Elevi clasa a opta
Moderator: Manu
Elevi clasa a opta
Salut, Sorine!
Le-am vorbit azi elevilor de clasa a opta de la LDV din Cluj despre tine si despre faptul ca esti la un liceu de masa din Bucuresti. S-au aratat foarte curiosi. Am luat de la trei din ei adresele de pe Mes si le-am promis ca ai sa le scrii cateva randuri despre tine, ca sa-i incurajezi. Iata-le adresele:1. nechitalarisa 2. eu_ioan_prezent_pe_computer 3. mihai_grasutu93 Cred ca s-ar bucura mult. Cristina
Le-am vorbit azi elevilor de clasa a opta de la LDV din Cluj despre tine si despre faptul ca esti la un liceu de masa din Bucuresti. S-au aratat foarte curiosi. Am luat de la trei din ei adresele de pe Mes si le-am promis ca ai sa le scrii cateva randuri despre tine, ca sa-i incurajezi. Iata-le adresele:1. nechitalarisa 2. eu_ioan_prezent_pe_computer 3. mihai_grasutu93 Cred ca s-ar bucura mult. Cristina
- Manu
- General de divizie
In ce sens ai vorbit cu ei? Sa ii convingi sa mearga la liceu de masa? E bine ca se poate si asa ceva, Sorin ne-a convins, dar e vorba de o exceptie - nu suntem pregatiti pentru asta.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
Ok, promit ca am sa vorbesc cu fiecare in parte, promit, dar maine deoarece astazi sunt foarte obosit, deabia am scapat cu viata dintr-o aglomeratie de nedescris de la Unirii... mama lui de brad
Blogul lui Sorin
Magazin online cu produse pentru nevăzători şi slab văzători
Victoria nu este cel mai important lucru, ci este singurul lucru important!
-
- Colonel
Salut!manu scrie:In ce sens ai vorbit cu ei? Sa ii convingi sa mearga la liceu de masa? E bine ca se poate si asa ceva, Sorin ne-a convins, dar e vorba de o exceptie - nu suntem pregatiti pentru asta.
Permiteti sa-mi dau si eu cu parerea, asa, de pe margine si din exterior? Se prea poate sa ai dreptate, Manu, si generatia celor 3 copii cu care a vorbit Cristina sa nu fie pregatita pentru un liceu de masa. E normal sa fie asa, daca abia acum li s-a spus ca exista si posibilitatea asta. Intr-adevar, e complicat sa-i instruiesti acum, in cateva luni, astfel incat sa faca fata la tot ce inseamna studiul intr-un liceu de masa. Intrebarea e insa daca nu putem face ceva pentru a schimba situatia in beneficiul celor care vor termina gimnaziul sa zicem peste 4 ani. In 4 ani ar fi timp sa li se spuna ca au si o alternativa la continuarea in acelasi liceu, ce-i drept varianta mult mai putin comode si care va cere mult mai multa munca si mult mai multa rezistenta. Insa alternativa nu e imposibila, asa cum a demonstrat Sorin. Nu zic aici ca toata populatia LDV ar trebui sa se mute la un liceu de masa, dar cei care vor si sunt capabili ar trebui lasati sa incerce. Pentru asta insa trebuie lucrat un pic cu ei pentru a le face adaptarea la noile cerinte ceva mai simpla. Asta se face in timp, desigur, dar trebuie inceput de undeva.
Numai bine,
Andy
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Anjo.ro - Magazin virtual de produse pentru nevăzători
Şcoala pentru toţi - site dedicat elevilor nevăzători
Designer www.pontes.ro
Salut! Nu, Manule, nu fac propaganda de nici un fel si nici nu incerc sa conving pe nimeni de nimic. Pur si simplu, le-am vorbit acelor copii despre ce ar putea sa faca ei in viata. Si am ajuns impreuna la concluzia ca ar putea sa faca aproape ce fac toti ceilalti, si in multe privinte chiar mai mult. Exemplul lui Sorin, de care le-am vorbit, i-a convins de asta. De ce spui ca nu sunteti pregatiti? Nu exista curajul necesar? Poate ca cu putin ajutor si multa intelegere se poate depasi teama, pentru ca, da-mi voie sa-ti spun, numai de teama e vorba aici. Desigur, pentru inceput, nu vor reusi toti aceasta performanta, dar si 4 la suta daca ar reusi, ar constitui un bun exemplu de urmat si o pilda despre ceea ce putem face. Daca stam ascunsi si nu ne dovedim posibilitatile, are sa vina cineva la noi sa ne invite cu rugaminti? Nu cred. S-a zis cu vremea in care ne-am ratat vietile si carierele pe ideea de ce-o zice lumea sau de aceea ca nu suntem din start in stare de nimic. A sosit timpul sa ne luam viata in propriile maini si sa o luam din loc, fara sa ne mai pese de nimic si cum spune Sorescu, "iresponsabil sa fie doar dorul de-a merge"! Cristina
Ma bucur foarte mult sa aud ca sunt elevi care sunt interesati sa mearga la un liceu de masa.Nu trebuie sa spunem ca sunt nepregatiti ,trebuie sa ii incurajam si sa le oferim sprijinul necesar.
