimensionale, LAPTOPURI, dupa gusturi si buzunare, camere video, aparate foto si de filmat, DVD -uri in cantitati vagonabile, aparate radio si multe altele; apoi frigidere de ultima generatie, aragaze care au arzatoarele incorporate in corpul lor si se autocurata - mai multe nu stiu, masini de spalat si uscat - o minunatie. Preturile fata de punga noastra sunt date cu multa poprica iute. Am urmarit aspectul clientilor. APROAPE IN TOTALITATE ERAU ASIATICI, CU CATE VRE-O EXCEPTIE HISPANICA de la sud de RIO GRANDE. Albi erau extrem de putini, asa ca de mostra. Aceeasi situatie era si la vanzatori. Parca eram la HONG KONG, SANGHAI sau SINGAPORE, iar albii erau niste turisti pierduti pe acolo. Acelasi lucru l-am constatat la taberele de bascket si in special cea de voleyball, unde l-am insotit pe nepot. Aceeasi poveste este si in diferite sectoare din orase, unde emigrantii asiatici sunt majoritari. Situatia se explica si prin aceea ca populatia Chinei, singura, este egala cu a celor 2 Americi. Daca se ia in calcul populatia si a celorlalte tari din Asia, apoi Spatiul Americii Centrale si African, situatia se schimba complet. Ma gandesc daca situatia nu poate fi considerata ca o noua navalire a popoarelor.
Salutari calde tuturor.
--Bunicul--.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Si pe aici vara lasa loc tot mai mult toamnei . Astazi , dimineata si pana la pranz a plouat , frig de 14 grade , apoi de pe la ora 15 cerul s-a mai degajat , aparand soarele si mai calg , putand sta afara in pantaloni scurti si cu vesta . Temperatura s-a ridicat la 18 grade. Maine vor fi casi azi , dar sambata si duminica va fi 15 la 16 grade . Veveritele mi-au distrus alunul , rupand craci si frunze si praduind alunele . Sa revenim la tema emailului . Ieri am fost cu nepotul la parcul de distractii numit PLAYLAND , ceva in genul lui DISNEYLAND, cunoscut in intreaga lume , numai ca este mai mic , mai putin diversificat . DISNEYLANDUL este un parc tematic , unde toate jocurile sunt axatae pe teme din filmele lui WALT DISNEY , toata costumatia si personajele sunt numai si numai ca in filmele acestuia si , dupa cate mi s-a spus , este foarte frecventat si indragit de multa lume . In lume sunt extrem de putine parcuri de genul parcului DISNEYLAND, care se afla in apropiere de LOS ANGELES , nu tare departe de HOLLYWOOD , ambele fiind obiective de mare atractie turistica .Se poate spune , fara sa gresesc , ca aceste este un PARC DE DISTRACTII TEMATIC , pe cand cel din VANCOUVER este doar PARC DE DISTRACTII , dar este extraordinar , o alta lume , care pe moment face pe oricine sa uite de lumea aceasta cu necazurile ei si sa pluteasca in lumea unor vise ca de basm , indiferent de varste , fiecare mergand la aparatele care ii plac dar si la care rezista fizic , doarece organismul este supus unor eforturi si emotii , care pentru unii este peste ce pot rezista .
Ca intindere este cam de 3 ori cat Parcul Feroviarilor , avand in acest spatiu o incredibila aglomerare de aparate care de care mai tentante si solicitante , unele extrem de periculoase fizic si solicitante psihic , dar dupa cate am vazut , foarte sigure in functionare Nici unul din aceste aparate nu se pune in functiune pana nu se asigura fiecare participant sau grupuri de amatori pentru acest aparat . Intre ele este un spatiu de siguranta suficient pentru functionare , circulatia pietonilor si pentru privit . Acestea sunt puse mai la marginea parcului . In zona de mijloc sunt tarabe gen BALCIUIRILE DE LA NOI , dar moderne , electronizate si computerizate , incat nimic nu este la indemana celor cu rele intentii . Peste tot sunt semnale de alarma computerizate , care suna destul de frecvent . Asemenea tarebe sunt cateva sute , cele mai multe cu jocuri tentante , care ademenesc doritorii cu cele mai tentante imagini si premii in caz de reusita . Este exact ca la balciurile noastre dar modern . In plus , sefii de tarabe , care sunt si vanzatori fac o reclama sonora de neimaginat , ca sa atraga clienti . Pentru aceasta au microfoane , in care vorbesc permanent , zgomotos si cu un debit cerbal , egalat doar de licitatiile pentru vanzarea de produse din diverse domenii . Am participat la un joc la o taraba , in care contra a 3dolari si 50 centi , trebuia sa arunci niste bile in niste gauri , contra cronometru .Cine arunca mai multe bile in gauri castiga . Nepotul meu a castigat un catelus de plus care in mod normal nu face atat . In plus , sunt o multime de localuri de alimentatie publica , unde sunt cozi in permanenta . La dorinta nepotului , am luat o cutie cu cartofi prajiti si 4 cotane de pui , la pretul de 8 dolari si 50 centi , la care am mai adaugat 4 dolari niste Coca - Cola. Adunat face 12 dolari si 50 centi , care in lei face cam 40 lei .Daca adaugam pretul jocului , fotofrafia de la un joc cu apa de 9 dolari , la care se mai adauga 12 dolari intrarea , plus 3 dolari un joc de forta , prin care cine doreste da cu ub topor de cauciuc intr-o nicovala , iar un sistem computerizat masoara forta . Cine da mai tare castiga . Nepotul meu a castigat un ciocan din plastic umflat cu aer . Daca adunam toate , suma rezultata se ridica la aproape 110 lei , mult pentru noi , putin pentru multi de aici . Remarca:pentru persoane over 65 ani este gratuit , iar pentru copii pana la 12 ani eate jumatate din suma normala , care este de 24 dolari .
