Pagina principala a www.pontes.ro Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro
Acesta este Forumul Pontes, loc in care puteti discuta orice despre persoanele cu dizabilitati, in special despre si cu nevazatori. Puteti afla sau oferi informatii despre locuri de munca, viata sociala, IT (informatica), jocuri audio, ganduri, idei etc.
 
Flux rssRSS    FAQ   Cautare   Membri   Grupuri   Inregistrare 
 Profil   Mesaje private   Autentificare 

Let's speak up for improving our democratic vision
Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
 
  • Creaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect
   Pagina de start a forumului Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro -> Activitati, proiecte
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Duminica, 20 Decembrie 2009, 18:52    Titlul subiectului: Let's speak up for improving our democratic vision Raspunde cu citat (quote)

Let's speak up! for improving our democratic vision este un proiect câștigat de organizația italiană Punto Europa din Forli în cadrul programului Tineret în Acțiune, acțiunea 1.3, proiect la care Asociația Pontes este partener.
Cautam tineri intre 18 si 30 de ani interesati sa participe!
Incepand din ianuarie 2010 organizam la Cluj-Napoca activitati referitoare si desfasurate de tineri intre 18 si 30 de ani. Obiectivul e sa oferim tinerilor oportunitatea de a gasi modalitatea de adresare factorilor decizionali locali si europeni prin intermediul unei serii de activitati printre care simulari, workshopuri, mese rotunde si mentorat cu reprezentanti ai autoritatilor.
Dorim sa creem un grup de participanti alcatuit din studenti si absolventi de facultate.
Participantii vor experimenta procesul decizional la nivel local si european prin intermediul unor activitati la care vor participa reprezentanti ai factorilor decizionali locali si europeni, cu scopul de a favoriza dezvoltarea unei cetatenii active si a unei mai bune participari a tinerilor la procesul decizional.
Durata: 18 luni, incepand din ianuarie 2010.
Activitati:
1. Culegere de materiale informative despre bune practici europene in legatura cu democratia reprezentativa si a participarii tinerilor la viata publica, impreuna cu organizatia partenera Punto Europa din Italia.
2. workshop despre bune practici europene
3. Mese rotunde cu experti si reprezentanti ai autoritatilor locale.
4. Mentorat din partea factorilor de decizie pentru tinerii care vor incerca sa afle cum se desfasoara fenomenul decizional local si european.
5. Open-day: Activitatea finala la care vor lua parte toti partenerii din proiect si autoritatile locale.

Programul Tineret in Actiune contribuie in mod semnificativ la dezvoltarea competentelor si reprezinta asadar un instrument-cheie pentru a oferi tinerilor oportunitatea invatarii informale si nonformale la dimensiune europeana.
Proiectul isi propune sa implice activ toti participantii. Toti vor fi rugati sa contribuie pentru a impartasi experientele si opiniile.
Cei interesati sa participe, sunt rugati sa ne anunte pana la data de 20 ianuarie 2010, trimitand un CV pe adresa info (a rond) pontes.ro.
Intalnirea informativa va avea loc dupa aceasta data intr-o locatie care va fi comunicata ulterior tuturor participantilor.

