Sigla: Pontes este scris cu verde, litera O este reprezentată printr-un ochi, iar E-ul este rezultatul unirii punctelor unui grup fundamental din Braille.

Ajutor Quick Reading on Mobile 4.1


Pentru variante actualizate ale fişierului Ajutor, vizitaţi http://www.pontes.ro/ro/utile/quick-reading-on-mobile.php.

Cuprins


Introducere, despre Quick Reading on Mobile 4.1

Quick Reading on Mobile este un convertor de text în format HTML simplu pentru a fi citit uşor într-un browser al calculatorului sau, în primul rând, al unui telefon mobil cu Symbian asistat de Nuance Talks.
Versiunea curentă este 4.1, realizată în 12 aprilie 2013.
Versiunea curentă poate converti atât text din clipboard, cât şi text extras dintr-un fişier de tip .DOC, .RTF, .TXT sau .HTML.
Fişierul HTML rezultat poate fi citit cu uşurinţă în browser-ul calculatorului sau al telefonului mobil cu Symbian asistat de cititorul de ecran Nuance Talks. Pe parcursul unui document convertit sunt presărate marcaje de tip Heading level 2 numerotate la care se poate ajunge dintr-un cuprins cu Same page links aflat la începutul documentului.

Versiunea 4.1 a fost rescrisă în totalitate în C++ şi Windows API.

Întoarcere la Cuprins


Instalare

Pentru a instala Quick Reading on Mobile 4.1 urmaţi paşii pe măsură ce apar după executarea fişierului Quick-Reading-on-Mobile-4.1.exe. În mod normal, o instalare de tipul Continuă, Continuă, Terminare face ca programul să fie instalat în mod optim.
La un moment dat se pune întrebarea dacă se doreşte o scurtătură pe Desktop. Check box-ul este bifat, debifaţi dacă veţi converti mai rar cărţi sau dacă veţi converti mai mult din meniul context şi nu aveţi nevoie să deschideţi frecvent programul.
De asemenea se pune întrebarea dacă se doreşte opţiune de convertire în meniul context. Dacă acest check box este bifat, în My Computer / Windows Explorer, în meniul context aferent fişierelor de tip .DOC, .DOCX, .RTF şi .TXT va apărea opţiunea "Convertire cu Quick Reading on Mobile"" care va porni transformarea conţinutului unui document în format HTML simplu.
Pentru a fi posibilă convertirea fişierelor de tip Microsoft Office Word prin extragerea directă a textului din fişiere, nu prin intermediul clipboard-ului, trebuie să existe în calculator instalat programul Microsoft Office Word. Convertirea din format .DOC, .RTF în textul care urmează să fie apoi convertit în HTML se face utilizând funcţii Word Automation.

Întoarcere la Cuprins


Convertirea unui text în HTML

Pentru a converti un text în format HTML, există trei posibilităţi:
1. Dacă există un text în clipboard, se alege opţiunea Convertire text din Clipboard din meniul Fişier. Scurtătura de taste pentru această opţiune este Control + V..
2. Se poate alege prin intermediul casetei de dialog Deschidere un fişier de tip .DOC, .RTF, .HTML, .TXT, iar din acesta va fi extras textul. Pentru a accesa caseta de dialog Deschidere, alegeţi opţiunea Deschidere fişier şi convertire... din meniul Fişier. Scurtătura de taste pentru această opţiune este Control + O.
3. Dacă a fost ales la instalare ca în meniul context aferent fişierelor .DOC, .DOCX, .RTF, .TXT să apară opţiunea Convertire cu Quick Reading on Mobile, nu mai este nevoie să deschideţi programul. Apăsaţi tasta aplicaţie sau click dreapta al mouse-ului pe un fişier convertibil şi alegeţi opţiunea Convertire cu Quick Reading on Mobile. Nu mai este astfel necesar ca Quick Reading on Mobile să fie deschis manual înainte de procesul de convertire, nici închis manual după procesul de convertire.

Indiferent de metoda aleasă sau sursa textului, clipboard sau document, la pasul următor va apărea un mesaj care conţine numărul de caractere detectat în textul de convertit şi întrebarea dacă se doreşte continuarea acţiunii.
Următorul pas este completarea unui nume pentru text şi fişier. Apare un câmp de editare în care se poate scrie un nume. Dacă acest câmp este lăsat gol, documentul convertit în HTML şi titlul textului va fi unul implicit.
După convertirea cu succes a textului, va apărea un mesaj de confirmare care conţine numărul marcajelor inserate şi durata în milisecunde a procesului de convertire. De asemenea poate apărea un mesaj care întreabă dacă se doreşte plasarea documentului HTML şi pe Desktop.