Acest episod l-am facut aseara dar la un moment dat oa inghetat imaginea pe ecran , care nu s-a miscat deloc fiind nevoit sa-l inchid . La reluare - emailul a disparut , fiind nevoit sa-l refac , pentru care computerul a primit ceva boscorodeli , dar tot insensibil a ramas . Mare nesimtit poate fi uneori acest idiot genial . Inainte de a descrie niste aparate , fac remarca necesara ca eu nu m-am dat in niciun scranciob , fiind doar insotitor , obligstoriu pentru copii pana la 12 ani . Inghesuiala era ca la balci , cum ar fi Targul de la Negreni , dar atmosfera era cu mult , mult , mai zgomotoasa .CATEVA APARATE : --1--ROLLER COAST , mai pe romaneste OCOLIRE SI RASUCIRE IN JURUL COASTEI ., oceanului sau o coasta oarecare . Instalatia reda o coasta foarte accidentata , care trebuie inconjurata si traversata , cu un mijloc de transport tip vagoneti , in toata aceasta denivelare facuta de om .Ca urmare , trenul de 8 vagoneti , actionat cu lanturi ca la SCARILE RULANTE , cum ar fi la Central , poarta pasagerii cu viteza , de la inaltimea solului , aproape brusc la inaltimea de 10 etale , coborand stomacul in bazin , dupa care , se merge un pic pe creasta malului , dupa care coboara brusc la sol , aducand stomacul in gura , si de aici se merge o portiune la nivelul marii , dupa care brusc se ridica si se coboara , intr-o suita halucinanta , neindicata pentru batrani sau cu maladii . Tot drumul este insotit de tipeta de placere dar si de teama . Accidentele sunt excluse , pasagerii fiind asigurati cu bare de protectie si incuietori , care nu se pot autodeschide in mers . La sosire , se pot deschide din exterior doar de personalul de deservire .
Un punct de mare atractie este TRENUL DE MARE VITEZA . Trenul este compus din cabine inchise , care in timpul mersului se asigura contra deschiderii , iar pasagerii se asigura cu centuri de siguranta . Principuil de functionare este asemanator cu cel dinainte , DAR MAI ARE CEVA IN PLUS , SI ANUME O BANDA ADEZIVA RULANTA, dintr-o insertie fina metalica , care la urcarea si coborarea trenului il tine fixat de sine si il asigura contra alunecarii in joe , atat la urcare cat si la coborare . Asemenea sistem l-am mai intalnit la benzile rulante de la magazinele de la MALLUL DIN METROTOWN , cand trebuie sa ne urcam cu caruciorul cu marfa de la un etaj la altul . Pasagerii se urca pe banda rulanta impreuna cu caruciorul , care odata intrat pe banda , se autofixeaza pe banda de catre aceasta , datorita insertiei materialului benzii , si nu se mai poate misca inapoi sub nici o forma . Ajuns la etaj , caruciorul se autodeblocheaza si se scoate de pe banda . La coborare , fenomenul este invers , caruciorul fiind fixat in banda ,si nu mai poate aluneca in fata chiar daca se impinge . Ajuns jos , se autodeblocheaza si caruciorul se impinge afara , de unde este dus in parcare la masina . Dupa descarcare , caruciorul se duce la locul de pastrat carucioare . Traseul este mai imbarligat , si se merge cu viteza trenului rapid . Pe traseu , sunt doua directii unde trenul se rasuceste de mai multe ori si se merge chiar cu capul in jos pe o diagonala a instalatiei , ba mai mult , la un moment dat , trenul avand viteza mare si mergsnd cu capul in jos , rotile se desprind de sine , care ramane fixat pe terasament datorita acestei benzi adezive . Momentul este de mare suspans si a provocat tipete si chiar mai mult , chiar urlete din partea unora , speriati de senzatia provocata . Traseul se parcurge de mai multe ori , dar dupa coborarare se merge din nou , de placerea aventurii .
3-- ROATA MOBILA . ESTE TOT PENTRU SENZATII . Pe un postament cam de 2 metrii inaltime , se afla o roata cu diametrul cam de 15 metrii , fixata pe un ax , care se ridica in timpul mersului de la orizontala pana la verticala si coboara roata in partea opusa . Intot acest timp , roata se invarte cu mare viteza , facand o rotatie in 3 secunde . iar axul se ridica , aducand pe cei de acolo in pozitie orizontala, iar la coborare ii aduce cu capul in jos . Aproape de orizontala , roata se rasuceste si revine in pozitia intiala , cu pasagerii in pozitia normala , cu capul in sus . Pasagerii stau in cabine bine inchise si asigurate . --4 --TRAPEZUL GIGANT .Este o instalatie gigant , cu inaltimea cam de 25 metrii , de forma unui trapez . Pe bara de sus este o instalatie sofisticata de care este prins un cablu gros , ce poate urca si cobori un pat cu sisteme de siguranta . Doritorii , cate doi , se aseaza orizontal pe acest pat , si se fixeaza pe acest pat cu fata in jos . Cu o instalatie , se da balans tot mai mare patului , ajungand la o amplitudine de zeci de metrii, cam de la parcarea blocului nostru si pana la blocul B. Balansul este tot mai rapid , pana se ajunge la o viteza de un balans la 2-la 3 secunde . timp de cateva minute . La oprire , operatiunea este inversa . --5--CASA CU STRIGOI .Imita pe HARRY POTTER, care, in cartile sale se intalnesc la tot pasul strigoi , vampiri , schelete de oameni , sunete macabre si cate si mai cate . Aspectul casei este cu strigoi la fiecare geam si usa , cu sunete ce infioara si cu personal imbracat si machiat in acest mod . A intrat doar nepotul , dorind sa ma duc cat mai repede de aici .
6--GONDOLA ROTITOARE. Seamana cu o cupa gigant de escavator , care stanga si dreapta se fixeaza prin doi umeri de o instalatie ce o ridica si coboara si in paralel ,o roteste destul de repede in jurul axei sale. In cupa sunt pana la 10 doritori , fixati si supraasigurati de aceasta cupa , numita gondola . Goritorii sunt ridicati si cobotati si rotiti , cu o viteza de 2metrii sus-jos si o rotatie in 2 secunde . Toata operatia dureaza3 minute . --7 --.PARGHIE ROTITORE .Pe un stalp inalt cam de 40 metrii , este prins un brat dublu , fixat la mijloc de acest stalp . , care se poate roti , la comanda in jurul axei sale . La capete sunt doua cabine cu toate sistemele de siguranta prevazute . La fiecare capat , in cabina , se instaleazas doua persoane , bine fixate . Bratul , la comanda , se roteste tot mai repede , pana la o viteza ametitoare , timp de cateva minute . Nu stiu cum se simt cei de acolo , dar eu am simtit ca ametesc doar privind rotirea instalatiei . --8 --CALUTII VESELI . Seamana perfect cu calutii de la balciurile noastre , cu unele deosebiri . Calutii coboara si urca alternativ , mai pe scurt unul urca , altul coboara , si tot asa la tot cercul de caluti . Prin aceasta se imita mersul in cavalcada , in galop , timp in care se simte si se aude tropaitul si fornaitul cailor . Dupa un timp , se schimba mersul , trecandu-se la trap , cu zgomotul corespunzator . --9 --GONDOLA PE VALURI .Seamana cu ROLLCOASTER , dar rolul principal il joaca apa , combinata cu propulsia mecanica , identica cu cele de la punctele 1 si 2 . Instalatia ce imita solul denivelat este ca cele descrise .Gondola din matrial plastic ce imita stejarul , are capacitatea de 4 persoane , cu sigurantele de rigoare . Prin sisteme mecanice , gondola este impinsa sus pe deal , apoi merge orizontal , dupa care la coborare , se decupleaza sistemul mecanic si apare un jet puternic de apa , care impinge gondola in jos cu viteza si cu stropirea aproape totala acelor din gondola . Jos , este un bazin cu apa cu mai multe cai de navigatie , stabilite prin constructie . Sub impulsul jetului de apa si a inertiei , gondola merge singura pe canalul interior din bazin pana la alt deal de urcat , cand intra in functiune sistemele mecanice si , operatiunea se repeta identic , numai ca in bazin , gondole trece pe canalul exterior , pana la locul de pornire , unde este oprita . Cu aceasta se incheie cursa . Este un atelier deosebit de cautat , fiind cozi mari la asteptare .
