Pagina principala a www.pontes.ro Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro
Acesta este Forumul Pontes, loc in care puteti discuta orice despre persoanele cu dizabilitati, in special despre si cu nevazatori. Puteti afla sau oferi informatii despre locuri de munca, viata sociala, IT (informatica), jocuri audio, ganduri, idei etc.
 
Flux rssRSS    FAQ   Cautare   Membri   Grupuri   Inregistrare 
 Profil   Mesaje private   Autentificare 

Campania "Fii și tu Moș Crăciun" pentru nevăzători

 
  • Creaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect
   Pagina de start a forumului Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro -> Activitati, proiecte
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

Mesaj postat

Rodica

Sergent major
Trimis: Vineri, 19 Decembrie 2014, 09:06    Titlul subiectului: Campania "Fii și tu Moș Crăciun" pentru nevăzători Raspunde cu citat (quote)

Dragii mei,

Ne-am obișnuit atât de mult să ne plângem de imperfecțiunea legislației existente și să ne facem iluzia că un act normativ sau altul ar putea să ne facă viața un rai. Dar mai presus de orice act ormativ, există o lege, cea a omeniei, care face minuni și care ne dă conștiința demnității umane, așa cum veți vedea din ceea ce urmează:

Campania „Fii și tu Moș Crăciun” este inițiată și coordonată de redactorul Luminița Avram de la Radio Tg-Mureș. În mai puțin de două săptămâni doamna Avram a reușit să mobilizeze, prin intermediul unor cadre didactice de la școlile generale din Tg-Mureș, peste 150 de copii, spiriduși ai Moșului. Dumneaiei i-a rugat să pună în pachete ceea ce și-ar dori de fapt ei să primească de la Moș Crăciun. Spiridușii au donat personal cadouri altor 150 de copii aflați în dificultate: în centre de plasament, case de tip familial, copii cu dizabilități sau copii ai căror părinți au dizabilități. Astfel cele două grupuri de copii au ajuns să se cunoască, să-și dea seama cei aseamănă, iar donatorii cadourilor au avut satisfacția de a cunoaște direct beneficiarii.

Scopul campaniei a fost acela de-ai face pe copiii cu părinți și fără dizabilități să conștientizeze și să prețuiască ceea ce au, dar și să simtă bucuria de a dărui. Luminița Avram, întrebându-i pe copii ce își doresc de la Moș Crăciun, a observat că elevii școlilor generale, își doresc în general bunuri materiale: tablete, telefoane, etc, iar copiii aflați într-un sistem de protecție socială își doresc bunuri sufletești: bucurie, sănătate, fericire, dulciuri, jucării. Impresionant a fost răspunsul unei fetițe care își dorea ca Moșul să-i dea o întâlnire cu mama ei pe care n-a mai văzut-o de patru ani.

La invitația Luminiței Avram, miercuri, 17 decembrie, am participat și eu la o astfel de întâlnire, căci beneficiari ai cadourilor spiridușilor Moșului de la Gimnaziul Serafim Duicu au fost copiii cu deficiențe de vedere aflați în evidența Filialei ANR Mureș sau copii cu părinți nevăzători. A fost un eveniment plăcut și emoționant pentru toți cei prezenți.

Personal am fost foarte impresionată de prezența unei doamne din Elveția, venită-n Mureș care activează la Fundația ICA. Dumneaiei se ocupă, printre altele, de îngrijirea a cinci frați cu deficiențe vizuale ai căror părinți sunt și ei nevăzători. La întrebarea Luminiței dacă a venit aici împreună cu familia, doamna a răspuns că acum acești copii sunt familia ei. Și într-adevăr, cu ușurință se putea observa dedicarea și seninătatea cu care-ș făcea treaba. De asemenea, Maria David – referentul ANR, știa povestea fiecărui copil invitat la eveniment, dar care nu a reușit să ajungă din diferite motive.

M-am bucurat să le pot oferi spiridușilor o amintire simbolică (alfabetul Braille imprimat de Pontes), precum și ghidulețul Pontes cu sfaturi pentru acordarea ajutorului potrivit pentru nevăzătorii aflați în diferite situații în spațiul public.

Felicitări spiridușilor pentru gestul lor! Mulțumiri profesoarelor și părinților care au susținut material această întâlnire!

Felicitări Luminița Avram pentru succesul acestei campanii, căci este încă un pas concret făcut spre cunoașterea membrilor societății și către ceea ce e firesc a fi în societate! Și, în mod sigur, efectele se vor vedea și mai bine în viitor.

Dragii mei, consider că din această campanie avem cu toții de învățat: dacă facem lucrurile din inimă, cu dăruire, facem minuni. Căci fiți siguri că Luminița n-a fost plătită pentru această campanie, deși e inima care a pus în mișcare un întreg sistem social format din grupuri care, în aparență, nu au de a face unul cu altul. Continuându-i ideea, spun și eu: haideți să-i dăm societății ceea ce nouă ne-ar plăcea să primim din partea ei! Haideți să încercăm fiecare să fim o inimă care crează un astfel de sistem și să dezvoltăm astfel societatea pe care ne-o dorim!

Poate-mi veți spune: „Eu nu sunt redactor”, „eu nu știu”, „eu nu pot că...”
Cu toții avem o diplomă: unii de licență în diverse domenii, alții de bacalaureat sau de absolvire a unor studii post-liceale. Cu toții avem anunite pasiuni. Haideți toți, indiferent de tipul deficienței pe care o avem sau n-o avem, să arătăm prin acțiuni voluntare că nu avem degeaba acele diplome. Cred că orice maseur nevăzător poate face voluntariat la un centru de vârstnici, în centre de plasament sau orice absolvent de litere nevăzător poate ajuta voluntar copii de la diferite școli care au dificultăți de învățare etc. Poate vom fi refuzați o dată, de două ori, dar pănă la urmă tot reușim. Și atunci veți vedea rezultatele!...

Fie ca Moș Crăciun să vă deschidă pentru noul an toate ușile care vi se păreau imposibil de deschis!

Rodica
_________________
Toți oamenii te aud când vorbești; prietenii însă înțeleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep și ceea ce n-ai spus în cuvinte.
(Anonim)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
  • Creaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect
   Pagina de start a forumului Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro -> Activitati, proiecte Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community