După convertirea cu succes a unui text în format HTML, fişierul rezultat, indiferent că a fost sau nu plasat pe Desktop poate fi salvat în orice locaţie prin intermediul casetei Salvare ca. Opţiunea Salvare text convertit ca... poate fi găsită în meniul Fişier. Scurtătura de taste pentru opţiunea Salvare ca este Control + S sau F12.

Întoarcere la Cuprins


Opţiuni şi setări

Din meniul Instrumente poate fi deschisă caseta de dialog Opţiuni....
Scurtătura de taste pentru Opţiuni este Control + Shift + O.

Din Opţiuni pot fi setate câteva lucruri precum:

- Convertire în HTML citibil cu Talks - check box implicit marcat. Daca acest check box este demarcat, textul va fi convertit în format HTML care va putea fi citit doar pe calculator, Nuance Talks nu va putea să interacţioneze cu el.

- Întreabă mereu dacă salvez pe Desktop - check box implicit marcat. Dacă acest check box este demarcat, la finalul procesului de convertire, Quick Reading nu va întreba dacă se doreşte salvarea fişierului HTML pe Desktop. În acest caz, după o convertire, pentru a salva fişierul rezultat, trebuie aleasă opţiunea Salvare text convertit ca... din meniul Fişier sau apăsând Control + S.

- Pagini între marcaje - combo box setat implicit pe valoarea 3. În acest combo box se poate alege numărul de pagini care să fie între marcaje. Se pot alege valori între 1 şi 10.

- Se face înlocuirea unor caractere în text - check box implicit marcat. Dacă acest check box este demarcat, nu se mai fac înlocuiri de caractere în textul convertit. Implicit sunt înlocuite caracterele diacritice ale limbii române cu corespondentele nediacritice, fapt util dacă textul va fi citit cu o voce precum Eloquence în limba italiană, voce care nu cunoaşte caractere diacritice ale limbii române.

- Definire caractere de înlocuit - un push button care deschide o altă casetă de dialog.
În caseta de dialog setare caractere pentru găsire şi înlocuire care apare există două edit box-uri. În primul se scriu caracterele de înlocuit, iar în al doilea se scriu caracterele înlocuitoare. Primul caracter din şirul caracterelor de înlocuit va fi schimbat în primul caracter din şirul caracterelor înlocuitoare, al doilea caracter din primul edit cu al doilea caracter din al doilea edit etc. Ambele câmpuri trebuie să conţină un număr egal de caractere.
Implicit, şirul de caractere de înlocuit este "ăşţâîĂŞŢÂÎ", iar şirul de caractere înlocuitoare este "astaiASTAI".

- Restabilire setări implicite - push button. Apăsând acest buton, Quick Reading on Mobile va întreba dacă sigur se doreşte revenirea la setările iniţiale ale programului. Dacă se răspunde afirmativ şi apoi se apasă butonul Ok al casetei de dialog Opţiuni QRM, programul va funcţiona la parametrii din momentul instalării.

Întoarcere la Cuprins


Despre formatul HTML

Fişierul final conţine heading-uri cu numărul marcajelor din loc în loc, în funcţie de ocurenţa stabilită în caseta de setări / opţiuni. Pe măsură ce screen reader-ul utilizat citeşte textul, se va auzi din când în când mesajul: "Heading level 2 - Marcajul numărul x", unde x este numărul marcajului peste care se trece.

La o deschidere ulterioară a fişierului se poate ajunge prin 3 metode înapoi la marcajul unde s-a ajuns la o lectură anterioară:
1. La începutul documentului, după titlul afişat printr-un heading de nivel 1, există un buton numit Scrie numărul marcajului. Apăsând acest buton, apare un edit în care se poate scrie numărul marcajului la care se doreşte să se ajungă. După scrierea numărului marcajului şi apăsarea Ok-ului, apare un Same page link Marcajul x, unde x este numărul scris anterior.
2. După butonul care permite saltul la un marcaj oarecare prin scrierea numărului acestuia, există un cuprins cu Same page links care vor duce direct la un anume marcaj.
3. A treia metodă de salt la un marcaj este prin apăsarea succesivă a tastei H sau 4 pe telefon, tastă care duce direct la următorul heading.

Înainte de fiecare marcaj există un Same page link de salt înapoi la cuprins.

Întoarcere la Cuprins


Istoricul modificărilor

Fişierul Change Log care cuprinde modificările efectuate de-a lungul timpului poate fi citit dând click pe link-ul următor:
Ce e nou? (Change Log)

Întoarcere la Cuprins


Participanţi la realizarea programului

Convertorul Quick Reading on Mobile este creat în C++ şi Win32 API de Emanuel Boboiu.
Convertirea din fişiere MS Word în fişiere text a fost realizată în AutoIt de Ioan Cîmpean.

Întoarcere la Cuprins


Pagina WEB a programului Quick Reading on Mobile.
Site-ul Pontes - www.pontes.ro