9--.ESCALADA . Pe un perete inalt cam cat 10 etaje , sunt fixati coltari si gauri , din loc in loc . Doritorii , asigurati cu franghii , trebuie sa se urce pe acest perete vertical , cat pot . La fel procedeaza si la coborare . --10--SCAUNE CU LANTURI .Sunt exact tiribombele rotitoare de pe la balciurile noastre , unde o instalatie care se roteste , are fixat pe ea , pana la 20 scaune , legate cu lanturi de instalatie . Fiecare scaun primeste un client , care in sacun se fixeaza cu lant ca la noi . Instalatia se roteste rapid , si odata cu ea , scaunele si clientii , ceeace produce strigate de placere . Mai sunt inca multe aparate , dar ca sa le vad macar imi trebuie mult mai mult timp , pe care nu-l am , motiv pentru care ma opresc aici . A fost un prilej de incarcare a bateriilor sufletesti si de a uita un pic de necazurile zilnice , de greutatile vietii si , dece nu , de rautatile oamenilor , simtindu-ma iar tanar , desi am fost doar supervisor pentru Thomas , fara a urca pe nici o instalatie . Ca incheiere , am constatat ca au un sistem foarte bine pus la punct de atragere a populatiei sa cheltuiasca sume mari de bani , pentru distractie si agrement , care este o adevarata industrie ce aduce venituri importante la buget . -- Salutari cu mult drag la toata dinastia si alti oameni de bine --BUNICUL--
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita . Ma bucura ca mesajele mele au fost primite favorabil. Nu m-am urcat din prudenta , socurile putandu-mi provoca neplaceri sau chiar mai mult , Batrani cam ca mine nu am vazut pe aparate , dar omeni maturi , pana catre 50 ani am mai vazut . . Totusi , la trenul rapid am vazut o tanti , cam la 60 ani , dar se vedea ca a fost sportiva . In tot parcul ,de varsta mea chiar si insotitori erau putini . De regula au venit cu parintii sau ingrijitori angajati .La tot ce am scris , completez cu un aspect de interes . Parcul este construit pe locul unde a avut loc NATIONAL PACIFIC EXHIBITION- 1910 - Expozitia Nationala Pacific -1910 . S-a pastrat un pavilion care a fost renovat si largit , alaturi de Parc , unde in acest an , in cadrul Olimpiadei de Iarna , au avut loc probele de patinaj artistic . Cladirea este monumentala si frumoasa .Sunt mai multe panouri care fac reclama centenarului expozitiei = 1910-2010 ., O precizare care o consider necesar s-o fac , este ca la Trenul Rapid , desprinderea lui de sine s-a realizat doar cateva secunde , doar ata cat banda de insertie metalica a putut tine in mana vagonetii , aceasta realizandu-se in cadrul unui salt al trenului peste un fel de obstacol si rotirea lui cu susul in jos , trenul fiind sub sine , care a fost punctul maxim de suspans . La acest moment , am avut un pic de palpitatie , dar incet - incet a trecut .
-BUNICUL - cu dragoste.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Pentru a incheia cu "Lumea celor care nu cuvanta", mai am ultimele animale si pasari, care mi se par interesante. --SCONCSUL--, in pronuntia obisnuita se spune SCONCI. Este un animal caruia ii place mai mult intunericul si nu este iubit deloc de oameni si animale. Este un animal cu o conformatie aerodinamica, pentru a se strecura prin spatii inguste si a se catara pe peretii locuintelor, in copaci si in general pe orice mediu solid, avand gheare puternice si picioare bine dezvoltate. Este de culoare neagra lucioasa, si o banda alba pe spate,de la varful capului si pana in varful cozii, dar un alb frumos, ca a masinilor pur albe.Pe fata are niste benzi albe, de-a latul fetei, la fel de frumoase. Coada este lunga, mai lunga cu ceva decat corpul, si stufoasa. Blanita este bogata, cu par lung, fiind deosebit de cautat de amatorii de blanuri, dar carnea este rea la gust, motiv pentru care nu este folosita de nimeni. Este de marimea unui miel mai mic, care impreuna cu coada, are o dimensiune de 40 centimetri. Este agil, iute si cu dinti puternici care ii permite sa se apere dar sa si atace si sa prinda animale cat el de mari ca dihorul, chiar vulpi. Poate consuma orice fel de hrana. Pe la noi nu am auzit sa fie, fiind ---dupa mine, specific continentului american.