Daca nu se vor integra in cadrul scolii de masa,asta nu e o problema ,intodeauna exista si posibilitatea transferului la L.D.V.
Important este, ca ei, sa isi doreasca sa treaca granitele scolii speciale si ca vor sa se integreze in lumea reala.
Daca nu se vor integra in cadrul scolii de masa,asta nu e o problema ,intodeauna exista si posibilitatea transferului la L.D.V.
Important este, ca ei, sa isi doreasca sa treaca granitele scolii speciale si ca vor sa se integreze in lumea reala.
- Manu
- General de divizie
Da, asta ar fi solutia, apoi LDV sa se transforme intr-o scoala ajutatoare pentru nevazatori.Andreea Neagu scrie:Nu zic aici ca toata populatia LDV ar trebui sa se mute la un liceu de masa, dar cei care vor si sunt capabili ar trebui lasati sa incerce.
Dar, in general ai dreptate Andreea, exact ceea ce spuneam si eu, trebuie o pregatire, ceva facut in prealabil, acum nu ar putea sa mearga cei trei brusc la un liceu de masa, nu ca nu ar face fata neaparat cerintelor, daca sunt buni, programe si manuale au fost pana acum aceleasi, dar adaptarea la mediu ar fi dificila. Ar trebui ca LDV-ul sa lucreze in mod special in aceasta directie, astfel incercand sa faca tot felul de proiecte in care sa se realizeze din timp o oarecare socializare, prin care sa vada si ceilalti elevi ce inseamna nevazator etc..
-
- Colonel
N-a zis nimeni ca-i aruncam acum in liceul de masa, contactul cu Sorin ar fi din punctul meu de vedere doar un exemplu de descriere a socializarii. Mai degraba ar fi niste descrieri pentru cresterea increderii.
Andreea - Elena Neagu
Designer www.pontes.ro
Designer www.pontes.ro
Am vorbit azi cu Elis si mi-a spus ca areusit sa inscrie in Pontes 3 elevi de clasa a noua. Eu am vorbit cu cei dintr-a opta despre Pontes si ar dori aproape toti sa se inscrie, dar nu se descurca singuri. A promis Elis ca va merge si la ei. Nu au instalat Skype-ul, pentru ca astfel am putea lua mult mai usor legatura cu ei si i-am putea dirija...Iar messul nu-l prea stiu folosi si nici nu au adrese de email pe Yahoo sau in alta parte... Iata cateva din problemele care ar fi... Cristina
- Manu
- General de divizie
Pai nu stiu care sunt cei trei, stiu ca eu am completat doua formulare pentru Marius si Anamaria. Totusi, nu stiu cat ar trebui neaparat sa vina cat mai multi asa pentru ca li se descrie ceva, trebuie sa simta ca le poate ajuta cu ceva si ca ei ar putea face parte din organizatie. Asa pur si simplu ca ii povesteste cineva copilului... nu e destul. Cei doi de care vorbeam mai sus au auzit de la Elis mai intai de biblioteca, apoi le-a mai spus si teofil cate ceva si au inceput sa citeasca cu vocea carti, apoi au ajuns la mine la info unde le-am aratat cum este biblioteca si cum se lucreaza cu ea etc., apoi abia am completat formularul de membru.