Asociatia Pontes va sta la dispozitie pentru orice informatie!
Carmen Todorut – coordonator de proiect in Romania
0745911359
info (at) pontes.ro
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Vineri, 15 Ianuarie 2010, 00:46    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Revin cu ceva detalii despre proiectul in care Pontes este partener.
Proiectul "Let's speak up for improving our democratic vision" a fost castigat de catre organizatia Punto Europa din Forli, Italia in cadrul programului Tineret in Actiune, actiunea 1.3, democratie participativa.
In proiect sunt implicati in total 4 parteneri: Asociatia Punto Europa Forli, primaria Forli, Primaria Cluj-Napoca si Asociatia Pontes. Exista si doua institutii care ne sustin si participa cu experti: Universitatea din Bologna, Italia si DGASP Cluj. Deasemenea, avem si doi mentori, cate unul pentru fiecare tara, un parlamentar european din Italia si un parlamentar european din Romania. Pentru Romania este vorba despre doamna parlamentar Norica Nicolai.
Prin intermediul acestui proiect se urmareste cresterea gradului de implicare a persoanelor cu dizabilitati in fenomenul decizional local si european.
In scopul acesta, vor avea loc mai multe seminarii si mese rotunde in cadrul carora se vor discuta despre posibilitatile de a implica acest grup social in viata publica. La aceste intalniri vor participa si reprezentantii Primariei Cluj-Napoca si DGASP Cluj.
Inafara intalnirilor si discutiilor, va exista si o parte de cercetare, in cadrul careia se vor identifica subiecte referitoare la implicarea tinerilor cu dizabilitati la viata sociala si vom incerca sa elaboram niste brosurele in care sa trasam concluziile cercetarii si discutiilor noastre.
In februarie 2011 vom incerca sa trimitem cate un reprezentant din Romania si unul din Italia, pentru a vedea care este atmosfera la Parlamentul European. Pentru această activitate participanții se vor bucura de mentoratul celor doi parlamentari europeni care ne susțin.
Proiectul se va incheia in iunie 2010 cu o intalnire comuna a grupului italian si cel roman, dar vor merge doar cativa reprezentanti din Romania, cei care se vor dovedi cei mai implicati in desfasurarea activitatilor.
Lansarea proiectului va avea loc la Cluj in data de 21 ianuarie la ora 12:00 in Sala Mica a Primariei, etajul 1 si inafara participantilor vor fi prezenti si reprezentanti ai autoritatilor locale.
Cei dornici sa ia parte la proiect trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si e suficient sa trimita un cv pe adresa info@pontes.ro pana la data de 20 ianuarie.
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Marti, 01 Iunie 2010, 14:13    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Maine, 2 iunie, va avea loc la clubul ANR/Pontes de pe strada General Mosoiu, nr. 45, incepand cu ora 10:00, cea de a doua intalnire in cadrul proiectului "Let's speak up! for improving our democratic vision".
In cadrul intalnirii, participantii se vor intalni cu reprezentantii autoritatilor publice locale: Primaria si DGASPC Cluj si vor avea ocazia sa discute pe marginea unor teme de interes pentru tineri, precum:
1. Analiză asupra gradului de participare a tinerilor în cadrul instituțiilor democratice, la nivel local, național și european:
2. Analiză a diverselor canale și metode prin intermediul cărora se pot face solicitări adresate instituțiilor locale :
3. Măsuri privind posibilitățile de generare a unei abordări centrate pe cetățenia activă în rândul tinerilor, la nivel european :
4. Cele mai bune rezultate obținute de organizații mici, implicate în campanii de conștientizare privind includerea tinerilor cu dizabilități în cadrul dezbaterilor și acțiunilor democratice.
Cei ce doriti sa luati parte la intrunirea noastra, sunteti rugati sa trimiteti un mesaj pe adresa secretariat@pontes.ro, pana in seara aceasta la ora 23:00, pentru a putea prevedea numarul de locuri necesare.
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Sambata, 13 Noiembrie 2010, 01:42    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

In data de 10 noiembrie a avut loc o noua intalnire in cadrul proiectului nostru "Let's speak up! for improving our democratic vision". Intalnirea a avut mai mult un scop administrativ, dar au fost prezentate si cateva eseuri realizate de catre participantii in proiect. Din pacate trebuie sa remarc faptul ca participantii cu deficiente de vedere s-au retras masiv din proiect,probabil descurajati de faptul ca nu au fost stimulati cu nimic. Simpla promisiune ca unul dintre ei va merge in vizita la Parlamentul European sau ca cei mai activi vor merge la intalnirea finala din Italia nu a fost suficienta.
Probabil ca inca nu este destul de bine inradacinata ideea de cetatenie activa sau de voluntariat in randurile persoanelor cu dizabilitati. Tot tinerii fara dizabilitati sunt mai activi!!!
Dar sa revin la ideea initiala!
Spuneam ca intalnirea noastra a avut mai mult un rol administrativ. Am discutat organizarea unei intalniri care va avea loc in data de 15 decembrie anul acesta. In cadrul intalnirii vom avea cativa invitati din randurile autoritatilor locale si vom incerca sa identificam oprelistile care stau in calea unei bune comunicari intre autoritati si tineri.
Vom discuta deasemenea despre cetatenia activa si implicarea tinerilor simai ales despre ce proiect am putea realiza pe viitor pentru a stimula tinerii sa fie mai activi din punct de vedere social.
Cei interesati sa participe la intalnirea noastra sunteti rugati sa trimiteti un mail pe adresa secretariatului: secretariat (at) pontes.ro indicand numele, varsta, ocupatia, daca doriti sau nu sa tineti un mic discurs in cadrul intrunirii si pe ce tema, precum si un numar de telefon pentru a putea fi contactati cu usurinta. Va rog sa va anuntati participarea pana cel tarziu in 10 decembrie 2010.
Sus