CONTINUAM. Traieste in paduri dar si in locuri populate, cum este cazul nostru. Este ocolit cand este intalnit, fiind privit cu dezgust, deoarece daca este provocat, pentru a se apara, improasca un lichid foarte rau mirositor si persistent, care se duce foarte greu chiar daca persoana in cauza se spala si se pomadeaza in fel si chip. Am niste vecini care au avut de-a face cu asemenea animal. Eu, la randul meu, am avut de -a face cu el, intr-o seara, fiind pregatit sa ma apropii de el, cand l-am vazut. Sa ma explic : cu vre-o 3 saptamani in urma, spre lasarea serii, am iesit la plimbare, pe strazile din jur, impreuna cu sotia, fiind o seara calduta si calma. Intre timp ne-a prins intunericul. In dreptul casei am vazut niste ghemotoace care se harjoneau pe gazonul din fata casei. M-am apropiat destul de mult cu intentia sa-i alung. Erau 3 animale din cele descrise mai sus. M-am apropiat si mai mult, chiar sa ajung in dreptul lor, cand vecinul care urmarea cu atentie cele 3 animale, a strigat sa nu ma apropii mai mult, ca sunt SCONCS.si ma pot improsca cu lichid foarte rau. Am inteles partial dar nu m-am mai apropiat. Dupa incident, Dan a vorbit cu vecinul si mi-a tradus, dar in esenta discutia. M-am indepartat de ei si am inceput sa strig pentru a pleca. Mi s-au parut cam nesimtiti, deoarece s-au oprit cu greu din joaca, dar nu s-au dat dusi. Am luat o piatra de la vecinul de la stratul cu flori, si am inceput sa bat intr-un copac ornamental din strada. Au inceput sa se agite., dar nu s-au dat dusi. M-am dus in curte si am luat o matura, arucand cu piatra si matura inspre ei. Au inceput sa fuga, 2 intr-o directie, prin spatele casei si de acolo in tufisurile din spate, unde au conditii ideale sa se ascunda. Al treilea, a avut intentia sa se apropie de noi, si a scuipat lichidul acela greu de suportat, dar nu m-a atins, fiind la distanta, insa a imputit atmosfera care s-a simtit cateva ore, pana ca ne-an asezat la odihna de noapte. Vecinul ne-a spus ca el a patit-o cu ei.Odata, cosul de fum fiind in reparatie si avand dispozitivul de paraflacari luat, s-au urcat pe acoperis si au intrat in casa prin cosul de fum, dar nu au putut iesi de acolo, fiind nevoit se le dea drumul deoarece au inceput sa miorlae tare si sa imputa atmosfera, Alta data, s-au urcat pe acoperis si s-au strecurat in pod prin luminator, uitat deschis noaptea, cand fiind nevoiti sa-i alunge, au fost botezati cu acest lichid. Mi-a spus ca este o familie de sconcs, care noaptea iese la vanat. Alta intalnire a vut loc intr-o dupa masa spre inserat, cand ma aflam in curtea din spate si dereticam pe acolo. La un moment dat am auzit un fornait si o miorlaitura in spate. Era un sconcs care a intrat in curte prin gard, fiind obisnuit cu asemenea escapade. M-a cuprins o sila si o scarba deosebita, indepartandu-ma. Am aruncat cu o grebla si o matura spre el. La inceput nu a reactionat, apoi s-a oprit, m-a privit, si sub influenta strigatelor mele, s-a indepartat agale si a iesit prin gard, inapoi in tufele si lucrurile vecinului din spate, depozitate neglijent. Daca nu ar emana mirosul acela respingator., ar fi un animal superb.
2 -- RATONUL.sau RACOON.in engleza. TRAIESTE MAI NULT PRIN PADURI,FIIND SPECIFIC CONTINENTULUI AMERICAN.Odata cu inmultirea asezarilor umane si a extinderii defrisarilor, s-a aciuit si in localitati, fiind un animal solitar si rar, greu de gasit. Printr-o intamplare, am avut norocul sa-l vad dar pentru timp scurt, aproximativ 10 secunde si de la distanta, cam 50 metrii. Intr-o dupa masa, cam spre seara, am iesit cu nepotul sa ne plimbam pe strada, deoarece toata ziua am avut activitati sedentare. La un moment, nepotul striga :"Buniculu, uite un racoon "., si imi arata cu mana un animal cu blana neagra, opaca, traversind strada, cam la vre-o 50 metrii in fata. La exclamatia copilului, animalul se opreste in strada si se intoarce catre noi, parca privindu-ne. In acest interval de timp l-am putut observa, sumar de tot dar o parere tot mi-am facut. Are marimea cam a unui motan din cei mari si grasi, cu corpul cat a unui miel. Este complet negru, iar in jurul ochilor are un cerc mare si alb, din careccauza pare foarte oaches. Sus la graban sre o mica cocoasa, aparent numai, din cauzaaelor de acolo, anume facute pantru a suporta greutati la dus, victimele sale. Nu are coada mare dar botul este dezvoltat ca a unui caine bulldog. Nu stiu mai multe. Daca ai citit romanele lui KARL MAY, in special WINETOU, COMOARA DIN LACUL DE ARGINT, OLD FIREHAND, OLD SUREHAND,, sunt doua personaje pitoresti, FRED- si PITT- nu stiu celelalte nume ca le-am uitat -, unul inalt si slab iar celalalt scund si gras. In toate discutiile lor, FRED se adreseaza lui PITT cu expresia "PITT HOLBERT,RACOON BATRAN ", aluzie la un raton batran, care are mare experienta in vanat. ---3 --VRABIA. Nu insist asupra ei fiind foarte cunoscuta, alaturi de cioara, fiind pasarea cea mai raspandita in zona temperata. Am stat si le-am observat cu atentie, deorece ase aduna in numar mare in copacii de langa casa si pe gazonul din fata ei, prinzand gaze, viermisori, seminte etc. Am observat un lucru interesant si anume ca niciodata vrabiile nu zboara singure sau nu stau in copaci sau pe iarba singure, ci in grupuri mari sau in grupulete. Explicatia care am gasit-o este aceea ca fiind pasari mici, sunt vanate de aproape toate vietuitoarele care in imensa majoritate sunt mai mari decat ele si,pentru a se apara, se aduna in grup si se apara cum pot. Nici o pasarica nu se departeaza de grup, sau daca putin se indeparteaza, revine imediat. --Cu animalele am terminat, inafara de faptul daca observ ceva deosebit, pe care il semnalez.
Cu multa dragoste la toti membrii dinastiei si alti oameni de bine. -- DOAMNE AJUTA-NE PE TOTI, CA AVEM MARE NEVOIE.
--BUNICUL--
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Avatar utilizator
Manu
General de divizie
Mesaje: 4120
Membru din: 02 Feb 2007, 01:15
Localitate: Cluj-Napoca
Contact:

Mesaj de Manu »

Seria despre animale a fost foarte interesanta, descrieri si explicatii amanuntite in urma observatiei directe, mai ceva ca ale lui Emil Garleanu, ca sa zic asa, ca tot am vazut in mesajul anterior un titlu cunoscut.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Emanuel.Selaru
Maior
Mesaje: 728
Membru din: 28 Mar 2008, 10:20
Localitate: Buzau

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Eu am apreciat nespus si descrierea disney-land-ului.
