Pagina principala a www.pontes.ro Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro
Acesta este Forumul Pontes, loc in care puteti discuta orice despre persoanele cu dizabilitati, in special despre si cu nevazatori. Puteti afla sau oferi informatii despre locuri de munca, viata sociala, IT (informatica), jocuri audio, ganduri, idei etc.
 
Flux rssRSS    FAQ   Cautare   Membri   Grupuri   Inregistrare 
 Profil   Mesaje private   Autentificare 

Care este scopul corectitudinii Politice?

 
  • Creaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect
   Pagina de start a forumului Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro -> Discutii libere
Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Autor Mesaj

Mesaj postat

Rodica

Sergent major
Trimis: Miercuri, 15 Noiembrie 2017, 21:18    Titlul subiectului: Care este scopul corectitudinii Politice? Raspunde cu citat (quote)

Salutare dragilor,

E prea multă liniște în secțiunea asta a forumului de aceea vă propun s-o animăm puțin.

Am fost foarte surprinsă să văd din ce în ce mai des în media online reacții foarte vehemente ale unor personalități de cultură, analiști politici etc. împotriva corectitudinii politice (c.p.). Am vrut să mă lămuresc și eu de ce este atât de rea această corectitudine politică. Dar cum să mă lămuresc dacă n-am găsit nicăieri o definiție clară a acestui concept nici măcar la cei care spun că corectitudinea politică este atât de rea? Vă prezint aici câte ceva din ce-am aflat și eu despre corectitudinea asta politică, poate descoperim împreună de ce e bună sau de ce e atât de rea.

Unii etichetează c.p. ca marxism cultural, freudism etc. deci ca fiind ceva atât de rău care produce doar rele în societate: „prigoană împotriva intelectualilor”, „gândire unică”, adică cele mai rele forme de cenzură. Vladimir Putin consideră că corectitudinea politică atacă valorile tradiționale de aceea, probabil a dezincriminat violența domestică, la începutul acestui an. Nici Donald Trump nu se lasă mai prejos, considerând c.p. ca o piedică în libertatea de exprimare; este bine cunoscut comportamentul și limbajul lui jignitor la adresa femeilor, a emigranților, ce să mai vorbim destre construirea zidului la granița cu Mexicul.

Făcând o sinteză, vă prezint o definiție a c.p.:

Corectitudinea politică este atitudinea și politica de a nu ofensa sau de a nu suprima nici un grup de oameni din societate care au un dezavantaj sau care au fost tratați diferit din cauza sexului, rasei, etniei, a dizabilității, a religiei sau a orientării sexuale.

Așa cum n-am renunțat la folosirea cuțitului pentru că de-a lungul timpului au fost comise foarte multe crime cu el (ba chiar suntem considerați „neciopliți”, necivilizați dacă nu folosim la masă cuțitele după un anumit ritual), tot așa ar trebui să procedăm și cu corectitudinea politică - să luăm partea ei bună renunțând la prejudecăți.

Evident, apar mari derapaje în implementarea adecvată a corectitudinii politice și asta se întâmplă pentru că e dificil să faci oamenii să renunțe la propriile lor prejudecăți prin redenumirea unor situații indezirabile cu alți termeni care să nu eticheteze negativ o persoană sau o anumită categorie socială. Chiar dacă a fost înlocuit termenul „invalid” cu „handicapat”, apoi cu „persoană cu dizabilități” sau „persoană cu nevoi speciale”, în plan concret nu s-a schimbat prea mare lucru, pentru că nu e destul să fim doar politicoși în modul în care ne adresăm cuiva care are o anumită deficiență, o altă culoare a pielii, o altă viziune asupra vieții, ci este absolut necesar să avem față de ei și atitudinea firească pe care o avem față de cei care ne sunt asemănători. Astfel vor dispărea derapajele nedorite.

Este o exagerare să fie înlocuit cuvântul „negru, negri” etc din opera lui Twain cu „afro-american” sau mai știu eu cu ce altă noțiune. Tot o exagerare ar fi să schimbăm titlul romanului scris de V. Voiculescu „Zahei orbul” cu „Zahei nevăzătorul”. Dar e o discriminare negativă (adică e o incorectitudine politică), de exemplu, să fie respins un nevăzător sau o persoană cu deficiență locomotorie să dea concurs pentru a ocupa un loc de muncă într-o instituție publică doar pentru că mintea organizatorilor acelui concurs nu poate accepta nici măcar ideea de-ai acorda acea șansă la egalitate pe care o prevede Constituția României și Drepturile Omului.