Mesaj postat

IonPop

Colonel
Trimis: Luni, 15 Noiembrie 2010, 23:34    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ce inseamna "activi"? Sa criticam intr-un mod cat mai pozitiv autoritatile care nu respecta legea si care in scopuri populiste nici nu ii forteaza pe altii sa o respecte?
Intreb fiindca cand aud de autoritati la chestiuni din acestea ma pot gandi...
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Marti, 16 Noiembrie 2010, 23:52    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Cand spuneam de participanti activi ma refeream la sarcinile pe care le-au primit in proiect participantii. Fiecare dintre acestia a avut de facut o mica cercetare pe net, pentru a realiza niste referate pe teme date. Din pacate, majoritatea participantilor au preferat sa o lase balta decat sa piarda timpul facandu-si "lectiile". Acuma e drept ca temele alese nu sunt dintre cele mai simplute, dar pana la urma nu e chiar asa greu de aflat ce proiecte s-au realizat la nivel european in domeniul implicarii tinerilor in politica de exemplu...
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Luni, 17 Ianuarie 2011, 21:19    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Maine, 18 ianuarie 2011 va avea loc un nou evveniment la Cluj-Napoca, in cadrul proiectului "Let's speak up! for improving our democratic vision". Este vorba despre o masa rotunda, organizata la primaria Cluj-Napoca. Se va desbate accesul si implicarea tinerilor la fenomenul decizional. Sunt invitati reprezentanti ai Primariei, ai DGASPC, ai Universitattii Babes-Bolyai si ai Liceului penttru Deficienti de Vedere si, desigur, membrii ai Asociatiei Pontes, alaturi de participantii in proiect.
Sus

Mesaj postat

IonPop

Colonel
Trimis: Vineri, 21 Ianuarie 2011, 19:59    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Ma mir ca cei de la primarie au tupeul sa organizeze astfel de intalniri cand ei nu se obosesc nici sa respecte legile in vigoare.
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Vineri, 21 Ianuarie 2011, 22:36    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

De data asta noi am organizat intalnirea, ei au fost parteneri in proiectul acesta si ne--au dat o mana de ajutor. Pot sa zic totusi ca in ultima vreme am avut legaturi mai stranse cu cei din Primarie, ca dovada sunt covorasele tactile instalae prin Cluj si cateva semafoare sonore pe ruta Marasti-Manastur. Desigur ca s-ar putea face mult mai multe, dar poate pana in 2012, cand va fi anul persoanelor cu dizabilitati, poate vom mai vedea si alte imbunatatiri.
Sus