Da, cred ca era vorba numai de doi elevi, de care ai amintit tu, Manu! Da, e perfect ce ati facut tu Si Elis. Ati facut exact ceea ce trebuia, iar chestia cu biblioteca si cu initierea in folosirea ei este de nota 10. Chiar si numai pentru atat si merita sa te inscrii in Pontes. Aminteste-ti ca si eu asa am fost atrasa de Pontes, fiind fascinata de biblioteca voastra. Dar mai sunt si alte multe lucruri care le-ar fi utile: stabilirea de relatii cu alti membri din toata tara, schimburi de experienta si informatii, implicarea in diverse activitati, si pana la urma iesirea din izolare, care e o problema destul de mare. De altfel, Elis imi spunea ca Pontesistii de clasa a noua sunt foarte nerabdatori sa se apuce de treaba si sa dea o mana de ajutor in munca de voluntariat. Asa si trebuie inceput: cu inscrierea elevi;lor mai mari care sa-i ajute apoi si pe cei mai mici sa se inscrie,. Ei sunt toata ziua impreuna si pot sa se ajute si sa se informeze unii pe altii... Cristina
Ok, hai sa o luam putin pe rand.
Eu sunt de parere ca daca vrei, poti, dar, subliniez si eu inca odata ca nu se poate asa dintr-o data, adica: maine merg la liceu de masa! si te-ai dus. Nu, trebuie sa socializezi mai intai. Hai sa fim seriosi, nu se poate compara atmosfera din scolile speciale cu cele din scolile de masa, de aceea spun ca este crucial sa socializezi. Cu vecinii, cu omul de la magazin, cu tanti din autobuz, cu oricine ca sa iti faci o idee de cum te primesc oamenii ca sa stii ce trebuie sa faci si ce NU.
Sfatul meu pentru persoanele cu deficiente este: Fiti sociabili! La inceput colegilor o sa le fie oarecum teama sa intre in vorba cu voi de aceea trebuie sa faceti voi primul pas.
In final sugerez ca pentru tineretul Pontes(care va sa vie) sa se organizeze tot felul de actiuni mixte. Este esential ca persoanele fara deficiente sa intre in contact cu persoanele cu deficiente si mai ales, este important ca nevazatorii sa iasa din acest cerc si sa socializeze(stiu ca este o idee obsesiva dar cred ca este conditia esentiala)
Eu sunt de parere ca daca vrei, poti, dar, subliniez si eu inca odata ca nu se poate asa dintr-o data, adica: maine merg la liceu de masa! si te-ai dus. Nu, trebuie sa socializezi mai intai. Hai sa fim seriosi, nu se poate compara atmosfera din scolile speciale cu cele din scolile de masa, de aceea spun ca este crucial sa socializezi. Cu vecinii, cu omul de la magazin, cu tanti din autobuz, cu oricine ca sa iti faci o idee de cum te primesc oamenii ca sa stii ce trebuie sa faci si ce NU.
Sfatul meu pentru persoanele cu deficiente este: Fiti sociabili! La inceput colegilor o sa le fie oarecum teama sa intre in vorba cu voi de aceea trebuie sa faceti voi primul pas.
Pregatire speciala nu am avut, pur si simplu mi-am luat laptopul si zdrang la Liceu. Insa, am avut un avantaj ma descurcam foarte bine sa lucrez la calculator. Pentru inceput, poate ar trebui in scoli sa se introduca ore de dactilografie, ca elevii sa invete foarte bine sa tasteze. Cred eu ca este o conditie esentiala.Mira scrie: Sorin ,spune ,te rog,de ce pregatire ai avut nevoie, pentru a te integra intr-un liceu de masa>
Daca vreti, eu pot veni odata la Cluj sa vorbesc cu elevii interesati sa dea la un liceu de masa.Andreea Neagu scrie: N-a zis nimeni ca-i aruncam acum in liceul de masa, contactul cu Sorin ar fi din punctul meu de vedere doar un exemplu de descriere a socializarii. Mai
degraba ar fi niste descrieri pentru cresterea increderii.
Perfect De acordMira scrie: Important este, ca ei, sa isi doreasca sa treaca granitele scolii speciale si ca vor sa se integreze in lumea reala.
In final sugerez ca pentru tineretul Pontes(care va sa vie) sa se organizeze tot felul de actiuni mixte. Este esential ca persoanele fara deficiente sa intre in contact cu persoanele cu deficiente si mai ales, este important ca nevazatorii sa iasa din acest cerc si sa socializeze(stiu ca este o idee obsesiva dar cred ca este conditia esentiala)
Blogul lui Sorin
Excelent! Scurt si cuprinzator! Te si vad tinand un discurs viitoarelor sperante de la LDV-ul din Cluj. Tu esti un exemplu de reusita si eu cred ca e esential sa le vorbesti celor de o seama cu tine. Tu le poti da mult curaj si incredere in sine. Intotdeauna, exemplele bune i-au inspirat si i-au stimulat pe ceilalti sa le urmeze. Cristina
Ideea e tare, ar trebui sa se incurajeze integrarea elevilor cu dizabilitati vizuale in scolile de masa.