Descrierea a fost atat de amanuntita, de clara incat oricine cunoaste pe propria lui piele tot ce inseamna senzatii tari a putut simti starea ce o produc acele masinarii.
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

In alta ordine de idei , sa mai vorbim putin despre unele aspecte din cotidian , pe langa care trecem fara sa le bagam mult in seama . Unul dintre acestea este fotbalul , la care aici ii spune SOCCER, si anume sa scriu putin din cate am vazut despre fotbalul american , mai mult despre antrenamente si mai putin despre jocul in sine . O echipa de fotbal american are 15 jucatori echipati cu totul deosebit de cum este la noi . In primul rand , fiecare echipa are o porecla , prin care echipa este cunoscuta , cum ar fi KNIGTHS-cavalerii , BULLS ,etc . Pe cap , pentru protectie , au casca cu aparatoare tip viziera pentru fata si ochi . Pentru protectia pieptului , umerilor , gatului , spatelui si coastelor , deci a unei bune parti din bust , au o aparatoare tip cosul pieptului , din material plastic rezistent , cu umerii avand legaturi flexibile ce permite miscarea umerilor si bratelor . Marginile acestui cos este rotunjit si tivit pentru a nu produce rani la ciocniri . Jos , au pantaloni cam trei sferturi mulati pe corp ca la cel mai sexi dame , scotandu-le in evidenta toate formele. Subt in genul pantalonilor CZI-CZA NADRAG, de la noi , care sunt extra mulati . Pentru protectia zonei moi de sub buric si toata zona V, au o protectie din material textil mai gros , gen suspensori . dar numai aici . De regula pantalonii sunt albi , uneori negri , iar tricourile ce se trag pe corp si cosul de protectie , au culoarea clubului de care apartin . In picioare au ghete cu crampoane , ce asigura contra alunecarii .
Regulile jocului nu le stiu , dar se aseamana cu jocul de RUGBI. Mingea se joaca aproape numai cu mana, iar cu piciorul doar cand se vrea trimiterea mingii mult in terenul advers sau lovituri libere sau de pedeapsa . Jocul este prin excelenta barbatesc , cu angajamene fizice ce impun forta , agilitate si rezistenta , cu placaje foarte sau chiar extrem de dure Dupa cate am observat , se joaca pe doua linii de atac si aparare , ce se misca aproape in paralel , pe principiul - TOTI INAINTE SI TOTI INAPOI.Pentru a nu patrune adversarul in terenul de tinta , se folosesccele mai dure placaje , si chiar lovituri . Jocul este dur si fara menajamente .Uneori se fac gramezi de jucatori peste minge , de cred ca cei de jos sunt striviti , dar se ridica si continua jocul . Poarta nu este ca la fotbal ci ca la rugbi , .Ea incepe de la nivelul portii de fotbal si se continua in sus cu bratele deschise . Incercarea este valabila cand mingea trece printre brate indiferent cat de sus merge mingea . Am asistat la antrenamentul unor echipe pe terenul de langa scoala unde invata nepotul . Nu este deloc usor , fiind dur ca si jocul . Cele mai dure sunt placajele , care se fac pe ateliere , cum ar fi placajul frontal , acelasi placaj cu capul inainte , la care auzeam cei loviti cum icneau . Mai este placajul lateral cu ymarul , care este cel mai dur , la care se auzea lovitura de la marginea terenului si icnetele celor doi combatanti . In toate cazurile se folosesc bratele . Am mai vazut un soi de lovitura data de un dispozitiv tip bust de om si care imita loviturile din plin piept in piept .Alt tip de antrenament este cel pentru prinderea si posesia balonului , unde doi jucatori sunt asezati cap la cap pe spate , iar intre ei este mingea . La comanda antrenorului se ridica cat de repede si sar sa ia primul balonul . Aici se naste un clinci puternic si trante in toata regula , care de care mai traznite.
Am mai vazut pasatul mingii , care este ca la rugbi , ovala si cu varfuri . Am vazut la acest atelier o dracovenie de masina care arunca mingile spre jucator , repede si cu forta . De multe ori , din lovitura jucatorii cad , dar se ridica , fara fite si fasoane . Am mai vazut alergatul cu mingea pritre adversari , unde de multe ori placajul este o piedica ce produce caderi brutale si dure . Am mai vazut , miscarea jucatorilor intr-un fel de miscare browniana ,si pasatul mingii in aceasta miscare incalcita . Sunt deosebit de frumoase fentele dar si placajele si piedicile care produc busculade de nu mai sti ce-i acolo . Este un joc frumos dar , dupa mine , impropriu sa i se spuna fotbal , dar asta-i doar parerea mea . Este un joc foartepopular si raspandit . Nu am vazut ca jucatorii sa comenteze deciziile antrenorului . Cum se lucra pe mai multe ateliere , nu se auzea decat strigatele antrenorilor - GO , GO GO si iar GO . Unii vorbeau asa de tipat de intr-adevar zbierau . Se lucreaza pe orice vreme . Astazi fiind cu nepotul la scoala la o tabara scolara , pe o ploaie torentiala , echipele se antrenau , vrand - nevrand , cu toate ca aversele deranjau in egala masura pe antrenori si jucatori . Alt lucru de notat este ca stadionul , chiar daca este mic , are tabela electronica si pista din material sintetic, iar cele de la nivelul unor institutii mai mari , ale colegiilor si universitatilor , chiar si mai mititele, au instalatie de nocturna . Unele din stadioane , nu mai mari decat CLUJANA , au gazon artificial si piste cu material sintetic . Este o placere sa mergi pe ele . Cam atat . Despre fotbalul european de aici , cu alta ocazie . --Numai bine -- Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