Mesaj postat

IonPop

Colonel
Trimis: Duminica, 23 Ianuarie 2011, 23:08    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Conform legii cei din primarie ar fi trebuit sa accesibilizeze toate intersectiile prevazute cu semafoare si inca de multa vreme.
De asemenea ar trebui ca toate parcarile sa aiba cel putin 2 locuri rezervate handicapatilor.
Crezi ca chiar vor respecta legea, sau mai degraba vor mobifica legea la fel cum au facut cu acea lege in care se spunea ca 25% din locuintele construite din fonduri de stat sunt destinate persoanelor cu handicap?
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Duminica, 06 Februarie 2011, 00:36    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Proiectulnostru s-a derulat in continuare, chiar daca l-am mediatizat mai putin...
Dupa masa rotunda organizata in cadrul primariei din Cluj-Napoca, care a avut loc in data de 18 ianuarie, am inceput demersurile pentru vizitarea Parlamentului European de catre doi dintre participantii la proiectul nostru.
In final, am ales doua persoane, si anume: Maria Lehene, care a fost de departe persoana cea maiimplicata (a fost prezenta la toate intalnirile noastre, a scris toate materialele pe care a ales sa le scrie, referat, scurt eseu, tradduceri..., a dat o mana de ajutor la organizare). Cel de al doilea participant l-am selectat putin mai greu, dar in final l-am ales pe Ovidiu Tuduruta, care, desi nu a fost prezent la nici una dintre intalnirilenoastre, a scris un referat foarte interesant si s-a implicat foarte mult in faza de concepere a proiectului, cand a fost nevoie sa gasim un europarlamentar care sa ne sustina in acest proiect, el reusind sa o contacteze pe doamna europarlamentar Norica Nicolai.
Vizita la PE se va produce zilele urmatoare, adica in perioada 7-10 februarie. In data de 7 va fi sosirea la Bruxelles, in 8 e prevazuta o vizita la Liege, oras unde ma aflu eu in acest moment, in 9 va avea loc un tur al PE, ghidat de asistenta doamnei Norica Nicolai, Roxana Nica, iar in 10 dimineata participantii vor asista la dezbaterile Comisiei de Afaceri Externe.
Cat priveste vizita finala din Italia, la cqare vor participa mai multe persoane, aceasta va avea loc in luna mai, cel mai probabil in perioada 8-11 mai. In aceasta a doua vizita, participantii vor plati 30% din biletul de avion, dar din cate am putut vedea pe internet, un bilet costa in jur de 30 de euro.
Ramane sa va mai povestesc despre proiectul nostru de democratie participativa, pe masura ce se mai intampla cate ceva.
Sus

Mesaj postat

CarmenT

Maior
Trimis: Vineri, 11 Februarie 2011, 01:11    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Zâmbet Presupun ca vor povesti ei mai multe cand ajung acasa...
Oricum, vizita la PE a fost extrem de interesanta si speram utila pentru continuarea proiectului. Doamna europarlamentar Norica Nicolai a fost extrem de disponibila si am planuit sa incercam si alte proiecte impreuna pe viitor.
Detalii ii voi ruga pe participanti sa ne dea de maine in colo, caci acum cred ca intra in Romania! Foarte vesel
Sus