Francezii au derulat un astfel de proiect la nivel de stat si au avut un mare succes.
Am fost asta vara acolo si am vazut.
Toti elevii cu deficiente de vedere sunt integrati in scoli de masa, dar fostele scoli speciale nu sau desfiintat ci au ramas niste institute unde elevul poate merge dupa ameaza sa se roage de un profesor sa ii explice ce nu a inteles dimineata la informatica de exemplu.
Mie mi se pare super tare sa poti merge intr-o scoala de masa si sa mai ai si ocazia ca in situatia in care ai plecat de la sch si nu ai inteles ceva sa gasesti intr-un institut profesori care sa fie specializati in ale explica blinzilor.
Un alt aspect care impiedica integrarea la precizat si Sorin si vreau si eu sa spun ca sunt total deacord cu el.
Socializarea trebuie sa inceapa si de la noi avem nevoie de rabdare. Tot timpul cand am intrat intr-un mediu cu persoane fara deficiente indeosebi elevi am vazut aeeasi problema:
la inceput au o retinere in a te aborda, dar in momentul cand cineva te baga in seama e de preferabil sa ii raspunzi frumos chiar daca te va intreba cum reusesti sa mananci singur.
Gasesc des blinzisori care au fobie la exterior si raspund foarte urat ciudatelor curiozitati ale oamenilor separati de cei cu deficiente.
Sa auzim de bine si tinetimi pumnii ca dupa ameaza am de sustinut un workshop despre aceeasi tema pe care o discutam si noi.
Aseara mia venit o idee:: ca la inceputul workshop-ului sa reusesc sa ii destind adica ii leg la ochi pe citiva dupa care le dau doua foi A4 pe care trebuie sa le indoaie. Toti trebuie dupa ce le indoaie sa pipaie masa si sa puna la un loc toate hariutile in asa fel sa faca o piramida.
Ce ziceti de idee?
Mie imi pare simpatica...
"Daca te simti bine, nu te ingrijora va trece..." "Murphy"
Francezii au derulat un astfel de proiect la nivel de stat si au avut un mare succes.
Am fost asta vara acolo si am vazut.
Toti elevii cu deficiente de vedere sunt integrati in scoli de masa, dar fostele scoli speciale nu sau desfiintat ci au ramas niste institute unde elevul poate merge dupa ameaza sa se roage de un profesor sa ii explice ce nu a inteles dimineata la informatica de exemplu.
Mie mi se pare super tare sa poti merge intr-o scoala de masa si sa mai ai si ocazia ca in situatia in care ai plecat de la sch si nu ai inteles ceva sa gasesti intr-un institut profesori care sa fie specializati in ale explica blinzilor.
Un alt aspect care impiedica integrarea la precizat si Sorin si vreau si eu sa spun ca sunt total deacord cu el.
Socializarea trebuie sa inceapa si de la noi avem nevoie de rabdare. Tot timpul cand am intrat intr-un mediu cu persoane fara deficiente indeosebi elevi am vazut aeeasi problema:
la inceput au o retinere in a te aborda, dar in momentul cand cineva te baga in seama e de preferabil sa ii raspunzi frumos chiar daca te va intreba cum reusesti sa mananci singur.
Gasesc des blinzisori care au fobie la exterior si raspund foarte urat ciudatelor curiozitati ale oamenilor separati de cei cu deficiente.
Sa auzim de bine si tinetimi pumnii ca dupa ameaza am de sustinut un workshop despre aceeasi tema pe care o discutam si noi.
Aseara mia venit o idee:: ca la inceputul workshop-ului sa reusesc sa ii destind adica ii leg la ochi pe citiva dupa care le dau doua foi A4 pe care trebuie sa le indoaie. Toti trebuie dupa ce le indoaie sa pipaie masa si sa puna la un loc toate hariutile in asa fel sa faca o piramida.
Ce ziceti de idee?
Mie imi pare simpatica...
"Daca te simti bine, nu te ingrijora va trece..." "Murphy"