. . . .Un element principal al vietii cotidiene, il constituie CIVILIZATIA STRAZII si , din aceasta ma opresc putin asupra SIGURANTEI CETATEANULUI CAND FOLOSESTE STRADA .In ultimii ani , a circula pe strada devine tot mai nesigur , devine un fel de aventura unde forta brutala , lipsa completa a bunului simt, impostura si incultura au devenit parametrii strazii si care supun pe cetatean la o permanenta solicitare psihica , la teama posibilitatii de-a fi acostat , lovit ,agresat , accidentat sau chiar omorat , fara ca vinovatii sa raspunda pe masura , sau scosi chiar nevinovati , de vina fiind cel batut , accidentat sau omarat . Cel cu bani si tupeu mare , va iesi nevinovat , dominand strada si autoritatile . Mafia stazii este in plina floare , se va dezvolta si va dura multa vreme . Dece organele de politie si justitie lasa liberi criminali, batausi si hoti ? Dupa mine , sunt cumparati , mai clar- corupti , dar si de teama integritatii sale si a familiei , care este la cheremul clanurilor mafiote . De ce codul penal adoptat nu demult este asa bland cu toti cei ce incalca grav legea si aspru cu cei ce fac doar gainarii ? Dupa mine , el a fost conceput sub influenta mafiota , care si-a intarit influenta asupra politicului , dictand marea majoritate a deciziilorin favoarea sa , sponsorizand din gros toate acestea . Asa s-a ajuns la capitalismul mafiot , a fortei brute , a minciunii perpetue si a nesimtirii , unde banul dicteaza , el este mama si tata , cu care se umpara si vinde orice , inclusiv inclusiv soarta unor intregi comunitati umane , pana la nivelul chiar de tara . Cazuri concrete personale , in viitor .--Bunicul --
PRIMA SITUATIE - Anul trecut , 2009, cand m-am aflat acasa in perioada octombrie - decembrie , mergeam frecvent la Catedrala , la vecernie de regula , care incepea la ora 18si se termina la ora 19 si mai tarziu . Cum ziua era mica , mergeam si veneam , pe intuneric . Intotdeauna eram cu sotia . Intr-una din seri veneam de la Catedrala, pe niste strazi aproape pustii si cu portiuni slab lumunate . Pana la intrarea pe strada Lalelelor nu s-a intamplat nimic deosebit , venind fara incidente . Dupa ce am intrat pe aceasta strada , cam in dreptul locuintei lui JIANU , de pe trotuarul opus si din spate ma ajunge un cetatean can brunet , la 35 ani , bine cladit dar nu inalt si de apropie de mine si imi cere cu impertinenta un foc la tigara . I-am spus ca nu am si nu fumez . S-a apropiat de mine de m-a atins cu corpul , adica se baga in mine . Ainceput sa ma chestioneze unde ma duc , unde stau si cu cine , ca fac la revelion ca vrea sa-mi cante , si chestii din astea . Am inceput sa ma departez de el si i-am cerut sa ma lase in pace . M-a luat de dupa gat si sa ma traga spre el . Sotia era mai in fata si nu prea a auzit scena dar s-a intors si l-a apostrofat , dar individul nu a cedat , continuand sa ma stearga si sa ma tina de dupa cap . M-am gandit ca daca va continua sa intru la blocul C4 si sa sun la o usa . Norocul a fos ca de la C4,au iesit doi barbati , cand la vederea acestora ne-a lasat si a plecat . --A DOUA SITUATIE, s-a petrecut cu 13 la 15 ani in urma in locul unde incepe strada CROITORILOR, in dreptul chioscului de ziare .
Era cam in vremea amiezii si mergeam acasa dinspre piata Mihai Viteazul ., pe intersectia din spatele blocului Republica . Dupa trecere , in dreptul chioscului de ziare , un gabor cu mustati si palarie mare , lovea cu forta o tiganca , cu palmele si pumnii . Femeia tipa , plangea si se zbatea sa scape de tigan dar nu putea ca o tinea zdravan cu o mana . Vazand scena , fara sa ma gandesc si din instinct , am intrebat tiganul de ce o bate ca este slaba si putina si sa o lase in pace . Tiganul s-a oprit blocat de indrazneala mea , da drumul tigancii care a fugit ca din pusca , si-mi spune ca de ce ma bag ca este nevasta lui si face ce vrea . Se uita la mine cu niste ochi reci si cu o voce rea imi spune ca o sa ne mai intalnim noi si pentru aceasta imi va plati . Atunci am realizat ca nu trebuia sa ma bag , intrand intr-un mare pericol . Mi-am continuat drumul ingandurat , Cam in dreptul Cuptorului Fermecat , ma ajunge o femeie si-mi spune ca rau am facut ca m-am bagat , fiind in mare pericol . Ei ii cunoaste si trebuie sa ma feresc. Ca urmare , mi-am schimbat imbracamintea , am dat jos blugii si tricoul si am luat pantaloni si camasa , iar la fata mi-am luat ochelarii de vedere . O perioada am ocolit fata pietii unde erau gaborii , cumparand doar prin spate , pe unde veneam si plecam . Cam dupa o luna si ceva , incet-incet am renuntat la precautie si am reluat traseul obisnuit dar cu teama . . IN ALTA ORDINE DE IDEI , azi s-a sarbatorit LABOUR DAY , care este zi libera pentru toti cetatenii . A fost o zi ploioasa si urata , tinand lumea in casa . Nu am vazut ca s-a organizat ceva . SA SE STIE CA IN PRIMA ZI DE LUNI DIN SEPTEMBRIE SE SARBATORESTE ZIUA MUNCII .
Salutari cu drag tuturor . --Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Emanuel.Selaru
Maior
Mesaje: 728
Membru din: 28 Mar 2008, 10:20
Localitate: Buzau

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Mmm...
Destul de descurajant mesaj. Nici in Romania nu se intampla astfel de lucruri, nu cu o frecventa atat de ridicata.
De aceea informarea este si va fi buna mereu spre a te putea decide asupra unui loc, fie el si loc de vacanta daca nu vrei cumva chiar mai mult decat o simpla vacanta.
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Cele relatate în ultimul mesaj primit din Canada sunt amintirile celor ce s-au întâmplat, din păcate, aici în Cluj înainte de plecare sau în scurtele perioade petrecute acasă în ţară.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Emanuel.Selaru
Maior
Mesaje: 728
Membru din: 28 Mar 2008, 10:20
Localitate: Buzau

Mesaj de Emanuel.Selaru »

Imi cer scuze. Intelesesem eu gresit atunci.
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita.