Mesaj postat

Ovidiu_T

Plutonier
Trimis: Luni, 14 Februarie 2011, 14:39    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Servus prieteni,
Postez ceva in acest topic deoarece sunt unul dintre cei doi care au fost in Bruxelles si pentru ca a fost o mini vacanta excelenta.
Admit ca aceasta capitala este una dintre cele mai mizerabile orase pe care l-am vizitat, dar cu toate acestea atmosfera locului pastreaza ceva special.
Poate ca eram eu in vacanta, poate fiind influientat de faptul ca eram in vizita pentru prima data intr-un oras pecare nu l-am mai vizitat, poate pentru ca oamenii sunt foarte draguti... etc;
Mai mult, in acest oras se afla o buna parte din creerul Uniunii Europene, asadar oricate inconveniente ai putea gasi in Bruxelles, sunt citeva aspecte care nu doar echilibreaza, ci transforma aceasta capitala in una pe care trebuie sa o viziteze toata lumea.
Daca luni am vizitat Bruxelles, iar marti Liege, zilele de miercuri si joi au fost rezervate vizitelor la Parlamentul European;
Luni am descoperit ca capitala belgiei are o groaza de locuri unde e chiar o placere sa iti faci fotografii, incepand cu pietele centrale continuand cu bursa, palatul regal, statui reprezentand diverse personalitati si incheind cu tot felul de zgarie nori pe care ne-am chinuit sa ii vizitam, dar de fiecare data cate un paznic morocanos ne fugarea afara.
Altceva, stradute intregi cu comercianti care te imbie cu gofre[placinte traditionale belgiene] si multe restaurante cu specific arabesc sau turcesc, eu le recomand, sunt un deliciu iar daca dorim sa comparam fastfood-urile de la noi cu cele de acolo jignim bucataria turceasca sau pe cea orientala.
Acolo intradevar gatesc turcii sau arabii si rezultatele sunt un deliciu, kebab-uri exact ca in carti, ce ti se topesc in gura...Zâmbet
Nu mai scriu despre Bruxelles, se pot gasi informatii pe internet, si bineinteles curiozitatile pot fi satisfacute cu o vizita acolo.
Marti am vizitat Liege, un oras deasemenea impresionant.
Totul incepe cu gara centrala care este reprezentata de un edificiu de forma piramidala cu o arhitectura extraordinara.
Pentru nevazatori, nivelul de accesibilizare a garii este la un nivel la fel de ridicat ca si frumusetea cladirii.
In rest, Liege, un oras plin de istorie, este impresionant si pentru mizerie, dar dupa cum am inceput postul sunt altele care compenseaza.
Miercuri la parlament
De dimineata, am participat cu grupul la vizita oficiala.
E foarte interesant sistemul de audioghid implementat in institutiile europenee. Probleme sunt intampinate atunci cand nevazatorii doresc sa viziteze, aceasta pentru ca dispozitivul creat pentru aceste vizite nu este accesibil noua.
Cu toate acestea, insotitorii nostri au reusit sa ne explice suficient de bine ca sa intelegem cat e de aristrocrat aspectul cladirilor care compun Parlamentul European.
Dupa vizita, am beneficiat de compania doamnei europarlamentar Norica Nicolai.
La dansa in birou, au fost discutate chestiuni de la implicarea tinerilor in procesul decizional, pana la problemele tinerilor cu dizabilitati in Romania.
Este o persoana extraordinara, a fost foarte prietenoasa.
Pe parcursul sederii la dansa in birou am discutat si despre o eventuala colaborare cu Pontes pentru diverse problematici.
Prima zi de vizita la Parlament am incheiato cu vizita la Atomium, un edificiu de forma unui atom cu noua electroni imprejur.
Constructia are 102 m.
Fiecare electron este reprezentat de cate o sfera, iar legatura intre aceste sfere este realizata prin tuburi traversabile pe trepte rulante sau ascensor.
Google it si gasiti mai multe informatii.
Joi, tot de dimineata am participat la lucrarile din comisia de afaceri externe,
Avem multe poze realizate acoolo, atunci cand vor fi postate pe profilul meu de FB voi notifica aceasta si pe forum.
Dupa cum stim, parlamentarii europeni isi pot exercita atributiile in limba materna, asadar si noi am putut intelege discursurile in alte limbi, sustinute in plenul lucrarilor din comisie.
S-a discutat despre raportul privind acordul de negociere pentru aderarea Turciei, acelasi tip de raport dar din partea Macedoniei, s-a discutat despre continuarea sustinerii Iracului decatre U.E., iar la final un oficial din Coasta de fildes a multumit U.E. pentru sprijinul acordat in ultimul an, mai exact dupa alegerile prezidentiale de acolo.
A fost placut sa observ cu cata eleganta aau avut loc dezbaterile si procedurile de votare.
Totul ilustreaza un aer aristrocratt;
Nu stiu ce sa mai scriu, dar daca imi mai amintesc si altele revin.
Cu drag,
Ovi
Sus

Mesaj postat

Maria Lehene

Soldat
Trimis: Miercuri, 23 Februarie 2011, 12:11    Titlul subiectului: vizita Bruxelles Raspunde cu citat (quote)