Voi ce părere aveți despre corectitudinea politică și despre scopul ei?
_________________
Toți oamenii te aud când vorbești; prietenii însă înțeleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep și ceea ce n-ai spus în cuvinte.
(Anonim)
Sus

Mesaj postat

Cornel

Locotenent
Trimis: Joi, 16 Noiembrie 2017, 10:10    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Într-adevăr, Rodica, e vorba de o sintagmă, un concept care dă mari bătăi de cap...
Inițial părea ceva frumos, un ideal de conviețuire socială, mai ales în vremea lui Obama. De fapt, spun unii sociologi că această corectitudine politică l-a și făcut să câștige alegerile de două ori, dar a dus totodată și la o suprasaturare, iar în final Trump a speculat bine criza acesteia.
Pentru noi românii e mai greu să înțelegem chestia asta, pentru că nu am testat fenomenul la nivel de mase, dar în S.U.A. se dus la extremă, cam prea departe: în numele corectitudinii politice se ajunsese la un fel de posibilă incriminare a orice și oricui: dacă bunăoară erai ca cetățean alb prietenos cu unul de culoare, se considera că ești doar un nemernic ascuns, care își maschează pornirile rasiste, dacă erai indiferent față de acel cetățean, iarăși se găseau acuzații pe măsură, de fapt, era o așa plăcere de a pune majoritatea de orice fel la zid, încât se considera că, daca zece oameni dezbat o temă anume și nouă dintre ei sunt de o părere - adică formează majoritatea - acel unu trebuie să fie mai întâi victimă apoi erou și, printr-o răsturnare spectaculoasă, atrăgându-și tot aparatul de susținere a drepturilor de tot felul, să își impună contra celor nouă, voința...
Dar până la urmă tendința exagerată își are reversul; poate că se cer niște ajustări pe ici pe colo; altfel, - așa cum se plângeau unii comedianți de stand up de pe acolo - orice discurs, orice glumă ți se poate întoarce împotrivă - fie urăști animalele, fie ești rasist, fie promovezi discriminarea pe motive sexuale, fie hărțuiești sexual etc.
_________________
Cornel
Sus

Mesaj postat

Rodica

Sergent major
Trimis: Vineri, 17 Noiembrie 2017, 14:24    Titlul subiectului: Raspunde cu citat (quote)

Da Cornel, în mod cert majoritarii, mai ales dacă au un statut mai privilegiat, se vor opune prin diferite forme oricărei inovații care le-ar putea afecta poziția sau comportamentul social. Așa cum spuneam mai sus, cred că problemele au fost cauzate de faptul că c.p. a fost impusă ca politică și nu a fost acceptată ca atitudine. În S.U.A. diversitatea categoriilor sociale e mult mai variată decât la noi și, probabil, de aceea e mai greu să se ajungă la un numitor comun. De aceea un grup se poate simți lezat de un altul, de multe ori pe bună dreptate.

Multe discriminări sunt cauzate de neînțelegerile culturilor minoritare și de aici apar o droaie de etichetări. De exemplu, până-n preajma celui de al doilea război mondial, hispanicii și negrii erau considerați lipsiți de inteligență și buni doar pentru muncile considerate degradante. Dar aceștia nu erau într-adevăr lipsiți de inteligență, ci pur și simplu nu puteau rezolva în totalitate acele teste care măsurau coeficientul de inteligență pentru că lipseau din cultura lor acele noțiuni pe care populația albă le avea în cultura lor și pentru care au fost concepute acele teste. Lucrurile au început să se schimbe când conceptul de coeficient de inteligență a fost extins de la inteligența cognitivă și la cea emoțională și socială. Așa se explică faptul că întâlnim persoane cu un IQ foarte ridicat și cu un IE mai scăzut care lucrează pentru persoane cu un IQ mediu, dar cu un IE mult mai ridicat. Asta pentru că cei doi sunt complementari unul celuilalt. IE=inteligență emoțională.

De asemenea în S.U.A. conștiința libertății și a drepturilor omului e mult mai ridicată decât la noi. Așa că, cei care se considerau discriminați, își cereau drepturile în justiție și le primeau. Majoritatea era deranjată să respecte acele sentințe pentru că contraveneau comportamentelor și convingerilor, prejudecăților lor de până atunci: „negrii trebuie să facă munca de jos”, „femeile nu sunt în stare să aibă poziții de vârf într-o companie”, „Dumnezeul meu e mai bun decât al tău” etc. Așa că au început să se considere și ei victime ale corectitudinii politice și să o respingă.

Cu toată corectitudinea politică și cu toate drepturile omului, încă mai există multă discriminare și în Occident, ce să mai vorbim despre situația de la noi... Din câte înțeleg eu, corect politic este să-l servesc pe cel cu piele verde și ochi portocalii la fel cum îi servesc și-i tratez pe cei care au culoarea pielii și a ochilor ca și ai mei. Dacă într-o firmă (fie ea de stat sau privată) în care există angajați și bărbați și femei cu aceeași pregătire, dar salariul femeilor e mai mic decât al bărbaților, ba chiar sunt împiedicate să acceadă în poziții superioare, deși dosarul și experiența lor e mai bogată decât a multor bărbați din conducere, e firesc ca corectitudinea politică și drepturile omului să-și spună cuvântul și să-și facă simțită forța, chiar dacă „majoritarii” vor plânge după vremurile apuse.
_________________
Toți oamenii te aud când vorbești; prietenii însă înțeleg ce spui, iar cei mai buni prieteni sunt cei care pricep și ceea ce n-ai spus în cuvinte.
(Anonim)
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
  • Creaza un subiect nou
  • Raspunde la subiect
   Pagina de start a forumului Forumul organizatiei Pontes - www.pontes.ro -> Discutii libere Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Varianta in limba romana: Romanian phpBB online community