Concursuri de logica

Concursuri pentru utilizatorii forumului

Moderator: Manu

Manu
General de divizie

Mesaj de Manu »

Multumesc, Cristina, ca m-ai scutit totusi sa caut explicatii. La problemele astea de logica e cam greu sa dai explicatii, mai ales daca le rezolvi empiric.
Errare humanum est, sed perseverare diabolicum...
In forum linguae Latinae venite! (via est: www.limbalatina.ro)
cristina.vuscan

Mesaj de cristina.vuscan »

Dupa cum vezi, nu a fost deloc greu sa dai explicatii. Alte explicatii sunt mai dificil de dat, dar nu despre asta e vorba acum... Si rezolvarea problemei nu a fost empirica, dupa cum spui tu, ci numai folosind cunostinte elementare,accesibile oricui. Dar sa vedem cine se incumeta sa puna urmatoarea intrebare. As vrea sa-mi incerc si eu fortele de data asta... Cristina
cristina.vuscan

Deci, nu se incumeta nimeni... Bine, atunci va arunc eu manusa si va provoc cu urmatoarea problema de logica. Nivel de cunostinte necesare: operatii aritmetice de clasa a patra. Premiul oferit: titlul de maestru in operatii aritmetice, centura albastra. Iata problema: refaceti urmatoarea operatie de adunare, inlocuind literele cu cifre de la 0la 9. Mentionam ca literele diferite inlocuiesc cifre diferite si ca un numar de cel putin 2 cifre nu poate incepe cu 0. Iata operatia:
ABCD + EDFG = ABFDH
Succes! Cristina
PS: Si, bineinteles, solutia inseamna nu doar raspunsul, ci si justificarea acestuia.
Revin cu o indicatie pentru cei care scriu in negru: va va fi mult mai usor sa analizati problema daca veti scrie numerele unul sub altul, aliniate la dreapta si cu rezultatul scris dedesubt, sub acea linie orizontala, asa cum se procedeaza la operatiile de adunare obisnuite.
Andreea Neagu
Colonel

Mesaj de Andreea Neagu »

Simpatica problema. Si simpatic foc de unde trebuie plecat in rezolvare. Constat cu bucurie ca am nivelul de cunostinte al unui copil de clasa a patra, din moment ce i-am dat de cap. Dar cum eu doar moderez si nu particip, astept de la restul lumii raspunsuri in urmatoarea saptamana, ca altfel va trebui sa adunam toti membrii si sa-i punem sa scrie de 100 de ori: Nu sunt mai destept decat un copil de clasa a patra. Aluzie la emisiunea Te crezi mai destept a lui Virgil Iantu, in care concurentii care nu reusesc sa raspunda unor intrebari din diverse materii de scoala primara trebuie sa afirme in fata camerelor ca nu sunt mai destepti decat un copil de clasa a cincea.
Succes, Andy
cristina.vuscan

Voi da eu raspunsul la problema propusa, intrucat dintr-o retinere fireasca, nimeni nu doreste sa o ia inaintea celorlalti. Iata rezolvarea: A nu poate fi decît 1, întrucît este o adunare cu 2 termeni şi deci reportul nu poate fi mai mare decît 1. Atunci, E nu poate fi decît 8 sau 9. Dacă E ar fi 8, atunci B ar fi 0, D ar fi 9, iar F ar fi 0, ca şi B, ceea ce nu se poate. Deci, E nu poate fi 8, ci numai 9. Atunci, B nu poate fi decît 0, Iar D este cel puţin 2 şi cel mult 8. Dar D nu poate fi 8, pentru că atunci F ar fi 9, ca şi E. Dacă D ar fi 2, atunci F ar fi 3, iar C ar fi 8 sau 9. Cum E este 9, C ar fi 8, dar atunci G ar fi 8 sau 9, ceea ce nu se poate. Din motive absolut asemănătoare, D nu poate fi nici 3,4,6 sau 7. Dacă D este 5, atunci F este 6, C este 8, G este 7, iar H este 2. Deci, adunarea de mai sus arată astfel: 1085 + 9567 = 10652. Acestea fiind zise, concursul este inchis. Cristina
Ovidiu_T
Plutonier

Un test simpatic

Mesaj de Ovidiu_T »

Cea mai slaba veriga.

Sa vedem care este nivelul tau intelectual cu un mic test simplu alcatuit din patru intrebari.

Trebuie sa raspunzi instantaneu, fara sa te gandesti prea mult.

ATENTIE : vei gasi raspunsul la fiecare intrebare pe pagina urmatoare !

Intrebarea 1:

Participi la un concurs de alergari, il depasesti pe cel de pe a doua pozitie. In ce pozitie te afli ?

Raspuns la I 1 :

Daca ai raspuns ca vei fi primul este complet fals. L-ai depasit pe al doilea deci I-ai luat locul, deci vei ajunge al doilea.

Pentru cea de-a doua intrebare inceraca sa te gandesti mai putin!

Intrebarea 2:

Daca il depasesti pe ultimul , in ce pozitie vei ajunge ?

Raspunsul la I.2 :

Daca ai raspuns penultimul, te-ai inselat din nou.
Gandeste-te un pic … Cum poti sa-l depasesti pe ultimul ? Daca tu esti in urma lui atunci el nu mai este ultimul. Raspunsul era imposibil ! Se pare ca gandirea nu este punctul tau tare. Ai sanse sa fii cea mai slaba veriga !!!

Sa continuam, vom incerca altceva, nu fa insemnari pe hartie si nu folosi minicalculatorul si adu-ti aminte ca trebuie sa raspunzi instantaneu !!!!

Intrebarea 3:

Ai 1000. Adauga 40. Adauga 1000. Adauga 30. Si inca 1000. Plus 20. Plus 1000. Si plus 10. Care este totalul ?

Raspunsul la I.3 :

5000 ??? Gresit din nou!!!
Raspunsul corect este 4100. Refa calculul cu un minicalculator … Se pare ca azi nu este cea mai buna zi a ta !!!

Ultima, ar trebui sa raspunzi corect macar la asta !!!!

Intrebarea 4 :

Tatal Tantei are 5 fete:
1. Chacha
2. Cheche
3. Chichi
4. Chocho
Intrebare: Care este numele celei de-a cincea? Gandeste repede...

Raspunsul la I.4:

Chuchu ??? Gresit
Tanta, nenorocitule !!!  Pricepe si tu intrebarile....

Este clar ca tu esti cea mai slaba veriga.....

La revedere…

:)
Scrie răspuns