Salut!
Ma numesc Maria Lehene si am fost unul dintre participantii la proiectul “Let’s speak up” care a avut ocazia sa viziteze Parlamentul European. Doresc sa fac si eu o trecere in revista a activitatilor desfasurate la Bruxelles si bineinteles a locurilor vizitate. Luni, in prima zi cand am ajuns in Bruxelles, am vizitat exteriorul Trist Bursei apoi am ajuns in Piata Centrala (Grand Place) a orasului cu multe cladiri in stil gotic. Piata am reperat-o usor dupa turnul binecunoscut al primariei. De acolo am vizitat statuia-simbol a orasului si anume Manneken-Pis. Pe strazi era un miros imbietor de gofre cu tot felul de combinatii de fructe si creme. Imi lasa si acum gura apa cand ma gandesc...
Marti dimineata am luat trenul de la Gare du Midi si am mers la Liege unde ne astepta Carmen. Ea ne-a pregatit o mancare tipic belgiana foarte gustoasa – Vol-au-vent – cu carne de pui si ciuperci. Delicioasa! Zâmbet Impreuna cu Carmen am trecut prin Galeriile St Lambert ca sa vizitam Catedrala Saint Paul, dupa care “am fost cu jalba” la Palais de Justice. Scoate limba Seara am “descoperit” statuia de bronz a unui scriitor belgian, Georges Simenon.
A treia zi a fost piesa grea a excursiei. Am fost la Parlamentul European cu intrare din Rue Wiertz. Acesta este unul dintre cele 3 sedii ale Parlamentului Uniunii Europene (celelalte 2 fiind la Strasbourg si Luxemburg). Fiecare dintre noi am primit un Ipod de navigare in cadrul institutiei. (Din pacate, asa cum observa si Ovidiu, nici tehnica si nici spatiile din Parlamentul European nu erau accesibilizate pentru persoanele cu deficiente de vedere. Totusi, am observat ca persoanele cu deficiente motorii aveau un acces mai facil.) Aici am intrat in sala mare a Parlamentului numita “Hemicycle” datorita dispunerii semicirculare a scaunelor. Oricum momentul esential al vizitei la Parlamentul European l-a reprezentat intrevederea cu doamna eurodeputat Norica Nicolai care a fost nu numai primitoare ci si gata sa ne sprijineasca pentru realizarea unei campanii de constientizare in Romania cu privire la performantele pe care le pot obtine persoanele cu dizabilitati (de vedere) si de asemenea la aplicarea de masuri de accesibilizare a spatiilor si tehnologiilor pentru persoanele cu deficiente de vedere.
Impreuna cu cateva cunostinte de-ale lui Carmen am vizitat replica feminina a lui Manneken-Pis – Jeanneken Pis, dupa care ne-am indreptat spre Atomium, o constructie de metal conceputa de belgianul Andre Waterkeyn. Este de fapt un atom de fier marit de 165 de miliarde de ori construit pentru Expozitia Internationala din 1958. Seamana in multe privinte cu Turnul Eiffel. Din Atomium am zarit si Mini-Europa (inchisa in acest sezon) care este un complex de monumente din Europa reprezentative pentru continent.
In a patra zi am revenit la Parlamentul European. A inceput sa ne placa aici.Foarte vesel Cu aceasta ocazie am participat la raportarea Comisiei de afaceri externe. Prima partea a constat in votarea amendamentelor proiectului de propunere de rezolutie Ria Oomen-Ruijten (Raportul din 2010 cu privire la progresele inregistrate de Turcia) – o etapa de rutina a raportarii insa nu lipsita de importanta: am vazut si noi cum are loc de exemplu votarea electronica de control, mai ales ca aveam si noi pe boxa un device cu care am fi putut vota. Am putut asista si la discutiile legate de progresele inregistrate de Macedonia in cursa pentru aderare (combaterea coruptiei si abordarea eficienta a problematicii regionale), dar si de aspectele pe care trebuie sa le imbunatateasca: independenta justitiei si libertatea presei. Mai mult decat atat, d-na Norica Nicolau a luat cuvantul si a pus accentul pe necesitatea unui dialog continuu intre fortele politice din Macedonia.
Urmatoarea tara pe lista discutiilor a fost Irakul in dreptul caruia s-a incercat conturarea unei pozitii politice europene. S-a discutat in principal despre tranzitia politica din acest stat, despre necesitatea stabilizarii si de initierea primelor relatii contractuale cu Irakul. S-au atins si probleme sensibile precum pedeapsa capitala, laicizarea trupelor de securitate si statutul crestinilor si a celorlalte minoritati in general din Irak.
Un moment interesant l-a reprezentat discursul reprezentantului Coastei de Fildes care a fost centrat pe solicitarea ingerintei umanitare a comunitatii internationale in vederea stabilizarii situatiei politice din acesta tara. Criza politica Coasta de Fildes este determinata de lupta pentru putere intre cei doi rivali la presedintie. La alegerile din noiembrie 2010, Alassane Ouattara si presedintele inca in functie, Laurent Gbagbo, au obtinut un numar de voturi apropiat, fiecare dintre cei doi declarandu-se invingator. Natiunile Unite l-au recunoscut castigator pe Ouattara insa Gbagbo refuza sa predea puterea. Europarlamentarul Cristian Preda cu statut de observator in Coasta de Fildes si-a exprimat constatarile fata de situatia din tara vizata subliniind insecuritatea ce rezulta din starea de “aproape razboi civil” cu care se confrunta; faptul ca dl. Gbagbo nu este deschis la negociere si nu manifesta intentia de a ceda puterea; lipsa de consens a tarilor africane fata de evenimentele din Coasta de Fildes. Intrebarile ce se constituie in alternative pe care le-a adresat Cristian Preda reprezentantului delegatiei Coastei de Fildes au fost: Este necesara o interventie militara daca negocierile vor esua din nou? Sau este nevoie doar de o noua runda de votari care sa transeze definitiv dorinta populatiei fata de presedintie? Raspunsul reprezentantului delegatiei Coastei de Fildes a tradat neincrederea in obtinerea unui rezultat favorabil in urma negocierilor...
Odata cu participarea noastra la discutiile din acesta comisie am putut sa ne familiarizam intr-o anumita masura cu felul in care se pun problemele intr-un cadru institutionalizat care pune accentul pe cooperare cum este Parlamentul European, cu modul in care se pot exprima opinii contrare in plen, cu negocierile care se pot da pe fata chiar in timpul raportarii, cu discursul plin de curtoazie fata de ideile unui antevorbitor sau cu atacurile virulente fata de alte pareri exprimate.
Bruxelles-ul a fost pentru mine o experienta “colorata” din multe puncte de vedere: oameni din diferite rase, un amestec de limbi, de idei si de feluri de a se comporta...
Dupa ce ne-am pus la curent cu problemele internationale cu care se confrunta diferite tari, am vrut sa facem o vizita si Comisiei Europene. Din pacate un italian de la securitate, de altfel foarte binevoitor, ne-a spus ca nu vom putea intra in cazul in care nu avem numele unei persoane de referinta care sa ne fi invitat. Trist
Personal, vizita de la Bruxelles a fost o experienta unica. Lucrul care m-a impresionat cel mai tare a fost constientizarea ca persoanele cu dizabilitati pot face mult mai multe lucruri decat crezusem initial si ca dizabilitatea poate sa constituie nu un start intarziat in viata ci un imbold ca sa lupti mai mult, ca sa muncesti mai mult si sa atingi performante mai mari decat ai fi putut obtine daca nu te-ai fi confruntat cu o astfel de dizabilitate. Metafora care imi vine mereu in minte cand ma gandesc la lucrul acesta este cea a arcului si a sagetii care trebuie sa se dea inapoi ca sa fie aruncata departe...
Sus