Am intarziat putin si-mi cer scuze. Aici, in 7 septembrie a inceput noul an scolar la scoala unde invata nepotul meu. Cum in zona mai sunt 2 scoli, una elementara si un colegiu, nu am vazut miscare la toate acestea., mai ales la colegiu. Am tras concluzia ca data concreta de indepere a cursurilor, este lasata la decizia conducatorilor de scoli. Modul concret cum a decurs deschiderea difera intr-un fel de cum se desfasoara in tara noastra, dar nu as putea spune ca de fond, ci mai mult formal. In dimineata acestei zile, tot efectivul de elevi, cadre didactice si personal auxiliar, la care se adauga insotitorii copiilor, au fost indrumati la Sala de Gimnastica a scolii, care tine loc si de Sala de Festivitati.Festivitatea de deschidere a inceput la ora 8.si 45 minute. Elevii s-au adunat pe clase, pe doua randuri, in pozitia stand jos pe parchet, cu profesorii in dreapta fiecarei clase,in picioare, de la Preschoolsi pana la gradul 7. Insotitoriis-au dispus pe lateralele salii si pe coridor. Directoarea scolii, missis Graut, a rostit o scurta alocutiune de bun venit si recomandari privind comportarea, dupa care a facut prezentarea profesorilor si personalului auxiliar. Inainte de aceasta, s-a intonat I mnul Canadei si s-a rostit Tatal Nostru, cu intreg personalul in picioare..Dupa aceasta, fiecare profesor si-a luat clasa,si in coloana, cu profesorii in frunte, au plecat pe rand spre clasa fiecaruia. Pentru insotitori, s-a organizat un mic bufet, cu ceva gustari si cafea, date dupa dorinta pe gratis. Programul zilei s-a incheiat la ora 10, urmand ca din a doua zi sa se intre in program normal.
Salutari cu drag tuturor membrilor dinastiei Potra.
--Cu drag --Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Ghita . Incerc sa-ti lamuresc nedumeririle . Sala de gimnastica este destul de mare , putandu-se juca si un meci de handbal teren redus , im sensul ca sala este patrata , doar pentru basket si voley . In scoala sunt 8clase de pana la 30 elevi , plus o clasa de daycare, care este o clasa de marime variabila , in functie de solicitari . Aceasta este o clasa care ingrijeste copii in timpul zilei , de la 7 si pana la 18 , contra unei taxe destul de consistente , la care parintii sunt ocupati toata ziua . In total sunt cam 250 elevi, la care se adauga cam 15 dascali si auxiliari. Insotitorii erau intre linia terenului si perete . Parchetul este din placi melaminate , asa cum este si la noi , curatat si lustruit , asa ca sezutul jos nu este o problema .Aici sezutul jos , oriunde si oricum , chiar lungit , este un lucru obisnuit . , cu care greu m-am obisnuit . Dimineata , elevii cand ajung la scoala , isi aseaza ghiozdanelela rand in ordinea sosirii , iar daca este mai cald, isi arunca hainele pe unde apuca si se joaca . JOaca consta si din sezutul in praf si cimentul din curte , daca joaca impune , fara nici o grija fata de haine . Uneori , ghiozdanul si hainele arata ca si cum elevii ar fi fost la deservirea unei batoze . --insa nu este ceva deosebit deoarece este o practica curenta , nu numai la nuvel primar dar si la clase superioare . Obiceiul acesta este valabil chiar si la oameni adulti . Nepotul meu a murdarit cateva perechi de pantalonicu care s-a dat pe genunchicape gheata in sala de gimnastica data cu ceara , si care nu se mai duce . La DOUGLASS COLLEGE , am vazut peste tot studenti stand lungiti pe coridoare si scari , scriind , citind sau cu computerul . Am vazut si pe strada , cum a fost pe COLUMBIA STREET, unde in fata unei cladiri ce avea cabinet de reflexoterapie . Salutari globale --Bunicul --
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

Salut Gita .Multumesc de e-mail . DIferente fata de cla noi sunt destule dar din obisnuinta tre neobservate . Sa luam cateva pe rand . : -- UNU --Distributia postei . La noi , postasul ia de la oficiul postal , ceeace trebuie distribuit si pleaca cu o tolba de s-o scape de grea , pe la adrese . Aici este cam deosebit . Posta care vine , este adusa la oficiul indicat pe plic , de la posta centrala a orasului ., cu masinile de posta .Aici , oficiul triaza si aseaza materialele postal dupa strazile indicate pe plicuri sau pe ce-o fi . De aici , materialele postale sunt duse cu masinile oficiului la sectoare , care sunt cutii postale mai mari ca cele obisnuite si incuiate , si care cuprimd mai multe strazi , fiind instalate la intersectii de strazi . La aceste cutii au acces doar factorii postali de teren , care iau scrisorile facute pachet pe strazi , si le duc la adresa indicata . Factorii postali n-au nici o legaturacu oficiile postale , ci cu srazile de care raspund . Din curiozitate am urmarit factorul nostru postal , si am observat ca ia posta de pe o strada si una sau doua invecinate si o distribuie , dupa care se intoarce si ia ltele . IM ACEST MOD , NU ARE GREUTATI DE PURTAT. Totusi , pentru a usura portul gentilor , pe gat are tras un fel de ham cu carlige de care se leaga gentile .M-am mirat cu cata usurinta distribuie la adrese , deoarece nu fac altceva decat sa ia pachetele pe strazi , puse in ordine si sa le plaseze . Gentile sunt mari , cam cat o sacosa din cele mari . Uniforma este albastra cu sepci cu insigne . De primavara pana toamna sunt in pantaloni scurti cu adidasi .
Pachetele sunt aduse de masini anume si care nu au legatura cu factorii de teren , de la oficii tip mesagerie care aici au alt nume . Soferul masinii este si postas , facand toate serviciile de transport si predare . Pachetele si plicurile cu valori , precum si cele care aduc documente ce contin date despre sume de bani , nu se pun la CUTIE CI SE PREDAU DESTINATARULUI SUB SEMNATURA . In acest fel , destinatarul este scutit de a mesge la posta tip mesagerie . Daca destinatarul nu este acasa , se mai vine odata . Daca si acum nu este acasa , se lasa aviz in cutie si destinatarul merge la mesagerie personal . O categorie de materiale care au legatura cu posta , sunt cele de reclama , activitate deosebit de dezvoltata . Materialele de reclama , revistele si ziarele care se platesc , sunt aduse da factorii postali de teren , si , sa ma crezi pe cuvant ca sunt multe . In paralel , sunt distribuite gratuit , ziare si materiale de reclama , de catre personal angajat de firmele care se ocupa cu aceasta . ELE SUNT MULTE , DIVERSE CA MARIME SI FOARTE COLORATE SI PLINE DE CHEMARI IMBIETOARE . Intr-o zi se aduc cam 30 foi de ASEMENEA RECLAME , UNELE FIIND FOLOSITOARE . Pentru trimiterea scrisorilor , sunt , ca si la noi , cutii postale . vopsite in rosu si pe care se scrie in limba engleza si franceza , denumirea de posta si anume MAIL CANADA in engleza si CANADA POST in franceza . La fel scrie si pe masinile de posta .
LA CUTII SE DEPUN NUMAI PLICURILE CA SI LA NOI . Celelalte materiale ca pachete , scrisori si materiale cu valoare se depun personal la oficiul postal . PENTRU A USURA PREDAREA SI ECONOMIE DE TIMP , la unele magazine sunt puncte postale care preiau acestea , avand aceleasi drepturi si obligatii ca un oficiu postal . Asemenea puncte am vazut la magazinele alimentare tip SEVEN-ELEVEN .Se mai pot preda si de la domiciliu dar cu o taxa destul de consistenta . Remarc modul cum functioneaza posta intre Canada si United State , care este simpla , fara nici o formalitate , ca si cum cele doua tari ar fi impreuna , diferind doar forma timbrului si valoarea sa , care este putin mai scump . Incolo nu este nici o deosebire . O observatie necesare este aceea ca prin posta nu se manevreaza bani fizici , ci doar hartiile doveditoare ale banilor , dar si acestea de catre factorii postali ce aduc pachetele cu masini anume . Aici se incadreaza salariile . Posta cu mesageria aduce plicurile cu CECURI , se predau cu semnatura la destinatie , iar acestia se prezinta la banci sa le ridice . Aceasta este cazul aparte , deoarece institutiile , fac miscarile cu bancile din birou , cu care au contract , angajatii mergand doar la banca si ridica banii ., prin ghiseu sau de la bancomatele bancii cu carduri , asa cum este si la noi .Mai sunt destule deosebiri , dar cu alta ocazie , deosebiri ce le-am vazut si in care sistem functionam si noi . Voi prezenta cel putin inca una . Cu drag tuturor .--Bunicul --
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Ghita Potra
General de corp de armata
Mesaje: 6070
Membru din: 15 Oct 2007, 12:29
Localitate: Cluj-Napoca

Mesaj de Ghita Potra »

. . . . .In alta ordine de idei , continui cu relatarea unor activitati umane care au o derulare deosebita fata de la noi . Oricat te-ai mira , o sa relatez despre modul cum se colecteaza deseurile menajere , deseurile rezultate in urma intretinerii gazonului si gradinii , precum si cele care constituie materiale devenite deseu dar sunt reciclabile . Pentru a se putea colecta , autoritatile locale , mai pe scurt - primariile, au asigurat materialele necesare . Modul cum sunt asigurate , difera de tipul imobilului si destinatia lui . Pentru casele individuale de locuit : pentru fiecare casa s-a asigurat cate doua tomberoane - unul pentru deseuri menajere si altul pentru deseurile din curte , gradina , gazon , inclusiv iarba taiata si crengile rezultate in urma ajustarii copacilor . Pentru materialele reciclabile , s-a asigurat cate o lada de marimea a doua navete , pentru deseuri de plastic , indiferent ca sunt sticle ,borcane sau pungi- vopsita in albastru , apoi o punga mare cat o sacosa din cele mai mari pentru ziare si reviste , si cate doua pungi galbene , de marimea celei albastre , pentru hartii amestecate . Pe fiecare tomberon si punga este scrisa destinatia .
CONTINUAM . La locuintele tip bloc , cele tip townhouse si la magazine unde cantitatea de gunoaie este mai mare , in loc de tomberoane sunt containere si in loc de cutie si pungi , sunt tomberoane , marcate si ele . In plus , aici pentru cartoane , care sunt reciclabile , sunt prevazute containere . Planificarea ridicarii acestor gunoaie se da anual de primarie si pana acum nu am auzit sa se fi incalcat . ``in seara premergatoare venirii masinilor de gunoi , se scot afara acestea si se lasa afara . Ridicarea incepe de dimineata si continua pe tot parcursul zilei . Prima care vine , este masina pentru reciclabile. Este o masine mare cu diferite mecanisme sofisticate , care sorteaza materialele , le introduc in buncarul masinii , sau le pot respinge daca nu fac parte din aceasta categorie . In acest caz , printr-o miscare inversa a unui dispozitiv , se dau jos materialele , si cetateanul este avertizat cu o hartie pe ambalaj , urmand ca sa transporte pe spezele lui predarea lor . Interesant este ca masina are volanul pe dreapta , si toata operatia este executata de sofer care coboara la fiecare casa unde sunrt asemenea materiale . Pentru aceaste , bordul masinii este complet altcumva , fiind plin , mai putin locul din dreapta unde soferul conduce din pozitia in picioare ; toate comenzile facandu-le numai cu mana . La fiecare oprire , soferul coboara , descarca materialele in masina , urca si pleaca mai departe . Poti sa ma crezi pe cuvant , ca operatiunile le face cu o viteza mare , mecanic si cu precizie . Soferul da dovada de o conditie fizica de invidiat , neavand pauze in activitate , decat cele reglementate , ca altcumva este bai pentru el .
Urmatoarea masina este, de regula , pentru ridicarea deseurilor menajere . Aici masina are volanul normal , pe stanga si toata operatiunea este deservita de soferul masinii , din cabina , fara sa coboare . In dreptul tomberonului , masina opreste , si din cabina soferul comanda deschiderea a doua brate , care se deschid , cuprind tomberonul si apoi se string pentru a-l fixa , dupa care se comanda ridicarea lui deasupra masinii cu gura in jos , unde este o trapa de descarcare . Dupa descarcare , se comanda coborarea , lasarea jos , eliberarea tomberonului si retragerea bratelor in pozitia lipit de masina , dupa care masina isi continua cursa la urmatoarele destinatii . Daca sunt alte materiale decat cele prevazute , automat se comanda rotirea tomberonului , care coboara si marfa respinsa , iar cetateanul este avertizat . La fel se petrece si in cazul celuilalt tomberon . In cazul containerelor , incarcarea se face de sofer , ajutat de administrator , care trebuie sa aduca containerul in spatele masinii, care cu un dispozitiv ca si la noi , prinde containerul , il ridica si il goleste , operatia decurgand ca si la tomberoane . Aducerea containerului afara si impinsul la loc este obligatia administratiei . In fond , seamana cu ce este la noi , diferind dotarea materiala si tehnica . Daca s-ar dota cu tomberoane si containere , cred ca s-ar fura in serie , cum s-a petrecut la punctul nostru de gunoaie , unde s-au furat containere intr-o veselie . In plus , mizeria de acolo , unde se arunca care cum vrea si pe unde vrea , face imposibil o automatizare a procesului de colectare a gunoaielor .. Salutari p;enare din suflet la toti membrii dinastiei . --Bunicul --.
Rezolvaţi online sute de şarade
Puteţi încerca şi Pontes Şarade, o aplicaţie pentru Android cu toate şaradele de pe acest forum
Scrie răspuns