Mesaj postat

Maria Lehene

Soldat
Trimis: Luni, 30 Mai 2011, 10:31    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Proiectul “Let’s speak up” este primul la care am participat si, in consecinta, pentru mine a reprezentant un prilej sa vad cum are loc implementarea unui proiect cu finantare europeana. Ultima etapa, si anume vizita la Forli care s-a materializat in intalnirile cu colaboratorii italieni, mi-a permis cunoasterea grupului de participanti.
Cele mai mari realizari pe plan personal aduse de acest proiect sunt:
• crearea de contacte din diferite domenii;
• familiarizarea cu sensul sintagmei de “cetatenie activa” si cu modalitatea de punere in practica;
• interactiunea cu persoane cu dizabilitati de vedere m-a constientizat de multimea de lucruri pe care le poate face o astfel de persoana. Chiar mai mult decat atat, am putut sa observ ca unele lucruri sunt facute mai bine de persoanele cu dizabilitati.
• ocazia de a vizita Parlamentul European si de a participa la intalnirea cu d-na Norica Nicolai pe parcursul careia s-au facut (printre altele) recomandari in vederea accesibilizarii spatiilor si a tehnicii pentru persoanele cu dizabilitati;
• proiectul mi-a starnit curiozitatea pentru aspecte ce tin de viata persoanelor cu dizabilitati incepand de la software pentru facilitarea desfasurarii de activitati de catre acestea si sfarsind cu modalitatile practice de a face fata unei situatii care, inainte de a participa la proiect, credeam ca este incompatibila cu dizabilitatea de vedere
• un ultim efect al proiectului este ca imi pasa mai mult de cei din jurul meu.Zâmbet
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
  • Creaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect
   Pagina de start a forumului Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro -> Activitati, proiecte Ora este GMT + 2 ore
Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Pagina 1 din 2

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community